Transmeta stopt mogelijk productie van processoren

Transmeta overweegt te stoppen met de productie van zijn energiezuinige ingebedde x86-processoren. Het bedrijf wil zich meer toeleggen op het in licentie geven van zijn technologie.

In een gisteren uitgegeven verklaring meldt Transmeta dat het zijn huidige bedrijfsmodel van ontwerpen, ontwikkelen en verkopen van processoren kritisch tegen het licht houdt. Het zegt meer toekomst te zien in het in licentie geven van zijn technologie. Nu al gebruiken NEC en Fujitsu Transmeta’s Longrun2 technologie. Eind januari laat het bedrijf zijn definitieve beslissing weten.

Eind 2003 lag de opbrengst voor processorverkoop op 3,3 miljoen dollar, terwijl 3,7 miljoen dollar werd opgehaald door in licensie gegeven techniek. In 2003 verloor het bedrijf gemiddeld twintig miljoen dollar per kwartaal.

Transmeta introduceerde in 2000 de x86 compatibele, energiezuinige Crusoe processor. Toentertijd stond Linus Torvalds, de bedenker van Linux, ook op de loonlijst. Crusoe en latere varianten zoals de Efficeon werden goed ontvangen, maar het bedrijf wist er nooit een groot marktaandeel mee te veroveren.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-05T14:23:00.000Z Herwin Lans