Almere DataCapital schept 2500 nieuwe banen

IBM, NetApp, Capgemini, KPN Getronics bouwen aan Big Data City

Dit artikel delen:
Ziekenhuis verpleegster zorg

Binnen ziekenhuizen is de noodzaak aanwezig om de kosten van opslag en bewerking van grote hoeveelheden data ofwel 'big data' beheersbaar te houden.

De gemeente Almere is het project ‘Almere DataCapital’ gestart om onder andere de datagroei in de zorgsector te beheersen. Binnen ziekenhuizen is de noodzaak aanwezig om de kosten van opslag en bewerking van grote hoeveelheden data ofwel 'big data' beheersbaar te houden. Bij het 'Almere DataCapital’-project zijn onder andere ict-partijen IBM, Capgemini, TNO, SARA/ Vancis, KPN Getronics, Carelliance en NetApp betrokken. Almere DataCapital moet 2500 tot 5000 nieuwe banen opleveren.

Inmiddels lopen een aantal projecten voor het AMC, Research IT groepen en het Landelijk Borstkankeronderzoek in 2012 via het project ‘Almere DataCapital' (pdf). Dat moet leiden tot lagere kosten van storage en meer deling van kennis. Het Almeerse big data project moet volgens Jorritsma 2500 tot 5000 nieuwe banen opleveren. Deze komen met name uit de groei van bedrijven die diensten gaan aanbieden en afnemen, de kennisinstellingen en scholen die opleidingen verzorgen en de toeleveranciers, aldus Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere en voorzitter EDBA.

Volgens het EBDA is er een wereldwijde trend ontstaan van ‘big data'. Dit zijn enorme verzamelingen gestructureerde, maar vooral ook ongestructureerde digitale gegevens, zoals hoge resolutie videobestanden en allerlei vormen van medisch (beeld)materiaal. De hoeveelheid digitale informatie verdubbelt wereldwijd elke achttien maanden. De afgelopen vijf jaar is de hoeveelheid data bijna tien keer zo groot geworden. Een kwart hiervan komt uit de medische sector en het vraagt een andere benadering dan traditionele data, aldus EBDA.

Het programma Almere DataCapital leidt volgens de EBDA tot een ‘ecosysteem' van mensen, energie, kennis en bedrijvigheid rondom een concentratie van duurzame datacenters voor grootschalige en moderne dataopslag, -distributie, en -verwerking voor de zorg en mogelijk andere sectoren. Daarnaast kan er een schat aan onderzoeksmateriaal beschikbaar komen door informatie eenvoudig maar ook volledig veilig met elkaar te delen. De beschikbare kennis die bij het opslaan van beeldmateriaal is opgedaan in de Nederlandse mediawereld is van grote waarde voor de zorgsector om nieuwe diensten te ontwikkelen en deze data voor research eenvoudig te ontsluiten, aldus de EBDA.

IBM, Getronics, SARA, iMMovator, Equinix, Capgemini

Het concept Almere DataCapital is ontstaan aan de ICT-tafel Almere, die onderdeel uitmaak van de Economic Development Board Almere (EDBA). Als opvolging van deze ICT-tafel Almere hebben IBM, Getronics, SARA, iMMovator, Equinix, Capgemini en anderen in 2010 een ruwe eerste invulling van het concept Almere DataCapital gemaakt. Deze aanzet is verder gedetailleerd en op basis daarvan heeft iMMovator een aangepaste combinatie van partners bijeengebracht om een nadere invulling van het concept te maken, inclusief een overzicht van ontwikkelingslijnen voor Almere. Het betreft IBM, Capgemini, TNO, SARA/ Vancis, KPN Getronics, Carelliance, ESSDC/werknaam OZZO en NetApp.

Vooral kleine ICT-bedrijven in Almere

De ict-sector in Almere neemt in de top tien van steden in de Metropoolregio Amsterdam een zesde positie in als het gaat om de omvang van de ict-sector, gemeten in het aantal banen. Voor Almere is vooral de deelsector diensten van belang. Circa 60 procent van alle ict-banen bevindt zich in deze deelsector. Er zijn vooral veel kleine ict-bedrijven in Almere gevestigd. De kleinere ict-bedrijven werken relatief veel samen en zijn vaak actief in netwerkenverbanden. Daarnaast impliceert de aanwezigheid van veel kleine bedrijven ook een relatief groot potentieel aan snelle groeiers. De kweekvijver van Almere is goed gevuld, aldus de EBDA in een rapport (pdf).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-02T08:32:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.