Google eert medeoprichter Intel met logo

Zoekreus eert 'burgermeester van Sillicon Valley' Robert Noyce

Dit artikel delen:

Zoekmachinereus Google eert de medeoprichter van Intel, Robert Noyce. De zoekreus verandert op de 84ste geboortedag van de wetenschapper het bedrijfslogo in een chipontwerp. Noyce, die ook wel 'de burgemeester van Silicon Valley' werd genoemd, was een van de uitvinders van de geïntegreerde schakeling. Hij stierf in 1990 en zou op 12 december 2011 84 jaar geworden zijn.

Noyce was in 1968 medeoprichter van het huidige Intel, dat hij samen met Gordon Moore oprichtte. Aanvankelijk zou het bedrijf 'Moore Noyce' gaan heten, maar uiteindelijk werd gekozen voor de naam NM Electronics. Bijna een jaar later werd besloten om het bedrijf Integrated Electronics, afgekort Intel, te noemen.

De natuurkundige en industrieel ontwerper was ook een van de uitvinders van de geïntegreerde schakeling (op 23 januari 1959). Jack Kilby van Texas Instruments had een paar maanden eerder ook een geïntegreerde schakeling gemaakt, maar de variant van Noyce zou gemakkelijker te produceren zijn. De daaropvolgende patentenstrijd duurde tot eind 1969, maar werd in het voordeel van Noyce beslist.

Intel-microprocessor

Intel richtte zich al vrij snel op de ontwikkeling van microprocessoren. In 1971 kwam Intel met de eerste microprocessor, de Intel 4004, een 4-bits-processor. Op 15 november 2011 werd het veertigjarig bestaan van die chip gevierd.

Robert Noyce overleed in 1990 op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. Intel heeft na zijn dood het hoofdkantoor in Santa Clara naar Noyce vernoemd. Verschillende gebouwen van onderwijsinstituten zijn naar de wetenschapper vernoemd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-12T10:14:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.