Intel moet kwartaalcijfers aanpassen door tekort hdd’s

'Tekort aan harde schijven is voelbaar tot in 2013'

Dit artikel delen:

Er blijft tot en met het begin van 2013 een tekort aan harde schijven bestaan voor pc’s, servers en andere hardwaresystemen doordat fabrieken in Thailand door overstromingen getroffen zijn. Dit meldt onderzoeksbureau IDC. Rond februari 2012 zal het tekort het grootst worden. De schaarste heeft inmiddels zijn weerslag op de kwartaalcijfers van Intel.

Een aantal leveranciers van harde schijven (hard disk drives: hdd) is ernstig getroffen door de overstromingen in Thailand. Zo kan Western Digital 75 procent minder harde schijven produceren, ondanks dat er een aantal fabrieken weer in bedrijf zijn genomen. De laatste weken zijn harde schijven duurder geworden. Soms is de prijs voor een harde schijf met 100 procent gestegen. Volgens IDC-analist John Rydning neemt het aanbod van harde schijven na juni 2012 weer toe. Dan stabiliseren ook de prijzen voor harde schijven.

De hardwarefabrikanten, distributeurs en online retailbedrijven zullen de tekorten tot begin 2013 gaan voelen. Sommige hardleveranciers zoals lenovo zien hun voorraden harde schijven slinken en zijn drastisch op zoek naar nieuwe voorraden. HP zegt overigens nog genoeg voorraad te hebben, maar verwacht ook in 2012 tekorten. 

Volgens IDC bestaat de mogelijkheid dat in het eerste kwartaal van 2012 maximaal 20 procent minder harde schijven op de markt kunnen komen. Voor het vierde kwartaal van dit jaar is dat maximaal 10 procent, omdat veel leveranciers nog harde schijven in voorraad hebben. Een alternatief voor harde schijven zijn ssd's, maar die zijn vaak nog prijzig.

Intel

Intel moet zijn resultaten voor het vierde kwartaal van 2011 bijstellen vanwege de tekorten aan harde schijven. De omzet is bijgesteld van 14,65 naar 13,7 miljard dollar. Door het tekort aan harde schijven worden er minder processoren besteld. Intel verwacht dat de tekorten tot en met het eerste kwartaal van 2013 aanhouden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op sites als tweakers.net zie je dat de prijsstijging van alle populaire harddisks (1 of 2 TB samsung/seagate/westerndigital), al lang over het hoogtepunt heen is.
Vanaf half oktober zie je een constante daling.

Zou de zakelijke markt nu echt zo anders zijn ?

Hallo allemaal,

Dit is een jaarlijks terugkomend fenomeen.
Al bijna 22 jaar verkoop ik dit soort producten en elk jaar "gebeurd" er iets in een land zoals Taiwan.
Elk jaar net even rond de kerst of rond de tijd van de vroegere HCC-Beurs.

Het is ooit begonnen toen er een chipfabriek is ontploft, toen was het Chipmarket Europe die iedereen in paniek probeerde te krijgen.
Sinds die tijd is er elk jaar wel iets.

Kortom ook ik geloof dat rond februari alles weer terug naar normaal is.
Het is wel erg speciaal dat er blijkbaar iets gebeurd en dat er dan opeens gelijk helemaal niets meer te krijgen is.

Het leuke is ook dat harddiskbedrijven die helemaal niet in Thailand zitten en dus helemaal niet getroffen zijn door de overstroming, nu ook ineens hun prijzen verhogen.

Zo wordt het thema van het verlengen van de levensduur wel heel erg actueel. Kortom gebruikte hardware als spare part bewaren, voordat men weer geconfronteerd wordt met leverantie problemen in de supply chain. Deze problemen zullen alleen maar groter gaan worden, vanwege de toenemende grondstoffenschaarste. Hergebruik wordt alleen maar relevanter.

"HP zegt overigens nog genoeg voorraad te hebben, maar verwacht ook in 2012 tekorten."

Ook ik verwacht de tekorten. Aan de ene kant duren de tekorten best lang, aan de andere kant koopt bijna niemand meer een harde schijf retail voor de huidige prijzen. Dit zal straks maar gedeeltelijk tot een "inhaalslag" leiden wanneer de prijzen weer dalen. Ook in de kerstperiode, normaal een tijd waarin veel consumentenelektronica gesleten kan worden, zullen (veel) minder schijven verkocht worden. In die zin denk ik dat we tenminste een deel van het verlies al genomen hebben.

@Mark harddisk fabrikanten hebben aangegeven niet de prijzen te verhogen. Dat is puur de tussenhandel. vandaar dat iedereen in de afwacht mode zit.

Grappig dat HP nog geen problemen heeft. Maar wel de klant bellen dat pc's niet leverbaar zijn vanwege, jawel, harddisks!

Mooi vak, PR.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-13T11:42:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.