Onderzoek mogelijk machtsmisbruik onderhoud mainframes gestaakt

IBM ontloopt boete van Europese Commissie

De Europese Commissie staakt het onderzoek naar een mogelijk machtsmisbruik van IBM op het gebied van het onderhoud van System z mainframes en de besturingssystemen z/OS en i, waarin het een dominante marktpositie inneemt. IBM ontloopt hierdoor een fikse boete van miljoenen euro’s.

Onafhankelijke mainframespecialisten T3 Technologies en TurboHercules hadden in 2010 bij de Europese Commissie geklaagd dat ze nauwelijks onderdelen, software-ondersteuning en technische informatie van IBM kregen. Zo gaf IBM geen softwareondersteuning voor de TurboHercules mainframe hardware emulator voor x64-omgevingen.

Daarop startte de Europese Commissie een onderzoek naar de praktijken van IBM. Daaruit blijkt dat de Europese markt voor mainframes lucratief is. Zo werd er in 2009 binnen de EU voor drie miljard euro besteed aan mainframe-hardware en besturingssystemen.

Afgelopen september 2011 beloofde IBM dat onafhankelijke it-dienstverleners makkelijker toegang krijgen tot reserveonderdelen en technische informatie. Daarop stopte de Europese Commissie het onderzoek naar IBM, aldus Concurrentie Commissaris Joaquin Almunia .

Indien IBM alsnog zijn sterke positie op het gebied van mainframeonderhoud gaat misbruiken, dan mag het een boete van de Europese Commissie verwachten. De boete bedraagt tien procent van IBM's omzet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-15T14:59:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.