ASML boekt recordcijfers door tablet en smartphone

Chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven boekte in 2011 de hoogste winst en omzet uit de bedrijfsgeschiedenis. De resultaten worden voornamelijk gestuwd door de groeiende vraag naar tablet-pc's en smartphones. Die apparatuur bevat vaak meerdere en steeds geavanceerdere chips. ASML levert chipmachines aan onder andere chipmaker Intel en hardwareproducent Samsung.

Het bedrijf boekte in 2011 een omzet van ruim 5,6 miljard euro. De nettowinst steeg naar een kleine 1,5 miljard euro. In 2010 kwamen de omzet en winst respectievelijk uit op 4,5 miljard en 1 miljard euro.

Het bedrijf verkocht meer en geavanceerdere machines. Ook de duurdere apparaten, die ongeveer vijftig miljoen euro kosten, werden vaker verkocht.

Financieel topman Peter Wennink licht toe dat ondanks de onzekere economische situatie de vraag naar smartphones en tablet-pc's sterk groeit. Hij stelt dat fabrikanten van die apparatuur met het invallen van de economische crisis in 2009 aanvankelijk de hand op de knip hielden en daardoor  onvoldoende capaciteit hadden om aan de vraag naar nieuwe chips te voldoen. De investeringen in nieuwe apparatuur zijn terug te vinden in de cijfers van 2010 en 2011.

De chipmachinefabrikant denkt dat de vraag naar chipmachines zich ook na de vervangingsronde stabiliseert doordat de vraag naar tablets en pc's blijft groeien.

De verkoop van chips en chipmachines is zeer conjunctuurgevoelig. In 2008 schrapte het bedrijf duizend banen. Door de crisis liep het aantal orders van de machines toen fors terug.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-01-18T11:44:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.