Storage wordt nog belangrijker item in 2005

ISIT, leverancier van opslag-integratie, ziet voor 2005 belangrijke ontwikkelingen in opslag. Datastorage raakt in een stroomversnelling.

"Storage gaat over meer dan alleen dataopslag", aldus Peter de Vente, manager consultancy bij ISIT. "Beschikbaarheid en beveiliging van informatie komen steeds vaker aan de orde en gaan hand in hand. Organisaties moeten hun opgeslagen informatie niet alleen beschermen tegen verlies, maar ook tegen misbruik. Wij zien dat de storage-industrie een nieuwe fase ingaat met nieuwe spelregels die zorgen voor een omslag in de inzet van storage. De tijd van het blijven bijzetten van disks en ongebreidelde groei hebben we achter ons gelaten. De nadruk ligt niet meer op de plaats waar data wordt opgeslagen, maar op hoe we efficiënt met opgeslagen data om kunnen gaan.’

Storage-consolidatie is de belangrijkste aanleiding voor de verhoogde aandacht voor de beveiliging van opgeslagen informatie. De afgelopen jaren is er door veel organisaties flink geïnvesteerd in het centraliseren van storage. Dit resulteerde in lagere kosten en een betere beschikbaarheid van informatie. Maar door alle data centraal te bewaren, is het ook een kwetsbaar punt geworden, zeker bij opslag van vertrouwelijke informatie. Bij veel ondernemingen en instanties staat het oplossen van dit probleem dan ook hoog op de agenda. De beveiliging van het netwerk wordt in de meeste gevallen toevertrouwd aan firewalls, maar daarmee staat de opgeslagen informatie nog steeds bloot aan gebruik door onbevoegden die zowel van binnenuit als van buitenaf kunnen komen. Vooral tapetechnologie is een kwetsbaar onderdeel van de storage-omgeving.

 

ISIT ziet in encryptie van de opgeslagen informatie met autorisatiemaatregelen voor toegang de oplossing voor dit groeiende probleem. Gezien de aard van deze maatregelen zijn software oplossingen meestal te beperkt en worden hardware oplossingen de trend.

Analisten als Gartner en IDC voorspellen dat encryptie van opgeslagen data ondernemingen al in 2005 veel gaat besparen doordat zo relatief eenvoudig voldaan kan worden aan regelgeving en contracten over de bescherming van gegevens.

Alle aspecten rond archivering van persoonlijke documenten, data en e-mailbestanden krijgen vooral door de Sarbanes Oxley regelgeving meer aandacht. Deze problematiek zorgt al bij veel ondernemingen voor een regelmatige overbelasting van de bestaande storage-infrastructuur. Vooral de recente regelgeving op het gebied van informatiemanagement en rapportage dwingt ondernemingen om een beleid te gaan ontwikkelen voor de opslag van dit tot nu toe slecht beheersbare informatieonderdeel. Dit uit zich vooral in hoge opslagkosten en problemen in back-up en restore situaties. ISIT ziet dat de trend voor archivering van persoonlijke documenten en e-mail zich toespitst op archivering op schijf.

De trend van serverconsolidatie die al eerder is ingezet, zet ook in 2005 door. De wens om efficiënter gebruik te maken van kapitaal en resources en het beheersen van kosten zijn de belangrijkste aanjager. De markt heeft al erkend dat één applicatie per server een onbeheersbare groei van oversized systemen veroorzaakt. Met server en storage-consolidatie verlagen ondernemingen directe kosten doordat het aantal servers beperkt blijft en nieuwe servers of applicaties veel sneller geïmplementeerd kunnen worden. Een ander voordeel is dat een restore van een server of applicatie op alle beschikbare hardware uitgevoerd kan worden.

2004 betekende de doorbraak van iSCSI. Inmiddels is de technologie geschikt voor 80 procent van de infrastructuren en ondermeer geadopteerd door Microsoft en belangrijke enterprise storage-spelers. iSCSI betekent lagere aansluitkosten en verhoogde flexibiliteit door integratie met het bestaande netwerk. Op kostengebied bestaan ook andere voordelen. Zo is ip-kennis vaak al in huis aanwezig en zijn er geen nieuwe investeringen in technologie nodig. Toch blijft Fiber Channel ook een rol spelen. De 20 procent van de infrastructuren die geschikt is voor Fiber Channel bestaat vooral uit de high performance en high availability-omgevingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Reklame voor ISIT, niet echt een redactioneel stuk, wat je wel zou verwachten van Computable.

Er zijn meer spelers in de markt dan alleen Microsoft die geweldig werken op basis van iSCSI en dit ook nog eens multi platform denk hierbij aan Novell en Linux

Ik sluit me bij H aan. Er zijn er velen zoals ISIT op de markt.. Kunnen die allemaal hun visie bij de Computable indienen?

Hierbij reageer ik op de reacties aangaande reclame; nee heb je, ja kun je krijgen. Het stuk zit goed in elkaar, het verhaal is helder en de timing is goed. En nee, ik heb geen connecties met ISIT.

Zo goed zit dit verhaal nou ook weer niet in elkaar. Het springt vooral van de hak op de tak en probeert veel facetten van automatisering samen te voegen onder 1, de lading niet dekkende, noemer: Storage?

Server consolidatie hoeft toch helemaal niet samen te hangen met storage consolidatie en ook de beveiliging van de toegang tot informatie verandert niet wezenlijk.

Klinkt meer als een hype-verhaal waarin Sarbanes Oxley kan worden genoemd in samenhang met andere hype-termen. Ook iSCSI wordt hier in een rare constructie bijgesleept. Hadden we het nou over beschikbaarheid en beveiliging van data, of over protocollen???

Goede zoekmachine-marketing van ISIT! En nee, ik heb geen banden met ISIT.

Computable is waarschijnlijk het kopje advertorial vergeten. ISIT is vertegenwoordiger van Decru, fabrikant van encryptie doosjes. Encryptie is absoluut een vereiste, vooral als data via ip verstuurd wordt. Dat dit besparend werkt is natuurlijk onzin. Sarbanes Oxley is alleen van belang voor onderneming die aan de Amerikaanse beurzen genoteerd zijn en voor die ondernemingen die vestiging over de 'plas' hebben.
Leveranciers gooien regelmatig met allerlei kreten , zoals Sarbanes Oxley. Op termijn zal de regelgeving ook in Europa steeds strakker worden, daar kunnen we op wachten. ISIT is tevens vertegenwoordiger van een aantal iSCSI gerelateerde oplossingen vandaar de onsamenhangende sprongen in het verhaal.
De adoptie van iSCSI valt in de praktijk nog erg tegen en is boven dien sterk afhankelijk van het markt segment. Kortom een advertorial. Het gaat slecht met de bladen en dat merkt men in de kwaliteit, die holt achteruit.
Overigens wie denkt dat hij anoniem gereageerd heeft : rechtermuisknop /eigenschappen geeft de afzender weer. Beetje klungelig van Computable.
Gert Brouwer Onafhankelijk adviseur Brouwer Storage Consultancy en freelance journalist/analyst voor o.a. Storage magazine

Als security adviseur ga ik alleen in op het security aspect van het “encryptiedoosje” en wat hier door een “onafhankelijk adviseur, Gert Brouwer” wordt gezegd, namelijk “Dat dit besparend werkt is natuurlijk onzin”. Deze stelling nomineer ik als de meest kortzichtige van vandaag, immers wat kost het wanneer gevoelige informatie op straat komt te liggen?

Security is o.a. op basis van een risicoanalyse maatregelen nemen en dat kost per definitie geld.
Echter, het kan onder aan de streep veel geld besparen wanneer risico’s uitgesloten worden, bijvoorbeeld in kosten als imagoschade, concurrentiepositie, juridische kosten enzovoorts.

Een vergelijking; Een brandverzekering is niet direct kostenbesparend, maar wanneer je huis af brandt levert het veel op.

Een “encryptiedoosje” kan een goede oplossing zijn en daarin heeft ISIT naar mijn mening helemaal gelijk.

Mijn stelling; Schoenmaker blijf bij je leest en vraag geen advies aan een “onafhankelijk storageadviseur” wanneer het om security gaat.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-18T13:00:00.000Z Redactie Computable/Channelweb
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.