ASML financieel sterk, maar orderboek matig

De Nederlandse producent van chipfabricagemachines heeft een goed jaar achter de rug. Verlies werd omgebogen tot winst. De orderportefeuille valt echter tegen.

Analisten zijn teleurgesteld in het orderboek van ASML. Het aantal orders voor nieuwe machines slonk van 162 apparaten in het derde kwartaal tot 119 stuks in het laatste kwartaal van vorig jaar, meldt de Financiële Telegraaf. Ook de optelsom van bestellingen voor nieuwe èn gereviseerde machines liet een daling zien, van 183 naar 131 machines. 

 

Financieel gaat het de onderneming daarentegen redelijk voor de wind. Het netto(jaar)resultaat sloeg om van een verlies van 160 miljoen euro naar een winst van 235 miljoen euro, terwijl de omzet circa 60 procent hoger uitkwam op 2,47 miljard euro.  In tegenstelling tot de orderpositie voldeden de omzet- en winstcijfers wel aan de verwachtingen van analisten. Zelf blikte ASML tevreden terug op het vierde kwartaal. De omzet nam met bijna 29 procent toe tot 785 miljoen euro. De nettowinst ging ten opzichte van het vierde kwartaal 2003 omhoog van 41 miljoen euro naar 109 miljoen euro.

Volgens bestuursvoorzitter Eric Meurice, die sinds oktober aan het roer van ASML staat, zat "de vaart er in het vierde kwartaal goed in". De producent verkocht "voor de eerste keer" meer chipmachines van een nieuwere generatie. Een nieuwe machine kostte in het vierde kwartaal gemiddeld 10,7 miljoen euro. Dat was 22 procent meer dan in het kwartaal ervoor. Gemiddeld steeg de verkoopprijs van zowel nieuwe als gereviseerde ASML-apparatuur met 17 procent naar 8,8 miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-19T11:51:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.