'15 procent kleinbedrijf heeft geen server'

Van alle Europese bedrijven met minder dan honderd medewerkers heeft 15 procent geen server in gebruik. Het gaat hier vooral om bedrijven met minder dan 25 werknemers. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Vanson Bourne, in opdracht van hardwareleveranciers Dell en Intel.

Van alle Europese kleinbedrijven met minder dan 25 medewerkers beschikt 34 procent niet over een server, terwijl dat percentage voor bedrijven met 25 of meer werknemers slechts 4 procent bedraagt. Van de bedrijven met servers beschikt 80 procent van alle ondernemingen met 25 tot honderd werknemers over een speciale serverruimte. Voor bedrijven met één tot en met 24 werknemers ligt dit percentage op 23 procent. In totaal heeft 63 procent van de ondervraagde Europese bedrijven te kampen gehad met een storing als gevolg van een oververhitte server. Eén op de tien (10 procent) geeft aan dat dit zelfs regelmatig voorkomt.

Nauwkeuriger bewaren

Kleine bedrijven maken voornamelijk gebruik van hun server om hun bedrijfsgegevens nauwkeurig te bewaren en om snel over informatie te kunnen beschikken. Het gaat dan om het opslaan van volledige back-ups van computersystemen (75 procent), het centraal opslaan van bestanden en delen van documenten (67 procent), als printer- of mailserver (62 procent) en voor het hosten van databases (59 procent).

Een meerderheid (63 procent) van de Europese kleinbedrijven slaat meer dan een terabyte aan gegevens op. Meer dan een derde (35 procent) benut meer dan twee terabyte aan opslagcapaciteit. Kleine bedrijven in Zwitserland slaan meer gegevens op dan hun Europese collega's: 76 procent slaat meer dan één terabyte aan gegevens op en bijna de helft (49 procent) heeft daarvoor meer dan twee terabyte nodig. Daarmee ligt het Zwitserse percentage aanmerkelijk hoger dan dat voor bedrijven die twee terabytes aan gegevens benutten in het Verenigd Koninkrijk (37 procent), Frankrijk/de Benelux (beiden 34 procent) en Duitsland (31 procent).

Desondanks maken deze bedrijven gebruik van slechts een fractie van hun opslagcapaciteit. Zo gebruikt een op de zes (17 procent) minder dan een kwart van de beschikbare opslagcapaciteit. Als men kijkt naar de bedrijfsomvang, blijkt dat bijna een derde (30 procent) van alle bedrijven met 24 of minder werknemers slechts 25 procent van hun opslagcapaciteit benut.

Bestedingsniveau

De meerderheid van kleine Europese bedrijven (54 procent) investeert meer dan tienduizend euro in hun automatiseringsinfrastructuur. De gemiddelde uitgaven bedragen circa 35.000 euro. Er blijft echter een kleine kerngroep (29 procent) over van bedrijven die minder dan vijfduizend euro aan ict uitgeven. In Nederland ligt het gemiddelde bestedingsniveau op 35.500 euro per jaar.

Binnen de meeste kleine bedrijven (58 procent) is de eigenaar of directeur verantwoordelijk voor de uiteindelijke inkoopbeslissingen op ict-gebied. Binnen bedrijven met 25 tot honderd werknemers neemt de ict-manager (42 procent) en financieel directeur (10 procent) de beslissing. Binnen 85 procent van alle zeer kleine bedrijven deelt de eigenaar of directeur de lakens uit. Ict-managers in deze bedrijfscategorie hebben het slechts in 12 procent van de gevallen voor het zeggen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-02-22T14:21:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.