Intel komt eerder met virtuele processoren

Intel brengt zijn virtualisatietechnologie, codenaam Vanderpool, dit jaar voor server- en desktopprocessoren uit. Dat is eerder dan gepland: de hardwarematige processordeling zou dit jaar naar de 64-bit Itanium komen en pas volgend jaar naar 32-bit processoren.

De Pentium-producent toont hiermee zijn technologische kunnen en neemt volgens critici weer het initiatief ten opzichte van concurrent AMD. Die Athlon-producent kwam als eerste met semi-64-bit processoren en beloofde als eerste x86-chips met twee verwerkingskernen. Inmiddels heeft Intel zijn Xeon-processoren voorzien van 64-bit extensies (EMT64), die AMD-compatibel zijn. Pentium 4-chips met EMT64 zijn volgens geruchten al stilletjes in omloop.

Intels naar voren trekken van de virtualisatietechnologie volgt op – en hangt samen met – de komst van processoren met twee chipkernen. Intels dualcore processoren moeten midden dit jaar verschijnen in twee uitvoeringen: één voor desktops en één voor laptops. Dubbele kernen komen echter eerst naar de Itanium. De combinatie van hardware-virtualisatie met dubbele kernen is logisch; het eerste maakt gebruik van het tweede en kan de verdeling van systeembronnen sturen.

In oktober vorig jaar besloot Intel de geplande 4 GHz-uitvoering van zijn Pentium 4 te schrappen. Een 3,8 GHz-exemplaar ging nog wel door. Daarnaast rust het bestaande chips uit met aanvullende technologieën als cachegeheugen en bussnelheid. Analisten concludeerden toen dat Intel uitkeek naar de dualcore chips.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-28T11:13:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.