KNMI neemt supercomputer Bull in gebruik

Het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) in De Bilt neemt vrijdag 16 maart 2012 het vernieuwde computercentrum met de nieuwe supercomputer van Bull officieel in gebruik. Bulls 'super' vervangt het ruim vijf jaar oude systeem dat niet meer voldoende rekencapaciteit had. Het KNMI zet het veertig maal krachtiger systeem in voor het sneller, nauwkeuriger en complexer berekenen van weersverwachtingen en klimaatmodellen.

Voor het verzamelen en opslaan van data en het maken van weer- en klimaatmodellen is het KNMI afhankelijk van krachtige computers. Het high performance computing (hpc)-systeem van Bull bestaat uit 396 Bullx B500-compute-nodes die zijn uitgerust met Intel Xeon Series 5600-processors. De BullX B500 heeft 4752 cores, beschikt over een werkgeheugen van 9,5 terabyte, ofwel 9500 gigabyte, en heeft een maximale verwerkingsnelheid van 58,2 teraflop. Hiermee beschikt het KNMI over een van de krachtigste en snelste supercomputers van Nederland. Daarbij is het een energiezuinig systeem waarbij waterkoeling wordt gebruikt.

Koeling

De supercomputer en andere systemen in het rekencentrum gebruiken veel energie die vrijkomt als warmte. Die warmte moet worden afgevoerd door koelinstallaties die ook weer energie gebruiken. Voor een duurzaam en energiezuinig computercentrum heeft het KNMI gekozen voor een combinatie van warmte- en koudeopslag in de ondergrond en vrije koeling op het dak van het KNMI. In de winter zorgt het luchtkoelingsysteem op het dak voor koeling van het computercentrum en koelt het tevens grondwater af, dat vervolgens ondergronds wordt opgeslagen. In de zomer wordt dit grondwater gebruikt voor koeling van het computercentrum en wordt het opgewarmde grondwater ondergronds opgeslagen.

Het tienjarig contract voor de vernieuwing van het rekencentrum heeft een waarde van vijf miljoen euro. De aanschafkosten van de supercomputer bedragen 2,2 miljoen euro.

Advies- en ingenieursbureau DHV was verantwoordelijk voor het projectmanagement bij de realisatie van het nieuwe computercentrum en onderzocht de koelingsmogelijkheden. TES Installatietechniek Utiliteit uit Prinsenbeek heeft het computercentrum ontworpen en gebouwd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoezo enige leveranciersloyaliteit: die gasten switchen van leverancier naar leverancier... Eerst was het HPC dan Sun en nu weer Bull.

Vanzelfsprekend gelden aanbestedingsregels ook voor een agentschap van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (want dat is het KNMI). Loyaliteit aan de leverancier gaat gelukkig niet boven de afweging van beste prijs/prestatie. Daar moet de vorige commentator (als belastingbetaler) blij mee zijn!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-03-13T11:26:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.