'Groen datacenter is geen kretologie'

Evoswitch-datacenter

Groen is voor bedrijven en vooral overheden een hard criterium aan het worden. In aanbestedingstrajecten worden er steeds strengere eisen gesteld aan energiezuinige computerdiensten. Dat stelt de Haarlemse datacenterexploitant Evoswitch. Volgens algemeen directeur Eric Boonstra is het ook een teken van de toegenomen professionalisering van de datacentramarkt.

De datacentermarkt is in het afgelopen decennium geprofessionaliseerd, constateert Eric Boonstra, algemeen directeur van Evoswitch. Er zijn op de markt velerlei partijen actief die van het beheren van een computeromgeving een specialisme hebben gemaakt. Het in eigen beheer houden van een rekencentrum is kostbaar, stelt hij in een interview met Computable.

'Je moet veel geld steken in de infrastructuur, hardware en beheersoftware, beveiliging, beschikbaarheid, facilitaire voorzieningen en expertise. Het credo dat zelf doen en de data niet buiten de deur zetten veiliger is, is een verouderde opvatting. Alleen de echt grote bedrijven, overheden en banken hebben nog de massa om een eigen rekencentrum efficiënt en veilig te beheren. Wij profiteren steeds meer van de tendens bij bedrijven en overheden om het computercentrum extern onder te brengen.'

Leuke jongens

Maar het energieverbruik en het terugdringen van de kosten ervan vormen daarbij een heet hangijzer, benadrukt de algemeen directeur. Hij merkt dat bedrijven maar met name overheidsorganisaties bij aanbestedingen steeds strengere eisen gaan stellen. 'De gemeente Amsterdam schrijft bijvoorbeeld al een pue-standaard van 1,3 voor en Haarlem streeft er naar een klimaatneutrale gemeente te zijn. Het label groen is voor datacenterexploitanten dan ook meer dan een marketingkreet. Je moet het wel in de praktijk kunnen aantonen. Een paar jaar geleden werden wij door de concurrentie nogal meewarig aangekeken. 'Ach, leuk die jongens, met dat 'groen'.' Maar de laatste twee jaar is die houding verdwenen.'

Evoswitch beroept zich erop CO2-neutraal en een van de groenste datacentra van Nederland te zijn. Het gebruikt groene stroom en zet energie-efficiënte technieken in, zoals het hot corridor concept, adiabatische koeling en licht-sensortechnologie. In de nieuwe hal vijf is bijvoorbeeld sprake van vrije koeling. Hierbij wordt gebruikgemaakt van buitenlucht die servers koelt, waardoor energieslurpende koelinstallaties amper meer ingezet hoeven te worden. Was de Power Usage Effectiveness (pue), een kengetal waarmee de energie-efficiency van datacenters wordt uitgedrukt, bij EvoSwitch met 1,39 al laag; in hal 5 komt de pue uit op 1,2. Een traditioneel datacenter heeft een pue van 2,0.

AMS-IX-certificaat

Evoswitch is sinds begin dit jaar officieel gecertificeerd als betrouwbare colocatieleverancier van internethub AMS-IX (Amsterdam-Internet Exchange). De AMS-IX faciliteert via peering het inrichten en sturen van internetverkeer binnen en tussen netwerken. Partijen met veel internetverkeer, zoals internetserviceverleners, telecomcarriers, hostingproviders, webbedrijven en banken, maken hier gebruik van.

Volgens Boonstra zocht AMS-IX tot voor kort alleen PoP-aansluitingen in Amsterdam zelf, en niet daarbuiten zoals in Haarlem. Evoswitch is het eerste datacenter waar AMS-IX voor de colocatieverbinding een 100GE Backbone-verbinding in gaat zetten naast een meervoud van 10GE-verbindingen. AMS-IX gaat 100GE-poorten inzetten om de te verwachten pieken in het dataverkeer te kunnen opvangen, veroorzaakt door een toenemend internetgebruik en de toepassing van rijke media (zoals video streaming) via internet.

Internationaal

Boonstra stelt dat door de start van de AMS-IX PoP met een volle 100GB backbone het makkelijker en goedkoper wordt om grote hoeveelheden data vanuit het datacenter van Evoswitch over de rest van de wereld te verspreiden tegen een competitieve prijs en tegen een lage latency. 'De connectiviteit in combinatie met onze beschikbare vierkante meters en stroom is niet alleen interessant voor Nederlandse bedrijven, maar ook voor de internationale hosting- en cloudmarkt.'

Lees ook het uitgebreidere interview: Evoswitch opent aanval op Londen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-03-21T09:01:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.