SIG: Software is nog niet klaar voor IPv6

Eén op de zeven informatiesystemen die momenteel in gebruik zijn, kan stoppen met werken na een overgang op versie 6 van het internetprotocol. Dat blijkt uit onderzoek van softwareadviseur Software Improvement Group (SIG). In 2010 was deze verhouding nog één op de twaalf. Dat betekent dat de kans op falen is toegenomen sinds 2010. In het onderzoek zijn 145 systemen betrokken die momenteel in West-Europa operationeel zijn. Gemiddeld kostten deze systemen 3,4 miljoen euro in aanschaf.

‘In 2010 verwachtten we dat organisaties zouden werken aan projecten om over te gaan naar het nieuwe internetprotocol', zegt Tobias Kuipers, technisch directeur van SIG. ‘Echter tegen de verwachting in hebben we nu vastgesteld dat meer informatiesystemen dan in 2010 zouden kunnen stoppen met werken na migratie naar IPv6. Deze systemen moeten worden aangepast om te kunnen werken met het nieuwe protocol. Bij tijdige aanpassing is dat relatief weinig werk. Als je pas tijdens de testfase of productiefase van het system ontdekt dat het systeem niet blijft werken en je moet dan een project starten om het systeem te repareren, kunnen de kosten oplopen tot één miljoen euro per systeem.'

Protocollen

‘Normaal gesproken hebben informatiesystemen geen kennis over welke versie van het internetprotocol gebruikt wordt, net als het elektrische apparaten niet uitmaakt op wat voor manier de stroom die zij nodig hebben naar het stopcontact wordt getransporteerd', zegt Joost Visser, directeur Research van SIG. ‘We constateren nu dat één op de zeven systemen gebruikmaakt van specifieke onderdelen van het protocol. Daardoor kunnen deze informatiesystemen stoppen als ze moeten werken binnen een infrastructuur die werkt met beide protocollen. Gelukkig is dat gebruik van specifieke onderdelen niet noodzakelijk. Het is daarom redelijk eenvoudig als onderdeel van regulier onderhoud om de systemen aan te passen zodat het niet meer uitmaakt welke versie van het protocol gebruikt wordt.'

In 2010 was de voorspelling dat het aantal IPv4-adressen op 18 januari 2012 op zou zijn. Nu zijn de schattingen aangepast. In Azië zijn de adressen wel al op, terwijl voor Europa voorspeld wordt dat de voorraad halverwege 2012 op is. IPv6 kan praktisch gezien een oneindig aantal computers aan elkaar verbinden en lost daarmee het probleem op. Organisaties moeten zich klaar maken om binnen de software en ict-infrastructuur met beide protocolstacks te kunnen werken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het volledige Engelstalige rapport kunt u inzien via:
http://www.sig.eu/nl/TrendReportIPv4

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-04-02T11:29:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.