Sara start aanbesteding nieuwe supercomputer

Ict-dienstverlener Sara is gestart met de aanbesteding van een nieuw computersysteem dat de nationale supercomputer Huygens moet gaan vervangen. De dienstverlener start met een pre-kwalificatie van leveranciers en geschikte kandidaten worden uitgenodigd om mee te doen. De waarde van de opdracht ligt tussen de tien miljoen en zeventien miljoen euro.

Huygens is sinds augustus 2008 in gebruik en wordt onder andere ingezet bij onderzoek in diverse gebieden onder andere schone energie, klimaatverandering, watermanagement, beperken van geluidshinder en verbeteren van medische behandelingen. Omdat de vraag naar grootschalige rekencapaciteit voor het doen van onderzoek voortdurend toeneemt, is de capaciteit van het huidige systeem niet langer toereikend. Bovendien komt het einde van de levensduur van het systeem in zicht. De vervanging van de nationale supercomputer Huygens is daarmee urgent en noodzakelijk, zowel voor de wetenschap als voor het bedrijfsleven in Nederland.

Applicatiebenchmark

De voorbereidingen voor de vervanging van de nationale supercomputer zijn al vorig jaar gestart. Medio 2011 is een groot aantal eindgebruikers geïnterviewd en zijn hun eisen en wensen in kaart gebracht. Op basis van consultatie van eindgebruikers en gebruikersapplicaties is een applicatiebenchmark samengesteld voor de selectie van een nieuw systeem. Verder zijn onder andere uitgebreide metingen en analyses verricht van het gebruik van het systeem (zoals geheugen en I/O) en van gebruikersapplicaties en schaalbaarheid. Applicatieperformance, laag energieverbruik en flexibele on-demand inzetbaarheid behoren tot de belangrijkste aspecten voor de selectie van het nieuwe systeem.

Gemiddeld wordt de supercomputer voor zestig projecten tgelijktijdig ingezet en moet het systeem met meer dan 250 geregistreerde gebruikers overweg kunnen. Het huidige systeem Huygens is een 65 TFlop/s IBM p575 hydrocluster met 3456 Power6 cores van 4,7 GHz, 15,75 TB centraal geheugen, een 160 Gbit/s Infiniband interconnect en 700 TB voor gedeelde opslag (GPFS). Dit systeem moet gemigreerd worden naar het nieuwe systeem.

Integratie Sara in Surf

‘Om in de toekomst te kunnen blijven concurreren, is het voor Nederland van groot belang dat we volgend jaar beschikken over een systeem met voldoende rekenkracht', zegt Sara-directeur Anwar Osseyran. ‘Daarmee kunnen we de positie van Nederland op het gebied van de kenniseconomie ook in de toekomst sterk houden.'

Het vervangingstraject van Huygens wordt georganiseerd door Sara, onder verantwoordelijkheid van Surf. Door de implementatie van het masterplan van ICTRegie van december 2008 over de inrichting van de ict-infrastructuur voor wetenschappelijk onderzoek, heeft Surf in 2012 van de overheid de structurele financiering gekregen voor de inrichting van een nationale ict-onderzoeksinfrastructuur. De nationale supercomputer maakt deel uit van deze infrastructuur. Voor Sara zal de geplande integratie bij Surf resulteren in een budgettaire en organisatorische inbedding in een landelijke structuur. Over deze integratie vinden op dit moment gesprekken plaats tussen Stichting Surf en Stichting Sara.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zouden ze nog niet even moeten wachten op die Majorana super quantum computer?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-04-16T11:55:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.