IBM stoot kassasystemen af aan Toshiba

IBM heeft zijn divisie Retail Store Solutions voor circa 850 miljoen dollar verkocht aan het Japanse Toshiba. De divisie levert wereldwijd kassasystemen onder de naam IBM Sure POS. Toshiba is een van de grotere leveranciers van pos (point of sale)-systemen. Beide partijen hebben in het kader van de verkoop tevens een samenwerkingsovereenkomst gesloten, waarbij Toshiba als partner optreedt voor de klanten van IBM in de detailhandel.

Voor Toshiba betekent de overname dat het bedrijf zich op de markt van kassasystemen vooral versterkt in de Verenigde Staten en Europa. Naar verwachting wordt de transactie in het tweede kwartaal van 2012 afgerond. Bij IBM Retail Store Solutions werken zo'n duizend man. In 2011 realiseerde de divisie een omzet van 1,15 miljard dollar. De divisie wordt opgenomen in een nieuw op te richten holding. Toshiba TEC, het onderdeel van Toshiba dat kassasystemen levert, krijgt een belang van 80,1 procent; IBM neemt een belang van 19,9 procent in de holding. Na drie jaar komt de holding geheel in handen van het Japanse bedrijf.

Eerste kwartaal 2012

Analisten zien in de verkoop van de 'point of sale'(pos)-tak een aanwijzing dat IBM aan het onderzoeken is of het zijn hardwaretak verder moet ontmantelen. Een aantal jaren terug verkocht het concern al zijn pc-activiteiten aan Lenovo. IBM verkoopt nog steeds mainframes en servers, maar de marges zijn klein.

In het eerste kwartaal van dit jaar rapporteerde Big Blue dat de hardwareverkopen met 6,7 procent waren gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Die daling zorgde ervoor dat de totale omzet in het eerste kwartaal nauwelijks steeg en op 24,67 miljard dollar uitkwam. De opbrengsten uit diensten- en softwareverkopen stegen wel in de eerste drie maanden van 2012. Dat zorgde er voor dat de winst wel steeg: van 2,86 miljard naar 3,07 miljard in het eerste kwartaal van 2012.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-04-18T11:47:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.