Sara gaat in 2013 onder Surf verder als Surfsara

Sara, ict-infrastructuurdienstverlener voor universiteiten en hogescholen, gaat definitief over naar Surf, ict-dienstverlener voor het hoger onderwijs. De integratie moet 1 januari 2013 zijn afgerond. Na de integratie wordt Sara BV een nieuwe werkmaatschappij onder Surf met de naam Surfsara. Hostingbedrijf Vancis, een dochteronderneming van Stichting Sara, blijft als op zichzelf staande marktpartij opereren, met Surf als aandeelhouder.

Computable berichtte in januari al over de voorgenomen overname van supercomputerspecialist Sara door Surf. Na maanden van onderhandelingen ligt er nu een intentieovereenkomst, ondertekend door de besturen van Stichting Surf en Stichting Sara. Doel is beide stichtingen te integreren tot één organisatie, stichting Surf, met als werkmaatschappijen Surfsara, Surfnet, Surfmarket, en Surfshare.

De fusie is het gevolg van de aanbevelingen uit het rapport 'Towards a competative infrastructure for scientific research in the Netherlands' uit 2008 (!) van het toenmalige innovatieplatform ICTregie om een publiek gefinancierde ict-infrastructuur voor onderzoeks- en onderwijsinstellingen in Nederland onder te brengen bij de Surf-organisatie. De versnippering van deze voorzieningen en het beheer staat een internationaal sterke ict-onderzoeksinfrastructuur in de weg, was de conclusie van ICTregie.

Sara en Surf

Sara werd in 1971 opgericht door de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Stichting Mathematisch Centrum (het huidige Centrum Wiskunde en Informatica). Vanaf 1995 heeft Sara een zelfstandige status. In 2008 breidde het uit met de zelfstandig opererende dochteronderneming Vancis. Binnen Surf zal Sara zich blijven bezighouden met het leveren van diensten aan onderzoekers op het gebied van high performance computing, dataopslag, visualisatie, cloud en e-science services. Er werken circa 65 man.

Bij Surf werken zo'n tweehonderd man. Surf werd in de jaren tachtig opgericht door de gezamenlijke Nederlandse universiteiten, de HBO-raad en de onderzoeksinstellingen. De ict-organisatie levert inmiddels een breed scala aan ict-diensten voor onderwijsmedewerkers en studenten. Het bekendste onderdeel is netwerkdienstverlener Surfnet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-04-27T11:15:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.