IBM, Sony en Toshiba geven superchip vrij

Vandaag maken ontwerpers van IBM, Sony en Toshiba officieel de in- en outs van de nieuwe superchip Cell bekend. De chip moet een forse impuls vormen in de ontwikkeling van de communicatie, de multimedia en de consumentenelektronica.

De ontwikkeling van de Cell-microprocessor heeft nagenoeg drie vier jaar in beslag genomen en is gestart in de gezamenlijke laboratoria van de drie bedrijven in Austin in de Amerikaanse staat Texas. De chip zou veel krachtiger, sneller en veelzijdiger zijn dan de volgende generatie gelijksoortige microprocessors waaraan concurrenten Intel en AMD werken.

 

De Cell kan vooral meer taken tegelijk uitvoeren, zo stellen de drie fabrikanten. Onder meer de kwaliteit van videobeelden aangeleverd via breedbandinternetverbindingen gaat omhoog, zo wordt geclaimd.

 

De eerste producten waarin de Cell is opgenomen laten echter nog even op zich wachtren. Sony will de processor als hart plaatsen in de  PlayStation 3, die volgend jaar op de markt wordt verwacht. Toshiba wil de chip vooral gebruiken in consumentenapparaten, waaronder HDTV-toestellen met een scherper beeld. IBM verwacht in de eerste helft van dit jaar met de productie van de chip te beginnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-07T13:52:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.