Inkef steekt geld in piëzobuttonbouwer Aito

Euro

Aito, de Nederlandse leverancier van piëzo touch user interface technology, krijgt een investering van 1,2 miljoen dollar van participatiefonds Inkef Capital. Het via de extra uitgifte van aandelen verkregen kapitaal steekt Aito in technologie-ontwikkeling en verkoop- en klantenondersteuning. Het bedrijf uit Zaanstad gebruikt de piëzotechnologie voor het produceren van chips voor drukschakelaars.

Het woord piëzo komt van het Griekse woord piezete, wat duwen betekent. Het zogenaamde piëzo-elektrisch effect is het verschijnsel dat kristallen van bepaalde materialen onder invloed van druk (bijvoorbeeld buiging) een elektrische spanning produceren. Het geldt ook andersom: de kristallen vervormen als er een elektrische spanning op wordt aangelegd.

Aito gebruikt de technologie bij de productie van drukschakelaars. 'Door op het piëzomateriaal te duwen, ontstaat er een spanning, tot wel tien volt, die wij met onze chip betrouwbaar omzetten naar touch buttons', zegt directeur Rene de Vries. 'De Aito-chip verwekt niet alleen het piëzosignaal, maar zorgt voor de interface met schakelaars, leds, geluid, feedback en communicatie.'

Hij zegt dat de Aito-schakelaars worden toegepast op zowel de consumentenmarkt (keukenapparatuur, armaturen) als de zakelijke markt (industriële en medische apparatuur). Een bekende toepassing is het gebruik van een sensor in wenskaarten. Klanten zijn oem-producenten, fabrikanten en ontwerpfirma's.

Steun

Aito heeft zijn productontwikkeling ondergebracht in het Finse Espoo. In Zaanstad zijn de verkoop- en marketingafdeling ondergebracht en de applicatie-engineering om klanten te ondersteunen bij hun productinbouw. Voor de piëzo-elementen werkt het bedrijf samen met het Japanse Murata; het maakt voor zijn chips gebruik van standaard microcontrollers die worden omgemerkt tot een Aito-chip.

Inkef staat voor Investing in the Knowledge Economy of the Future. Het is een door Stichting Pensioenfonds ABP opgericht kapitaalfonds voor het ondersteunen van Nederlandse technologisch-innovatieve bedrijven. Inkef heeft in 2010 al een keer eerder geïnvesteerd in Aito.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-05-29T14:21:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.