UWV kiest voor KPN in megatender ICT-beheer

De grote aanbesteding voor kantoorautomatisering en netwerkbeheer bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) is voorlopig gegund aan KPN Corporate Market. Naar verwachting wordt de gunning eind juni definitief. De andere mededingers in de tender, Capgemini en HP, kunnen nog bezwaar aantekenen tegen de beslissing in het kader van de zogeheten Alcatel-termijn (15 dagen). Het honderd miljoen plus-contract met een voorziene looptijd van tien jaar behoort tot de grootste deals die dit jaar worden vergeven op de Nederlandse ict-uitbestedingsmarkt.

De aanbesteding, die officieel KWN (Kantoorautomatisering, werkplek- en netwerkdiensten) heet, loopt al vanaf najaar 2010. Doel ervan is het selecteren van één partij voor het werkplek- én netwerkbeheer. De heraanbesteding en de consolidatie van leveranciers moet leiden tot een vergemakkelijking van de aansturing van de partners en tot verdere kostenbesparingen.

Winnen en verliezen

Momenteel werkt het UWV nog met KPN Corporate Market (voorheen Getronics) en Atos als werkplekbeheerpartners. Atos kwam erbij nadat het voormalige CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) in 2009 werd ingevoegd bij het UWV. Atos beheerde hier de kantoorautomatisering vanaf 2006. Het netwerkbeheer bij het UWV ligt overigens ook in handen van KPN Corporate Market (met Tele2 als onderaannemer).

Voor Atos betekent het wegvallen van UWV een aderlating; KPN Corporate Market behoudt door de (voorlopige) gunning de uitvoeringsinstantie als grote klant. Een totale omvang is nog niet bekend, maar het tienjarig contract zal naar verwachting boven de honderd miljoen euro uitkomen. Bij het UWV werken nu nog ruim twintigduizend mensen. Tussen 2012 en 2015 vervallen tussen de vijf- en zesduizend arbeidsplaatsen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beste Rik, leuke uitspraak "Voor Atos betekent het wegvallen van UWV een aderlating". Hoe groot is deze aderlating dan qua winst voor Atos??? Ik spreek jou aan op jouw journalistieke "inhoud".@Jan, het gaat om een 100 mio plus deal. Dat is dus ook de aderlating voro Atos.

Heren,

Jan heeft gelijk. Het is een uitermate tendentieuze uitspraak in het artikel. En Edwin geeft duidelijk aan de situatie niet te kennen.

Atos heeft zo'n jaar of zes geleden het contract gewonnen voor de kantoorautomatiseringsdienstverlening voor iets meer dan drieduizend werkplekken, end-to-end dus incl. file & print servers, email, remote werkplekbeheer, eventuele (maar zo min mogelijke) on site services, lan-beheer, remote access tot applicaties, etc. Het enige wat er t.o.v. de huidige UWV-scope niet inzit, was het wan. Ga bij de huidige marktsituatie eens uit van EUR 25,- per werkplek per maand excl. hardware en exclusief software, dan kom je op 3.000 x EUR 25,- x 12 maanden = EUR 900.000 per jaar. Mensen die weten wat de bruto marge van partijen à la Atos is, kunnen zelf uitrekenen wat dit dus aan bruto c.q. netto marge voor Atos scheelt. Op het totaal aantal werkplekken wat Atos in Nederland beheert, valt dit allemaal heel erg mee. Ieder verlies is zonde, maar om het woord 'aderlating' te gebruiken, is echt stemmingmakerij.

Wat wel waar is, is dat het een gemiste kans is om de KA voor geheel UWV te doen. Ik weet niet precies hoeveel werkplekken heel UWV heeft, maart ik schat dat op twintigduizend. Da's dus de oude Atos-scope maal bijna 7. Atos heeft dus een flinke kans gemist om er flink wat werkplekken bij te krijgen.

Ik zou graag zien dat dit soort artikelen uitgaat van de juiste feiten en die dan ook noemt. Als ik De Telegraaf wil lezen, ga ik wel naar www.telegraaf.nl. Ik verwacht van www.computable.nl iets beter werk.

in plaats van winst is ook eenvoudig aan te geven om hoeveel werknemers het ongeveer gaat....

100M omzet/10 jaar/50K/werknemer= ~200 werknemers

@edwin en @Maarten, Nee, Atos had niet het gehele UWV. Atos deed desktop voor CWI, dat later geïntegeerd is in UWV.
Foute berekening dus.

UWV zet mijn inziens hiermee een logische stap vanwege de trend van verdere vervlechting en integratie van KA/werkplek met netwerk omgeving.

Iedereen kan zoeken en met een paar snelle berekeningen ben je er....Zie onderstaand persbericht van Atos!

Utrecht, 16 november 2005 -Atos Origin en Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) ondertekenen vandaag een overeenkomst voor de overname van het beheer van de volledige kantoorautomatisering van CWI door Atos Origin.

In deze hoedanigheid is Atos Origin verantwoordelijk voor het beheer van ongeveer 8.000 seats, 50 servers, 1.750 printers en de eerste-lijnsondersteuning aan eindgebruikers. Bij de dienstverlening wordt gebruikgemaakt van twee datacenters. Deze redundantie garandeert een zeer hoge beschikbaarheid. De overeenkomst heeft een waarde van 20 miljoen euro, een looptijd van drie jaar en een optie tot verlenging met één jaar.

Kan het iets met te doen hebben met de wijze dat Atos werkt?

http://www.bnr.nl/topic/beurs/307442-1208/paralympisch-sponsor-ligt-zwaar-onder-vuur

Niet echt iets om trots op te zijn...
Blij om te horen, dat UWV is overgestapt, dus. Hopelijk dat KPN wel meer degelijkheid weet in te bouwen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-06-06T16:27:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.