Hoger onderwijs kiest voor Google Apps

Google Apps for Education is in Nederland beschikbaar voor hogescholen en universiteiten. Dit zijn Google en Surf, samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs op het terrein van ict-innovatie, overeengekomen. De Google-onderwijsdienst wordt toegevoegd aan SURFconext, de samenwerkingsinfrastructuur van Surf. De onderwijsinstellingen kunnen gebruikmaken van Google Apps in een beschermde omgeving door middel van een single sign-on. Hierdoor wordt het voor hen acceptabeler om naar een cloud computing-model over te stappen.

Google Apps for Education stelt educatieve instellingen en individuele gebruikers in staat om de communicatie- en samenwerkingoplossingen van Google te gebruiken onder eigen domeinnamen. Elf hoger onderwijsinstellingen hebben inmiddels toegang tot Google Apps for Education waardoor het beschikbaar komt voor meer dan 235.000 studenten. De Universiteit van Tilburg maakt sinds afgelopen 1 juni gebruik van Google Apps for Education, voor zowel studenten als voor medewerkers. Hierdoor hebben ze onder meer de beschikking over Gmail, Google Docs, Google Talk, Google Sites, Google Calender en Google Groups. 

Deelnemende instellingen die gebruik maken van Google Apps zijn: de Open Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Universiteit van Utrecht, Universiteit van Tilburg, Universiteit Twente, Technische Universiteit Delft, Avans Hogeschool, HZ University of Applied Sciences, NHL Hogeschool en educatieve onderzoeksorganisatie TERENA, de Trans-European Research en Education Networking Association.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er is een keuze tussen Microsoft Office 365 en Google apps. Met de laatste heb ik toch meer problemen. Google kan op geen enkele manier garanderen dat zij de data die wordt achtergelaten op google Apps niet wordt gebruikt door Google zelf.

@willem oorschot
En Microsoft kan dat wel omdat?
Er moet duidelijk een online oplossing die bedrijven zelf kunnen hosten. De basis van Google Docs is wel open source (Etherpad Lite) en zelf te hosten, maar die kan niet zoveel als Google Docs kan.
Voorbeeld: https://pad.riseup.net/p/7aGh60yxEVKj

Dit is een doorbraak.

Wat je ook mag vinden van Google, Patriot Act of privacy. Als universiteiten in Nederland overgaan en dit bevalt (en dat verwacht ik), dan schept dit natuurlijk een precedent voor veel anderen organisaties.

Wat dit betekent is onder andere dat de wet geen heet hangijzer meer is. Dat was het al niet, maar dat wordt hiermee bekrachtigd. Het is namelijk naïef om te denken dat er nu geen persoonsgegevens verwerkt worden in Google Docs. De enige belemmering zou nu nog compliance kunnen zijn. Een klant die afdwingt dat data in Europa word opgeslagen. Maar met dit voorbeeld zal de eis vanzelf zijn relevantie verliezen.

Universiteiten doen veel onderzoek, veel ervan zullen ze dus automatisch ook toevertrouwen aan Google Docs (de aard van de mens). Er word zich blijkbaar niet zo druk gemaakt over het kapen van intellectueel eigendom (IP) door middel van afluisteren van de overheid uit de VS.

Ook de vermeende privacy die Google op alle vlakken zou aantasten wordt hier gemitigeerd naar ze zullen de data vast alleen gebruiken voor reclame doeleinden.

Dit ondersteunt ook mijn vrees dat de VS steeds dominanter word (zie een eerder artikel van mij: http://goo.gl/CfupB)

Dit is dus groot nieuws en een goede stap op weg naar de adoptie van cloud computing. Als universiteiten overstappen is het geen B product meer, maar een A product.

Als laatste: Deze stap zou nog wel eens zeer positief uit kunnen pakken. Samenwerken en delen word namelijk echt veel makkelijker, ook over organisaties heen. Geen bijlagen mailen maar gewoon de bron link geven. Ik ben heel benieuwd naar de evaluatie over een maand of zes.

Ik wacht met smart op de aankondiging van CapGemini die tegengas moet gaan bieden.

Nog een aardige aanvulling gevonden op http://universonline.nl/2012/06/14/vanaf-1-juni-google-apps-tiu-voor-iedereen/

"De universiteit gaat een contract aan wat geldt voor alle Nederlandse instellingen van het Hoger Onderwijs. Scholte: “Belangrijke onderdelen van dit contract zijn dat er géén reclame is en dat Google ook geen gebruikersdata oogst en doorverkoopt. Ook is het Europese recht van toepassing.” Studenten die hun mailbox niet in de cloud willen, kunnen er voor kiezen om een opt-out verzoek in te dienen. Hun e-mails worden dan buiten de cloud gehouden en doorgestuurd naar een privé mailbox. Voorwaarde is wel dat de mailserver niet van een Amerikaans bedrijf is."

Geen reclame en geen gebruiksdata word ge-oogst en doorverkocht.

Deze case zou wel eens cruciaal kunnen zijn in de doorbraak van Google Apps, met name als de gebruikers positief zijn....

@Henri,

wat gebeurde er ook al weer in de Arabische lente met het internet daar in een aantal (!) landen?

en er komt een moment dat een variant van het volgende van toepassing gaat worden:

"als ik 10 euro schuld aan de bank heb is het mijn probleem, als ik 10 miljoen euro schuld heb is het hun probleem."

Ineens zijn oorzaak en gevolg omgedraaid...

ik ben niet tegen de cloud toepassingen overigens.....

Ik zie dit ook als een bewijs dat we meer en meer de cloud omarmen. Waar je data staat doet er niet meer toe, het staat ergens bij Google. Ik ben tevens niet zo bang voor privacy. Met een beetje goed wil kan je nu ook al veel informatie verkrijgen over mensen op het net. Ik denk dat het juist zaak is dat meer bedrijven/organisaties de cloud omarmen en verglijkbare diensten gaan leveren. De marktwerking zal in mijn optiek het misbruik van perssongegevens tegen gaan houden.

Natuurlijk gaan nu ook alle bedrijven direct over op Google apps, want met zo’n grote toevloed van hoog opgeleid personeel kan je als bedrijf niet anders dan ook Google docs gaan gebruiken, of niet??

Er zijn goede kanten aan de keuze, zoals de keuze voor de Cloud en ongetwijfeld zal daar goed op de security gelet zijn en de plek waar de data staat. Bij onderzoeken (research projecten) zou de Amerikaanse overheid mee kunnen kijken op basis van de patriot act indien er aanleiding toe is. Maar dat geldt ook, maar in mindere mate voor de tegenhanger van Microsoft Office365.

Uiteraard heb ik geen inzage in de motieven om voor Google apps te kiezen, maar ik hoop niet dat de illusie bestaat dat de hoogopgeleiden met hun Google apps, direct en makkelijk de overstap kunnen maken naar Office365 of andere Microsoft producten die gebruikelijk zijn in het bedrijfsleven.
Maar misschien is dat onzin want alle producten van Microsoft zijn eenvoudig om mee te werken…

@Henri: je schrijft dat Europees recht van toepassing is. Op 30-03-2009 was dat nog niet het geval. Hoe realiseert Google nu haar dataopslag in Europa voor de universiteiten en hoge scholen?
In eerdere uitingen gaf Google aan dat zij bepalen waar de Data staat en dat dat in principe overal kan zijn. Is dat van de baan of hebben ze het nu anders georganiseerd?

Hiervoor even een citaat uit een artikel van 12-1-2011 waarin werd gesteld:

“Ondanks eerdere beloften biedt Google geen garanties dat privacy- en bedrijfsgevoelige data binnen Europa blijven. "Klanten moeten verder niet zeiken," vindt de jurist van Google.
Google weigert aan de wens van veel organisaties tegemoet te komen om privacy- en bedrijfsgevoelige data binnen de grenzen van de EU op te slaan. Concurrenten als Microsoft en Amazon bieden wel zo'n Europese cloud, waarmee data van burgers en bedrijven gegarandeerd binnen de EEG blijven “
Zie voor deze stelling ook: http://www.computable.nl/artikel/opinie/internet/3744723/1282763/lokatie-van-dataopslag-is-uiterst-belangrijk.html

Dit is zeker een goede ontwikkeling voor de studenten. Maar als ik het artikel op http://universonline.nl/2012/06/14/vanaf-1-juni-google-apps-tiu-voor-iedereen goed lees, geldt deze oplossing inclusief mail en calender uitsluitend voor de studenten. De medewerkers blijven gewoon werken met Exchange van Microsoft.

Ook valt op dat er geen jaarlijkse kosten zijn, die je normaal gesproken wel bij Google Apps voor Business hebt. Dit moet het speciale aan EDU zijn. Of is het gewoon Google Apps zoals de particulier kent? Opvallend is wel dat specifiek genoemd wordt dat er geen advertenties zijn en dat er geen gebruikersdata geoogst en doorverkocht wordt. Welke conclusie moeten we daaruit trekken?

Nogmaals ik vind het een uitstekende ontwikkeling dat cloud computing breder wordt geaccepteerd en dit biedt voor ons allen ook meer mogelijkheden.@Fred Ik heb een aantal artikelen gelezen en ook het artikel waar je naar wijst staat dit: "Medewerkers worden niet overgeslagen; ook zij krijgen een Google Apps @ Tilburg University account." Dus er word een keuze geboden, ze worden absoluut niet expliciet uitgesloten.

Het gaat om de (wat zwaarder gecertificeerde) google Apps zoals deze ook voor business gelden dus met een 25 GB mailbox.

Ik denk dat Google dit vooral "gratis" geeft om taboes te doorbreken zodat ze de rest van universiteiten en het bedrijfsleven die overstappen wel gewoon betalen en dat dit een soort "early adaptor" voordeel is.

@Andre: Zover ik weet is er geen wet aangepast

En nogmaals uit dit artikel staat dit citaat: "De universiteit gaat een contract aan wat geldt voor alle Nederlandse instellingen van het Hoger Onderwijs. Scholte: “Belangrijke onderdelen van dit contract zijn dat er géén reclame is en dat Google ook geen gebruikersdata oogst en doorverkoopt. Ook is het Europese recht van toepassing.” Studenten die hun mailbox niet in de cloud willen, kunnen er voor kiezen om een opt-out verzoek in te dienen. Hun e-mails worden dan buiten de cloud gehouden en doorgestuurd naar een privé mailbox. Voorwaarde is wel dat de mailserver niet van een Amerikaans bedrijf is."

Dus Google zal ook wel wat beloofd hebben, maar het is niet zo dat de data nu in Europa word opgeslagen. Dit kan en wil Google ook niet afspreken en dit gebeurt dus ook niet.

Ik neem aan dat dit door SURF goed is uitgezocht en praktisch betekent dit dus dat de wet blijkbaar niet wettelijk bepaald dat EU data in EU word opgeslagen.

Ik spreek dus ook terecht van een doorbraak en dit zal veel aangehaald worden bij argumenten om over te stappen.

Andre zoals je weet hang ik naar Microsoft en heb ik ook mijn best gedaan om Office365 eigen te maken. Het is me niet gelukt. Ik gebruik nu zelf Google Apps en ben er zeer tevreden over. Samenwerken over organisaties heen gaat briljant. Wat ik bij Google Apps nog niet goed voor elkaar heb is het offline werken. Ook dingen zoals mailmergen is Google Docs niet goed op ingesteld, ik gebruik dus ook MS Office. Ook Google Drive vind ik niet zo lekker werken als Dropbox en gek genoeg worden Google Docs niet opgeslagen in de offline map van Google Drive. Dit schrijf ik om aan te geven dat ik niet per se een fanboy ben, en dat ik gewoon gebruik wat voor mij werkt.

Naast omgevingen als google apps (focus vooral op documenten) zijn er ook omgevingen die iets vergelijkbaars bieden, maar dan op het gebied van bijvoorbeeld broncode van applicaties (bijvoorbeeld CollabNet).

Ook daar komt de vraag van Henri naar boven: hoe goed is mijn intellectueel eigendom beschermd als het "ergens" in de cloud geparkeerd is.

Op dit moment kijken we vooral naar Amerika vanwege het patriot act, maar als we meer en meer gaan outsourcen naar het verre oosten, zou het straks zo maar eens kunnen dat onze data in India of China staat. Hoe zorgvuldig gaan deze landen met onze data om?

De tijd zal het leren ....

De overeenkomst tussen Google en SURF is zeker goed voor cloud computing in de algemene zin. Wanneer het hoger onderwijs in staat is om op grote schaal cloud diensten af te nemen zal dit vertrouwen geven bij organisaties die nog terughoudend zijn. In het geval van een Amerikaans bedrijf als Google komt toch altijd de Patriot Act om de hoek kijken, en nog even los van alle details...wanneer een organisatie als Surf hier mee om weet te gaan zal dit de drempel voor veel andere organisaties ook verlagen.

Bij Google specifiek speelt toch altijd discussie omtrent privacy, deze valt ook lastig 100% dicht te spijkeren. Hoewel er over gesproken wordt dat Google geen gebruikersdata oogst blijft hier wel degelijk ruimte voor. Stel je voor; een scholier bijvoorbeeld werkt aan huiswerk op Google Apps en vergeet uit te loggen. De scholier bekijkt nog wat video’s op YouTube en browsed vervolgens met Chrome nog wat over het Internet. Google zal al deze activiteiten kunnen traceren en opslaan, los van de Google Apps oplossing. Nuances in de contractering zijn hierbij de sleutel, en het is en blijft lastig om 100% dicht te spijkeren.

Daarnaast valt op dat dit soort deals vooralsnog de sweetspot zijn voor Google. De Google Apps oplossing is toch vooral gericht op “lichte” informatiewerkers, hetzelfde gold bijvoorbeeld bij de KLM deal waar alleen het vliegend personeel een Google account kreeg. Het gebrek van Google om diepgaande enterprise ready services te kunnen bieden is vooralsnog niet opgelost. Mooi voorbeeld is ook dat de vaste medewerkers van de universiteit Tilburg gewoon Outlook icm. met Exchange voor Mail&Agenda blijven gebruiken. Verder wordt er blijkbaar geen data migratie gedaan, maar gaan op een bepaalde datum de oude servers gewoon uit. De gemiddelde multinational zal hier toch wel wat moeite mee hebben, of eigenlijk gewoon helemaal niet mee akkoord kunnen gaan.

Overall: positief voor cloud in het algemeen en Google, maar de volgende stap naar volwassenheid zal kritiek zijn voor Google om meer door te breken in de zakelijke wereld.

Google is de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws geweest rondom zijn privacyregels en T&C’s. Ik vraag mij dan ook direct af hoe Google met de privacy omgaat in de educatie producten. Met andere woorden zal Google de gegevens niet gebruiken om er zelf beter van te worden? Al is het niet direct dan wellicht indirect door het analyseren en indexeren van de data.

In verleden hebben we ook gezien dat het onderwijs zich differentieerde van Microsoft en op Novell gestandaardiseerd was. Mijn vraag is of we niet zoiets opnieuw binnen onderwijs gaan creëren met Google Apps for Eduction? Feit blijft dat onderwijsinstanties nog altijd met andere organisaties samen moet werken. Maar in hoeverre is een samenwerking mogelijk als die organisaties niet met Google Apps werken?

Het is denk ik positief dat we jongeren een platform geven waarop zij zich kunnen uiten middels software die i.i.g. wel legaal is. ? Met een uniform platform voor allen is het uitwisselen van informatie ook beter te garanderen. Kortom: of het nu Microsoft die hierin voorziet of een partij als Google, ik denk dat dit absoluut een positieve ontwikkeling is voor onze studerende generatie.

En dan lees ik veelal dat er geen privacy gegarandeerd kan worden en dan vraag ik mijzelf af hoeveel van u allen er een Google mail (Gmail) account hebben, ik verwacht dat ik vast niet de enige zal zijn. En wie van u heeft er een Xbox en/of elders een Microsoft Live registratie lopen, ook daar zullen er onder u vast meerdere personen ja op kunnen antwoorden.

En dus ja, we zetten al onze personalia al bij de aanvraag ergens op de wereld op een server. We slaan onze wachtwoorden op in een Gmail of Hotmail account want dan kunnen we er lekker makkelijk en snel bij als we het even nodig hebben, en let wel, dit is niet uniek, dit hoor ik regelmatig.

En dan spreken we hier bij een positief initiatief over de mogelijkheid dat we onder een of andere wet het risico te lopen onze data vrij te geven aan een nog niet nader genoemde instantie en intussen zetten we onze eigen vaak uiterst persoonlijke data al jaren op diezelfde omgeving.

Beste lezers, vooruitgang gaat al vanaf het begin der tijd gepaard met vallen en opstaan maar laten we nu geen beren zien waar ze niet per definitie zijn; u en ik telebankieren al jaar en dag via het internet maar we betalen lang niet allemaal voor een antivirus pakket en dus lopen we risico; we slepen dagelijks usb-sticks, harddisk, en andere media met ons mee en deze staan vol vertrouwelijke data en het overwegende deel daarvan is niet beveiligd tegen toegang door onbevoegden; en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Dus laten we voor de verandering eens blij zijn met de komst van een dienst welke ons gratis, doorgaans goed beveiligd, ter beschikking gesteld wordt en ons ontfermen over al die andere lekken waar we zelf wel wat aan kunnen doen maar al jaren onderschatten.

Mooie reacties naar aanleiding van dit onderwerp.
Belangrijkste gevolg van mij betreft is dat samenwerken tussen studenten en docenten onderling maar ook over instellingen heen een stuk eenvoudiger zal gaan.
Hoe makkelijker de samenwerking en kennisdeling hoe groter de kans op onverwachte combinaties en innovaties.

Verder meen ik begrepen te hebben dat Google tegenwoordig inderdaad kan garanderen dat de data in Europa blijft, een linkje heb ik even niet.

Ik merk ook uit de reacties, dat men er inmiddels steeds meer van overtuigd raakt, dat een beveiligingsprobleem in de cloud grotere gevolgen heeft voor Microsoft of Google zelf, dan voor de parij die de pech heeft dat de gegevens op straat liggen.

Tenslotte over Office 365 vs Google Apps:
Concurrentie is altijd goed, kijk naar de ontwikkeling op smartphone gebied, dus laten ze beiden aub een evenredig deel van de markt krijgen.

Als het op keuze aankomt denk ik dat Office 365 geschikter is voor mensen die nu al leven in een microsoft office "centric" omgeving, dus wanneer je werk inhoudt dat je samen office documenten oplevert.

Voor de enterprise markt zijn er voor beide nog wel wat hobbels te nemen, en hoewel Microsoft daar een voorsprong heeft op Google, komen ze daar bijvoorbeeld ook IBM weer tegen.

Voor al het overige zou ik voor Google gaan, lichter in gewicht en prijs, meer gericht op open standaarden en desktopless werken (oa door de ontwikkelingen op Android en Chromebook).

Google biedt geen enterprise omgeving met hun gehele portfolio. Als er produkten zijn die niet lopen, of minder goed zijn van kwaliteit hebben zij de neiging om het uit hun portfolio te halen. Dat is voor een grote organisatie rampzalig, omdat implementatie trajecten vaak een jaar kunnen duren.
Aan de andere kant moet er wat gebeuren in de enduser productivity wereld. We maken terrabytes aan data aan, terwijl we mijns inziens beter kunnen samenwerken. Kortom als google hierin een betrouwbare partner blijkt te zijn, en het produkt ietwat costemetisch bijschaaft, wordt dit de nieuwe toekomst.

De keuze om Google apps voor het onderwijs te gebruiken is de juiste. Het dwingt ook partijen als Microsoft meer de richting op te gaan naar open standaarden en gedocumenteerde open api's zonder dat het product open source hoeft te zijn. Te lang heeft Microsoft laten zien dat je meer en meer met hun product moet bezig zijn i.p.v. de klant te bedienen. Als een van de voorbeelden: Sharepoint. Je neemt het af , vervolgens is de markt groot genoeg om sharepoint alleen te werken met silverlight dan werkt het het beste met IE, dan weer met de nieuwste IE die vervolgens weer alleen werkt met hun nieuwste besturingssysteem. En zo wordt je als (onderwijs) organisatie behoorlijk in beweging gezet om met Microsoft mee te gaan, te migreren, licentie makelaar te worden etc etc.

Het verschil in bijvoorbeeld de "gratis" onderwijs cloud oplossingen tussen Micrsoft en Google zijn deze:
Prijs
Google geeft alles "gratis" (uiteraard heeft ook google bedoelingen met het gratis service verstrekken aan onderwijs) t.o.v. Microsoft. Bij Micrsoft moet je dan wel weer de beheer tool aanschaffen.
Transparantie
Google heeft een duidelijk prijsplan, bij Microsoft moet je je verdiepen in een wir war van prijsplannen A1, A2, E3 etc. Deze zijn onderling ook niet met elkaar te verbinden. Dus eenmaal gekozen en een verkeerde keuze dan kun je fors betalen voor migratie experts (hoezo cloud?)
Bij Microsoft cloud ben je nog sterk afhankelijk van office pakket (snap dat ze hieraan nog willen verdienen) en bij prijsplan E3 krijg je Office plus voor € 19 per maand maar dat mag je dan weer op 5 apparaten gebruiken. Ook office plus mag je tegen extra betaling voor het onderwijs gebruiken. Het heet dan plan A2 met aanvullende x abonnementen.
Dit is exact wat Microsoft nog steeds is: een organisatie die versplinterd pakketten aanbiedt die onderling ook nog niet goed met elkaar werken. Je zult je moeten verdiepen in een complex licentie structuur.
Google zorgt ervoor dat alles met elkaar werkt ook micrsoft producten (cloud connect is dar goed voorbeeld van)

De opmerking van Ruud Pieterse is geheel terecht: In de cloud wil men wel eens (bij google vaak gelieerde producten) eruit halen of compleet veranderen (interface) en daarbij moet je je als klant neerleggen. Dat is zowel bij Microsoft als Google. Echter Google heeft de neiging om dit sneller en vaker te doen, hoewel de core zoals Google docs dat nu drive is :) altijd verbeterd is.

Ik heb in ieder geval nog steeds een kleine hoop voor Nederland met partijen als Surf die snappen wat zij doen i.p.v. nu het meest gesloten systeem aanjagen in het onderwijs : Apple. Vaak omdat managers en beslissers een ipad gekocht hebben en nu denken ict te "snappen" omdat ze een app kunnen installeren.


uit het artikel: Google Apps in een beschermde omgeving:

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/nsa-infiltrates-links-to-yahoo-google-data-centers-worldwide-snowden-documents-say/2013/10/30/e51d661e-4166-11e3-8b74-d89d714ca4dd_story.html

interessante link, hoe zo vercijferd opgeslagen....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-06-14T17:07:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.