Nederland wint WK RoboCup in Mexico

Na vier keer verlies pakt TU Eindhoven wereldtitel

RoboCup 2012

Het robotvoetbalteam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft in Mexico Stad de wereldtitel robotvoetbal in de wacht gesleept op de RoboCup 2012. De Eindhovense robots waren met 4-1 te sterk voor het team MRL uit Iran. Na vier verloren WK-finales op rij (2008-2011) neemt het Eindhovense team nu de wereldbeker mee naar Nederland. In 2013 mag het team de titel in eigen land verdedigen, want dan is de WK RoboCup in Eindhoven.

De finale kende een spannende eerste helft, die eindigde in 2-1. Een van de vijf Nederlandse robots moest het veld verlaten met een technisch probleem. Tijdens de pauze bleek het te gaan om een los draadje. Met vijf spelers kon Tech United, het team van de TU Eindhoven, aan de tweede helft beginnen. Daarin liep het team verder uit naar 4-1.

Sleutelen en programmeren

‘We hebben hier het hele jaar naartoe gewerkt', zegt teamcoach Robin Soetens. ‘Toen we vorig jaar in het Turkse Istanbul de finale verloren, zijn we in de vlucht terug naar huis begonnen met de voorbereidingen op dit toernooi. Al het sleutelen en programmeren heeft zich nu uitbetaald. Deze overwinning laat zien dat we in Eindhoven wereldwijd voorop lopen in robotica.'

In de competitie voor zorgrobots, de @Home League, wist de Eindhovense robot Amigo in een sterk bezet veld de zevende plaats te veroveren. De wandelende Humanoid-robot TUlip uit Eindhoven, pakte de derde plaats in de Humanoids-categorie.

Robotica en kunstmatige intelligentie

RoboCup is een internationale robotcompetitie die bestaat sinds 1997. Het doel van RoboCup is het stimuleren van ontwikkelingen op gebied van robotica en kunstmatige intelligentie. Een van de RoboCup-categorieën is de ‘Middle Size League' (MSL), de officieuze koningsklasse van het robotvoetbal. Tech United, het team van de TU Eindhoven, speelt onder meer in deze klasse. De MSL bestaat uit teams van vijf tafelhoge robots die zelfstandig voetballen, zonder menselijke sturing. Het spel is snel, tactisch en spectaculair om te zien. Doordat de RoboCup-organisatie elk jaar de spelregels bijschaaft - ze benaderen steeds meer de regels van het ‘menselijke' voetbal - zijn de teams gedwongen te blijven innoveren. Dat levert nieuwe ideeën en technieken op, die ook toegepast worden in bijvoorbeeld robots voor de zorg.

WK RoboCup 2013

Tijdens het toernooi in Mexico is ook officieel vastgelegd dat de WK RoboCup volgend jaar plaats gaat vinden in Eindhoven, van 24 tot en met 30 juni 2013. Zo'n 2300 deelnemers uit circa veertig landen komen dan naar Nederland om hun robots de krachten te laten meten. Het evenement zal plaats vinden in Eindhoven, in de hallen van het Indoor Sportcentrum, de aangrenzende Fontys Sporthogeschool en het IJssportcentrum.

RoboCup 2012 MSL Final: Tech United vs MRL

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-06-25T10:18:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.