Nieuw computergeheugen door nanotechnologie

FOM en TU/e ontwikkelen ratelgeheugen

Onderzoekers van de Stichting FOM en de Technische Universiteit Eindhoven zijn erin geslaagd om een 'magnetic domain-wall ratchet'-geheugen te maken, een computergeheugen dat is opgebouwd uit bewegende bits van gemagnetiseerde gebiedjes. Dit geheugen biedt potentieel vele voordelen ten opzichte van gangbare harde schijven, zoals een hogere snelheid, lager stroomverbruik en langere levensduur.

Met geconcentreerde ionenbundels hebben de onderzoekers de magnetische draden waardoor bits zich bewegen, beïnvloed en is het gelukt de bits op nanometerschaal te controleren en vervolgens een nieuw geheugen te bouwen. De bits in een nanodraad zijn voor te stellen als gebiedjes die twee mogelijke magnetische richtingen kunnen hebben, een nul of een één. Normaal gesproken worden alle bits tegelijk op nul of één gezet bij de aanleg van een magnetisch veld, omdat ze als kompasnaalden omklappen. De onderzoekers hebben nu aangetoond dat coherente verplaatsing van bits toch mogelijk is zonder dat er informatie verloren gaat. Deze manier van magnetisch datatransport is radicaal anders dan in huidige computers, waar ronddraaiende magnetische schijven mechanisch verplaatst worden om gegevens te adresseren.

Nanotechnologie

De Eindhovense vondst biedt kansen voor de ontwikkeling van alternatieve geheugenconcepten. Na de proof-of-principle experimenten richten de wetenschappers zich op een volgende generatie ratchet, die gebaseerd zal zijn op radicaal nieuwe effecten, zoals via het gebruik van spinstromen die gegenereerd worden in de aangrenzende niet-magnetische lagen of door de beïnvloeding van de domeinwandbeweging met elektrische velden. Hiermee experimenteren zij op het grensvlak van fundamentele wetenschap en nanotechnologie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-07-16T11:04:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.