TSMC investeert ruim 1,1 miljard in ASML

De Taiwanese chipproducent TSMC neemt voor 838 miljoen euro een 5 procent belang in de Nederlandse chipmachineproducent ASML. Daarnaast investeert het bedrijf de komende vijf jaar 276 miljoen euro in ASML voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe generaties lithografietechnologieën.

De aandelenparticipatie van TSMC is onderdeel van een speciaal programma waarin ASML 25 procent van zijn aandelen ter beschikking stelt aan bestaande klanten van de onderneming. Eerder kocht Intel al 5 procent van de aandelen via het programma. Daarnaast kocht deze chipbakker voor 1,7 miljard euro 10 procent van de reeds uitgegeven ASML-aandelen. Na deze laatste transactie heeft Intel 15 procent belang in ASML. Ook Intel investeert de komende vijf jaar in onderzoek en ontwikkeling, en wel voor een bedrag van 829 miljoen euro. Voor de overige 5 procent aandelen binnen het speciale programma zoekt ASML nog één of meer kopers. Chipproducent Samsung uit Zuid-Korea is hiervoor een serieuze kandidaat.

De grote aandelenwisselingen binnen ASML moeten nog wel worden voorgelegd aan de huidige aandeelhouders. Op 7 september 2012 wordt er daarom vergaderd en gestemd over het speciale aandelenprogramma en het inkopen van reeds uitgegeven aandelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-08-06T10:18:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.