PC-markt krimpt 2,4 procent in Europa

In Europa zijn in het tweede kwartaal van 2012 13,6 miljoen pc’s verkocht. Dat is een daling van 2,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011, meldt het Britse marktonderzoeksbureau Gartner. Hoewel de verkoop van tablets en laptops groeide, viel de afzet van desktopmachines tegen.

De verkoop van tablets en laptops groeide met 4 procent, terwijl de afzet van desktops met bijna 13 procent terugviel. De zakelijke markt kromp met 5,3 procent, terwijl de markt voor consumentenmachines met een groei van 0,4 procent vrijwel stabiel bleef.

Ondanks een afbrokkelend marktaandeel bleef HP nummer een. Acer deed het goed, nu zijn voorraadproblemen tot het verleden behoren. Acer wist zijn marktaandeel met 2,3 procentpunt te laten groeien, waardoor het de tweede plaats in de verkopenlijst wist te behouden. Asus wist op te klimmen naar de derde plaats.

De groei bij Asus wordt door Gartner verklaard uit de verbreding van het productaanbod. Naast laptops en desktops introduceerde het bedrijf ook ultrabooks en tablets. Dell slaagde er niet in de verkoop voldoende te laten groeien en zakte daardoor terug naar plaats vier. De omvorming van pc-fabrikant naar leverancier van oplossingen is in volle gang en moet zich volgens Gartner nog vertalen in een groei van het marktaandeel.

Windows 8

De afzet van pc's aan consumenten staat onder druk door economische onzekerheid. Als de vraag zwak blijft, zullen handelaren met verouderde voorraden blijven zitten, vooruitlopend op de introductie van Windows 8 door Microsoft in oktober. Dit kan in september tot aanzienlijke prijsverlagingen leiden. Dat maakt het weer lastiger om de nieuwste machines af te zetten in het derde kwartaal van 2012, denkt Gartner.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-08-09T10:15:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.