Zoranet regelt gratis Wi-Fi in PEC Zwolle-stadion

PEC Zwolle en Zoranet

Roy van Veen (links) van Zoranet en Edward van Wonderen van PEC Zwolle

Internetprovider Zoranet heeft een draadloos netwerk neergelegd bij voetbalclub PEC Zwolle. Hierdoor biedt de club gratis Wi-Fi in het gehele IJsseldelta-stadion. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van internet ten behoeve van social media zoals Twitter, Facebook en andere mobiele applicaties.

'We proberen zoveel mogelijk service in het stadion te bieden', zegt Edward van Wonderen, algemeen directeur van PEC Zwolle. 'En daar hoort tegenwoordig draadloos internettoegang gewoon bij. Juist in het stadion en tijdens de wedstrijd wil je via Twitter, Facebook of WhatsApp je ervaringen delen. Niets is zo frustrerend als dat niet kan. Daarom hebben wij een Wi-Fi-netwerk gerealiseerd dat op tribunes, supportershome, businessruimtes en persruimte de bezoeker via 3G dezelfde mobiele ervaring biedt als buiten het stadion.'

Bandbreedte

In de eerste fase van de uitrol is ervoor gekozen om de Wi-Fi-toegangspunten nog niet volledig open te stellen voor videodownload. De club wil de komende wedstrijden gebruiken om samen met Zoranet het basisgebruik op een wedstrijddag, waarbij er zo'n tienduizend bezoekers in het stadion zijn, te bepalen welke bandbreedte er nodig is om alle bezoekers goed te bedienen. Op dit moment wordt er gebruik gemaakt van een straalverbinding om deze bandbreedte te realiseren.

In de tweede fase zal het Wi-Fi-netwerk toegankelijk zijn via een gratis PEC Zwolle-app, die de club aan het ontwikkelen is. Deze app moet de bezoeker naast toegang ook nuttige informatie geven over de wedstrijd, elftal en tegenstander. Daarbij zorgt de PEC Zwolle-app voor interactie tussen club en supporters. De daarmee gemoeide nieuwe advertentiemogelijkheden zijn een nieuwe bron van inkomsten voor deze voetbalploeg uit de Eredivisie.

Connected Stadium

Het nieuwe Wi-Fi-netwerk heeft meer voordelen. Internationaal zijn veel stadions al voorzien van 'Connected Stadium'-Wi-Fi-technologie. Exploitanten van een stadion kunnen hiermee eigen diensten gaan aanbieden en zo een nieuwe inkomstenbron aanboren. Zo is het mogelijk om specifieke bezoekersgroepen of kaarthouders extra servicetoegang te geven tot een videodienst. Een bezoeker kan herhalingen en hoogtepunten van een wedstrijd opvragen. Ook kunnen statistieken getoond worden of bezoekers kunnen onderling communiceren via een sociale netwerkdienst. Verder krijgen sponsors nieuwe mogelijkheden om hun advertenties te tonen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op zich een leuk initiatief, echter wanneer 4G om de hoek zal komen kijken zal er minder behoefte aan deze Wi-Fi oplossing zijn, omdat 4G een betere dekking en performance zal bieden.

Geschatte levensduur daarom maximaal 3 jaar

@Maarten: onzin, 4G zal geen zekerheid bieden betreft dekking garantie, zoals we al gewend zijn met 3G. Van een goed WiFi netwerk, dat doordacht ontworpen is aan de specifieke omgeving/evenement, met de juiste hardware biedt een ongekende performance.

4G is leuk voor onderweg, maar de data abonnementen zullen veel geld kosten. Immers is dat in de toekomst nog de enige bron van inkomsten voor de Mobiele providers.

4G is inderdaad een mooie mobiele technologie echter zal een enkele 4G mast van een provider nooit 10.000 mensen kunnen bedienen met dezelfde stabiliteit en bandbreedte als een goed ontworpen WLAN Netwerk dat wel kan.

Zeker met gebruik van Array technologie als die van Xirrus, welke gericht het signaal aanbied en met meerdere radio's werkt waardoor er veel meer mensen tegelijkertijd op aan kunnen haken. en door de modulaire opbouw kun je zelfs in de toekomst gebruik gaan maken van 802.11ac radio's zonder de Units zelf te vervangen. een makkelijke upgrade van je bandbreedte dus.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-08-17T10:29:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.