KPN Consulting is grootste in consultancy

Ict-dienstverlener KPN Consulting is met een omzet in Nederland van 1,3 miljard euro het grootste ict-consultancybedrijf van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse top 40 van grootste ict-consultancybedrijven van Computable, opgesteld door de financiële experts van Mazars Berenschot Corporate Finance op basis van in openbare bronnen gepubliceerde financiële gegevens. IBM en Capgemini staan op de tweede en derde plaats.

KPN Consulting is onderdeel van KPN Corporate Market, voorheen bekend onder de naam Getronics, en zelf weer een dochteronderneming van het telecomconcern KPN. Voor de eerste plaats in de top 40 lift KPN Consulting mee op de omzet van het bedrijfsonderdeel Corporate Market. KPN maakt alleen dit omzetcijfer bekend. Nadere informatie over de omzet van de consulting-tak is niet in het KPN-jaarverslag  over 2011 terug te vinden.

IBM en Capgemini staan op de tweede en derde plaats. De nummers vier en vijf zijn Atos en Accenture. De top tien wordt verder gecompleteerd door respectievelijk Imtech ICT, Logica, Centric, Ordina en Sogeti. Voor ict-dienstverlener Centric werd alleen gekeken naar de omzet uit de ict-activiteiten. De omzetten uit ingenieursbureau Oranjewoud en bouwer Strukton werden buiten beschouwing gelaten. De financiële experts van Mazars Berenschot keken naar de totale in Nederland gerealiseerde omzet van ict-consultancybedrijven, zoals die door de betrokken bedrijven is gepubliceerd in openbare bronnen (jaarverslag of handelsregister).

Ten opzichte van een jaar geleden zijn de verschuivingen in de top 10 beperkt. IBM en Capgemini hebben stuivertje gewisseld op plaats twee en drie. Atos is één plaats geklommen en komt nu op de vierde plaats. Accenture volgt, twee plaatsen hoger dan een jaar geleden, op plaats vijf. Imtech ICT klimt drie plaatsen naar zes, Logica zakt een plaatsje naar zeven.

Centric staat fors lager op plaats acht. Dit is echter volledig toe te schrijven aan een nauwkeuriger meetmethode: dit keer heeft Mazars Berenschot alleen de omzet uit ict-activiteiten meegnomen en de omzet uit ingenieurs- en bouwactiviteiten buiten beschouwing gelaten.

Sogeti

De top tien wordt gecompleteerd met Ordina op negen (vorig jaar op tien) en Sogeti op tien. Het is voor het eerst dat Sogeti als zelfstandige onderneming in deze lijst is opgenomen. Vorig jaar werden de cijfers nog meegenomen in de omzet van zusteronderneming Capgemini. Dit jaar is Sogeti op basis van de cijfers uit het eigen jaarverslag binnengekomen op plaats tien.

Hieronder de complete top tien.

Top tien grootste ict-consultancy bedrijven

2012

2011

KPN Consulting

1

1

IBM

2

3

Capgemini

3

2

Atos

4

5

Accenture

5

7

Imtech ICT

6

9

Logica

7

6

Centric

8

4

Ordina

9

10

Sogeti

10

-

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Binnen de top 10 zijn er weinig consultancy bureau's die onafhankelijk adviseren. Een top 10 van (werkelijk) onafhankelijke adviesbureaus zou interessanter zijn en geheel anders dan deze lijst.

Net als altijd geldt ook hier: it's not size that matters, het is wat je ermee doet. Sterker nog: bigger is absoluut niet altijd better!

@Marit: Zeker waar.

Als ik naar dit lijstje kijk dan heb ik het idee dat het de grootte eerder omgekeerd evenredig is met de kwaliteit. Met hier en daar een uitzondering die de regel bevestigd.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-08-20T11:27:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.