'Consumerization of IT vergroot productiviteit'

Dit artikel delen:
Productief

Consumerization of it heeft de grootste kans van slagen als organisaties hiervoor specifieke, vooraf gedefinieerde parameters instellen. Dit blijkt uit het meerjarig onderzoeksproject Evolving Workforce van Dell en Intel dat TNS Global Research voor de leveranciers heeft uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat de consumerization of it om een open instelling vraagt van de werkgevers. Het wereldwijde Evolving Workforce-onderzoek is gebaseerd op feedback van 8360 werknemers en 29 interviews met experts en senior managers in alle delen van de wereld.

Consumerization of it houdt onder meer in dat werknemers meer invloed hebben op de gebruikte technologie, hun werkplek flexibeler kunnen kiezen en deelnemen aan bring your own device (byod)-initiatieven. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat managers deze mogelijkheden als middel beschouwen om de productiviteit en loyaliteit van werknemers te vergroten. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat bedrijven nog altijd worstelen met de beveiligingsproblemen en bedreigingen die de nieuwe flexibiliteit met zich mee kan brengen.

Hackers en gegevensverlies

De afgelopen drie tot vijf jaar is er binnen het bedrijfsleven steeds meer sprake van technologische keuzevrijheid en mobiliteit. Bedrijven erkennen steeds meer de toegevoegde waarde van it-infrastructuren die ondersteuning bieden voor werknemers die buiten het 'negen-tot-vijf' patroon werken. Werknemers die meer technologische keuzevrijheid hebben, zijn in staat om oplossingen te selecteren die beter aansluiten op hun voorkeuren, waardoor hun productiviteit wordt geoptimaliseerd. Maar zoals het rapport aangeeft levert deze grotere keuzevrijheid problemen op voor de veiligheid op de werkplek, zoals de kans op aanvallen door hackers en gegevensverlies.

Binnen het bedrijfsleven groeit het besef dat de productiviteit van werknemers kan worden vergroot door hen een bepaalde mate van keuzevrijheid te bieden ten aanzien hun mobiliteit en de technologie die zij gebruiken. Afhankelijk van de omstandigheden in het bedrijf moet deze keuzevrijheid duidelijk worden afgebakend. Hierdoor kan het management beter inzicht krijgen in de manier waarop technologie, die is afgestemd op de individuele werkstijl van werknemers, de efficiëntie kan verbeteren en de bedrijfsprestaties optimaliseren.

Bijkomende risico's

Bedrijven vragen zich af of de optimalisatie van productiviteit die gepaard gaat met een grotere technologische keuzevrijheid voldoende opweegt tegen de bijkomende risico's. Managers zijn het erover eens dat het gebruik van persoonlijke apparatuur op de werkplek de organisatie blootstelt aan meer beveiligingsrisico's en mogelijke mismanagement van data. Bedrijven worden niet alleen geconfronteerd met de noodzaak om de productiviteitsniveaus op accurate wijze te meten, maar moeten er ook voor zorgen dat ze precies weten welke gegevens zich waar bevinden en of ze op de juiste wijze zijn beveiligd.

Managers erkennen het feit dat de komst van tablets, smartphones en cloud computing vraagt om een strategie waarin mobiliteit meer de nadruk krijgt. Veel experts zijn van mening dat de convergentie van applicaties tussen apparaten in de toekomst de afhankelijkheid van mobiele oplossingen voor de werknemers zal vergroten. Bedrijven die de productiviteit willen vergroten moeten daarom eerst de huidige problemen rondom legacy-toepassingen aanpakken om 'mobile ready' te zijn.

Productiviteitsverbeteringen

Senior managers merken dat het ongewenste gevolgen kan hebben als zij bepaalde aspecten van het bedrijfsbeleid inzake de consumerization of it verborgen houden. Ze zijn het erover eens dat een transparante opstelling het vertrouwen van het personeel bevordert. Het gaat hand in hand met de productiviteitsverbeteringen die bedrijven zoeken in nieuwe technologieën en apparatuur.

De meeste experts zijn het erover eens dat bedrijven een slimmere, meer op mobiliteit gerichte en geïntegreerde aanpak van ict moeten hanteren. Deze aanpak helpt bedrijven relevant te blijven binnen een sterk concurrerende markt en bevordert het nemen van strategische beslissingen voor operationele efficiëntie. Ondernemingen moeten de consumerization of it met een weloverwogen en open instelling benaderen. Daarnaast moeten ze samenwerken met technologiepartners om maatoplossingen te ontwikkelen die voorzien in de behoeften van zowel de onderneming als de werknemers.

The Evolving Workforce

The Evolving Workforce is een wereldwijd initiatief om toekomstige trends op de werkplek te identificeren en te verkennen en de rol die technologie speelt in deze evolutie. Het gaat om een iteratief leertraject dat uit verschillende stadia bestaat. Het traject begon in oktober 2011 met het rapport Expert Insights, waarin zeven toekomstige trends werden geïdentificeerd, voorzien van commentaren van futurologen, technologen, analisten en hr-professionals. Het tweede rapport, het Workplace Perspective, vatte de bevindingen samen van een wereldwijde enquête onder 8360 werknemers in elf landen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Variant 897 op BYOD, de beveiliging daaromtrent en het feit dat je vooral met een technologiepartner (vooral Dell) een maatwerkoplossing ontwikkelen die behoeften afdekt.

Je vraagt je af waarom er niet meer tijd, geld en onderzoek wordt gestoken in het ontwikkelen van een beveiligde BOYD confectie oplossing door de betreffende technologiepartners. Het iedere keer iets constateren, daar schiet je niets mee op.

Er is een marktbehoefte, technologie ontwikkelaars: speel daar nu eens op in!

Het artikel beschrijft duidelijk de uitdaging waar veel organisaties mee worstelen als het gaat om mobiliteit. Uiteraard is een geïntegreerde ICT-aanpak en focus op mobiliteit belangrijk, maar laten we eerst het grootste pijnpunt aanpakken.
 
De ‘Consumerization of IT’ kun je zien als de macht van de eindgebruiker. Een duidelijk voorbeeld van de veranderde machtsbalans tussen de IT-afdeling en medewerkers is het gebruik van filesharing apps als Dropbox binnen organisaties. Binnen zo'n 80% van de organisaties wordt het gebruik van freemium filesharing tools gedoogd, terwijl dit niet aansluit bij de security richtlijnen van de IT-afdeling.
 
De enige manier waarop de IT-afdeling de informatiebeveiliging weer onder controle kan krijgen is door goed te kijken naar wat medewerkers willen. Content moet via ieder device snel en laagdrempelig kunnen worden gedeeld en data moet automatisch gesynchroniseerd worden in de cloud. De opkomst van de private cloud maakt het mogelijk om Consumerization of IT op een veiligere manier te faciliteren. Een consument maakt zich minder zorgen over beveiliging of backup. Voor ondernemingen daarentegen is het cruciaal dat er SLA’s verbonden worden aan de dienst die geboden wordt. Met andere woorden: wordt er geboden wat de leverancier belooft, waar wordt de data opgeslagen en welke garanties worden er afgegeven ten aanzien van security en backup. 
 
Consumerization of IT is een zege voor de onderneming en goed voor de productiviteit, maar de IT-afdeling moet wel de controle behouden over de databeveiliging. Het is absoluut mogelijk om een laagdrempelige, gebruiksvriendelijke tool te bieden die wel voldoet aan de eisen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-08-22T11:13:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.