Serververkoop groeit met 1,4 procent

Marktonderzoeksbureau Gartner heeft in het tweede kwartaal van 2012 een groei gemeten van 1,4 procent in de afzet van servers. De geldwaarde van de verkopen daalde met 2,9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Gemeten naar regio liepen de ontwikkelingen sterk uiteen. In Azië en de VS steeg de geldwaarde van de afzet, terwijl in alle andere regio’s juist een daling werd geconstateerd.

Van zogeheten x86-servers steeg de afzet in aantallen met 1,8 procent in het tweede kwartaal. In waarde gemeten liep de afzet met 5,6 procent op. Het aandeel van risc/Itanium Unix-servers daalde wereldwijd met 14,9 procent in aantallen en 17,9 procent in verkoopwaarde in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De overige servers, voornamelijk mainframes, zagen een achteruitgang van 3 procent.

Gemeten naar regio groeide de servermarkt in de Verenigde Staten het hardst met een groei van 8,4 procent in aantallen. De omzet groeide eveneens het hardst met een toename van 6,5 procent in het tweede kwartaal van 2012 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

In Europa (inclusief het Midden-Oosten en Afrika) werden in het tweede kwartaal 585.000 servers afgezet, een daling van 4,4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2011. Die afzet was goed voor een omzet van 3,3 miljard dollar, een daling met 11,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Europa

Het is voor het derde kwartaal op rij dat in Europa de afzet van servers daalt en al een jaar lang wordt er minder omzet uit de serververkopen genoteerd, constateert Gartner. In alle deelregio's werden minder servers verkocht: in West-Europa kwam de daling uit op 14,7 procent, in Oost-Europa op 1,3 procent en in Afrika daalde de afzet met een 0,5 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het echte nieuws is dat dit geen nieuws is, zelfs niet .... voor een bureau als Gartner hoop ik.

@Johannes, als de omzet daalt groeit een markt niet. De kop is echt niet juist. Beter zou zijn "Servermarkt daalt met 2,9 procent".

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-08-30T11:34:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.