Deutsche Bank blundert met online bankieren

Euro

De implementatie van het eigen platform voor internetbankieren van Deutsche Bank voor 34.000 Nederlandse zakelijke klanten en vermogende particulieren is uitgelopen op een klachtenregen. Na vijf werkdagen kan een klein aantal klanten nog steeds niet inloggen. Zij onderhouden per e-mail en telefax contact met hun bank.

Deutsche Bank besloot zijn zakelijke klanten in Nederland in het weekeinde van 25 augustus 2012 te migreren naar zijn eigen platform dat internationaal door de bank wordt gebruikt. Tot dan toe gebruikten de Nederlandse klanten de systemen van ABN Amro Bank.

Deutsche Bank betaalde in april 2010 zevenhonderd miljoen euro voor zeventien ABN Amro-filialen, plus 34.000 zakelijke klanten in Nederland. Volgens Deutsche Bank zijn de betrokken klanten in de afgelopen maanden nauwgezet door de bank op de hoogte gebracht van de aanstaande migratie.

Big bang

Voorafgaand aan de migratie is een kleine groep klanten als pilot op het nieuwe systeem overgezet. Op basis van de uitkomsten werd besloten in het weekeinde van 25 augustus 2012 de overige klanten in een zogeheten ‘big bang' te migreren. Na het weekeinde zette zich een waterval van problemen in gang.

Achtergronden

Lees de achtergronden van het migratieprobleem in het artikel Capaciteit versjteert migratie Deutsche Bank.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waarom gaat dit bij banken toch altijd mis?!

Deze klantengroep is de melkkoe van elke bank en juist die groep wordt de dupe van een mislukte migratie. Denk dat de businessunit in dit geval niet betrokken is bij de besluitvorming rondom het migratie traject. Dat is uiteraard speculeren want we weten zoveel nog niet:

- Wat er niet werkte in het nieuwe systeem. Transacties (groot risico op claims) of enkel wat rapportage?
- Wat was het failback scenario en waarom is dat niet gevolgd?
- Waarom is er gekozen voor een big bang scenario. Dat is juist bij dergelijke omgevingen helemaal niet noodzakelijk

wie weet meer?

Volgens mij is alleen het topje van de ijsberg naar buiten gekomen in de media. Zelf ben ik helaas ook klant van Deutsche bank en heb derhalve de gehele voorbereiding tot aan de huidige situatie mogen mee maken.

Als ik objectief naar de internetbankieren site kijk dan valt mij op dat deze gewoon niet af is. Als voorbeeld worden foutmeldingen niet netjes afgevangen, dat is ook vaak iets wat pas als laatste wordt gedaan. Daarnaast geeft tijdens het werken op de telebankieren site je webbrouwser de melding "This webpage contains content that will not be delivered using a secure HTTPS connection, which could compromise the security of the entire webpage". Ook dit geeft aan dat de site absoluut niet klaar is voor productie, zowel niet qua ontwikkeling als qua testen. Daarnaast een schande dat een bank dit live durft te zetten.

Duidelijk is dat de voorbereiding naar deze migratie slecht en onvoldoende is geweest. Zelfs vanaf de zijlijn kon je merken dat er veel open einden waren. Het personeel wist absoluut niet hoe het systeem werkte en gaf klanten daardoor verkeerd advies. Maar de grootste fout die ik gezien heb is dat men niks gedaan heeft met het commentaar en de vragen die van de klanten kwamen. Het lijkt dat het ego en de arogantie van de financiele wereld de Deutsche bank ook parten heeft gespeeld.

Wellicht is dit ook de reden waarom in de pilot conversie deze zaken ook niet zijn opgelost.

Op dit moment is de hoop (want concreet worden er geen toezeggingen gedaan) dat maandag alle problemen zijn opgelost. Ook hier een kritische opmerking dat indien het systeem werkelijk niet productie rijp is dat zeer onwaarschijnlijk is dat dit gehaald zal worden.

Een ander probleem wat je ziet is dat de gehele organisatie in een soort paniek situatie raakt. Communicatie wordt zo goed als stil gelegd (ergo geen duidelijke status van de situatie op de website), hierdoor worden klanten onzeker en gaan juist bellen. Gevolg hiervan is dat alles weer verstopt raakt en je in een cirkel terecht komt die nu al een week duurt.

Wees open dat er problemen zijn en wat de status is. Dan maar door de zure appel heen want imago schade heeft het bedrijf toch al. En dan terug naar de teken tafel en zorgen dat er een veilig en goed product komt.

Tja, ik heb het ook ervaren. Jarenlang prima (internet)gebankierd met ABN. En nu is het Deutsche bank geworden. Wat blijkt: kostenstijging van duizenden euro's per jaar voor buitenland overboekingen en je kunt niet betalen met iDEAL, das even een stap terug in de tijd;) wij zijn al overgestapt naar ING. Ze hebben een handige overstapservice.

Ik denk dat er van onderschatting sprake is geweest. DB heeft zich niet gerealiseerd dat zij een bankpakket online aanbiedt dat in verregaande mate gedateerd is en de functies die de meeste pakketten standaard hebben, gewoon niet heeft. Localisation gaat verder dan alleen vertalen, heren van de Deutsche Bank!

Als gebruikers na de migratie op de eerste dag al geblokkeerd zijn, dan gaan ze bellen. Als je dan meldt dat de wachttijden langer dan 10 minuten zijn, dan is dat volledig juist als de wachttijd in de praktijk meer dan 30 minuten bedraagt.

Als je als gebruiker dan eenmaal ingelogd bent en het scherm voor binnenland betalen vastloopt, je weer de melding van 10 minuten krijgt en het in de praktijk 42 minuten 13 te zijn, klopt het nog steeds wat je zegt, maar je wordt al ongeloofwaardiger als bank. Als de gebruiker de derde dag vastloopt en geblokkeerd blijkt te zijn, blijkt pas na telefoontje van de helpdesk (waarom zou je dat in het pakket melden?), dat hij het lokale kantoor mag bellen.
Daar zijn ze ook niet gek, want daar krijg je te horen dat er geen medewerker beschikbaar is om je te helpen. Einde bericht.

En ook als dan alles werkt en het adresboek dat je voor alle bedrijven had nu slechts gekoppeld is aan 1 bedrijf, dan is het om helemaal gek te worden, maar mag je wel per bedrijf alle crediteuren weer opvoeren.

Maar het verhaal is nog niet klaar.
Als je dan zo stom bent om van je ene bedrijf over te boeken naar je andere bedrijf, waarom zou je dat dan ook doen, dan zie je in de verwerkte transacties alleen de afboeking terug. De ontvangst blijkt dan (te vinden met behulp van de helpdesk) bij de verwerkte transacties te staan. Oh ja, die transacties staan ook echt allemaal kris kras door elkaar.

Dus wat fout ging: DB heeft geen onderzoek gedaan naar de functionaliteit van het ABN Amro-pakket en gewoon zijn eigen pakket voor grote bedrijven aangeboden als onlinepakket ook voor het MKB, de helpdeskfunctie schromelijk onderschat en een hoop goodwill verspeeld bij de aftrap.

Zo wordt cashmanagement wel crashmanagement als je ook je communicatie niet op orde hebt….

Na 5 dagen Deutsche Bank-internetbankieren:

Vandaag een begin gemaakt met de overstap naar Triodos! Direct bereikbaar aan de telefoon, klantvriendelijk, duidelijke site. Een aanrader!!!!

Op basis van de mij bekende informatie kan ik onmogelijk een gefundeerde mening geven over de mogelijke fouten die begaan zijn.

Van circa 34.000 klanten schijnen er 1.000 een probleem dat is 3%. Buitengewoon vervelend voor die 1.000 klanten maar 97% is blijkbaar goed gegaan. Een daadwerkelijke blunder kent volgens mij een andere percentage verdeling. Onduidelijk is waarom die groep van circa 1.000 klanten afwijkt van de klanten waar het goed mee is gegaan.

Opvallend is wel dat er gekozen is voor een ‘big bang’. Als daarvoor wordt gekozen moet er een hele degelijke en volledige pilot gedraaid zijn. Het lijkt erop dat hierbij iets over het hoofd is gezien. Opvallend is verder dat er blijkbaar niet gekozen wordt voor een fallback scenario. Dat is zeker in het geval van een ‘big bang’ en gezien het belang van het proces eveneens opvallend te noemen. Er lijkt namelijk uit de berichtgeving geen alternatief te zijn anders dan telefax en email.

Beste Remko,
Uiteraard heb ik ook niet de exacte cijfers, de Deutsche bank doet er wat dat betreft alles aan om zo weinig mogelijk informatie te geven.

Maar het is wel erg naief om de cijfers die de Deutsche bank aangeeft te geloven. Het gaat in deze situatie zoals ik hierboven ook schreef niet alleen om fouten in de gemigreerde data maar ook om fouten binnen de telebankieren applicatie.

Als er zoals de Deutsche bank aangeeft nog maar 500 klanten zijn met problemen (dat gaf men woensdag ochtend aan met daarbij de medeling dat het aan het terug lopen was) dan loopt niet de hele helpdesk vast en staat er niet op de website vsn DB dat je de kantoren moet bellen.

Aangezien er echt fouten in de programmatuur zitten hebben we het eerder over 34000 klanten waar wat mee is aangezien iedereen deze software moet gebruiken.

Ja en dat verklaart natuurlijk wel over belaste helpdesk en kantoren.

Ook wij zijn al ruim 20 jaar lid van de ABN-AMRO zonder problemen.
Sinds een week kunnen wij niet of nauwelijks meer bankieren en ligt ons bedrijf nagenoeg stil.

Maar ik heb voor iedereen de oplossing!!

Ga naar het dichtstbijzijnde ING/portkantoor met alleen uw rijbewijs.
Zij draaien daar terplekken voor u een kvk uit.
Binnen 20 minuten heeft u een zakenrekening incl. internet bankieren en pinpas voor slechts 95,- per jaar. Laat uw geld overboeken van uw Deutsche bank naar de ING en klaar is kees!

Ik ben nu van alle problemen af en wacht net zolang totdat alle kinderziektes zijn opgelost en ga dan misschien weer bankieren via de Deutsche Bank.

Succes allemaal!!

Betaal Alternatief DB: http://www.scribd.com/doc/104288688/Betalingsinstructie-Deutche-Bank

Rekenkundig zal 3% wel kloppen, als tenminste de 1000 als getal klopt. En wat is de definitie van goedgaan van een migratie? Is dat als de data goed zijn overgegaan of is dat als alle gebruikers gooed met de software kunnen werken en minimaal dezelfde functionaliteit krijgen als dat ze voorheen hadden?

Deutsche Gruendlichkeit? Hopelijk komt deze blunder groot in het nieuws.

Afgaande op de informatie die zo links en rechts in de verschillende publicaties beschikbaar is lijkt het erop alsof er feitelijk alleen een data migratie heeft plaatsgevonden. En de gedane pilot zal dan ook wel beperkt zijn geweest tot het overzetten van de data van een selectieve groep.

De problemen die sommige (ex)klanten omschrijven doet vermoeden dat er veel meer is gebeurd. De DB is niet scheutig met informatie over wat er precies opgeleverd is. Dus het blijft een beetje gissen.

Maar mij lijkt dat die problemen makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Zoals eerder al aangegeven - geen big-bang maar in kleine stappen zou al behoorlijk schelen.
Maar het begint met het in kaart brengen van de manier waarop de ABN/AMRO applicatie werkt en hoe ze gebruikt wordt.

En dan even off-topic en los van de problemen nu:
Ik vraag me sowieso af wat de business case van de overname is geweest. Tenminste - ik kan me nauwelijks voorstellen dat een bank met 17 filialen en 34000 klanten rendabel is. Tenzij die 34000 klanten allemaal de nodige duizenden euro per jaar getalen voor allerhande 'diensten' - waarvan er nu een paar blijkbaar niet goed werken.
En diezelfde klanten daarnaast een veelvoud van het betaalde bedrag op hun rekening(en) hebben staan. Waarmee dan een buitengewoon goed beleggingsrendement gehaald wordt.

En van daaruit weer on-topic:
Misschien zit hierin wel de verklaring voor alle ellende - een (te?) dure overname waardoor er eigenlijk (te?) weinig overblijft om een goede, degelijke migratie en integratie naar de DB organisatie en infrastructuur gerealiseerd te krijgen.

het is gewoon een zooitje daar, met de verzekeringen ging het ook al helemaal mis.
wie betaald de kosten voor de ondernemer ? smit kroes ??

Waardeloze bank kon met mijn nieuwe pas niets, gaf foute pincode. Na het betalen aan een client wordt er wel "geautoriseerd" zoals dat heet, maar betalen vergeet het maar. Na 8 maal bellen heb ik met de service afdeling contact gehad met een juffrouw (Kelly?) die het ook niet wist, niet ingewerkt? Ze gaan me terugbellen, maar ook daar heb ik geen vertrouwen in.

In het weekeinde is een van mijn nieuwe DB rekeningen op internet geblokkeerd. De andere kan ik wel in, maar niets werkt, kan geen betalingen doen en eerder gedane betalingsopdrachten worden niet verwerkt. Helpdesk onbereikbaar.
Vandaag met mijn 2 ondernemingen overgestapt naar ING. Naar ABN AMRO ga ik niet terug, want tenslotte hebben zij me verkocht. Gewoon bij ING naar binnen gelopen en binnen een uur stond ik buiten met 2 rekeningen en pinpassen.
Goodbye Deutsche Bank.

Wij waren/zijn ook verplicht over moeten stappen naar DB, een regelrecht drama, iets anders kan ik het niet noemen.
De eerste week na de migratie diverse malen geprobeerd DB te bereiken, maar wachttijden van meer dan een half uur waren eerder regels als uitzondering.

Nu vandaag voor het eerst contact kunnen krijgen om de problemen uit te leggen, die zijn; zeer lange inlognaam, (die verzin je zelf nog niet), en is dus niet te wijzigen. Het programma is tergend, maar echt tergend langzaam. DB antwoord hierop, "installeer Firefox, dat is sneller dan IE8 met XP". Belachelijk dat je als klant een andere Explorer moet installeren om het aan de gang te krijgen. Maar toch amar gedaan, maar blijft tergend langzaam! Ook alle oude boeking gegevens zijn verloren gegaan en moeten maar bij ABN Amro opgevraagd worden.

Conclusie, een regelrechte ramp en we zijn naarstig op zoek naar een andere bank, want dit slaat echt helemaal nergens op! Maandelijkse hoge kosten en deze ergernis moet je maar voor lief nemen! Onbegrip dat dit niet allemaal vooraf getest is, en nu mogen wij de kastanjes uit het vuur gaan halen.

Deutsche Bank, ga jezelf schamen en regel je zaken!!!!

Om de werking van het pakket te kunnen begrijpen, en in te stellen, moet je minimaal IT-er of programmeur zijn of liever "werkeloos", want is alles werkt zo belachelijk traag en is zo gecompliceerd.
Ik kan de Deutsche Bank melden dat de gemiddelde kleine Middenstander daar niet voor in de wieg is gelegd want dan hadden ze wel bij een bank gewerkt.

Alleen het inloggen kost al zoveel tijd dat overstappen naar een andere bank de enige oplossing is.

Een regelrechte schande, we zijn doodgegooid met stapels papieren maar het functioneert totaal niet.

Aan het einde van dit boekjaar zal er wel weer een flinke aan de bonusboom worden geschud.
Het is in en in triest.

Wat het meest vreemde is dat de DB gewoon hiermee weg komt en er niemand wat aan doet of kan doen. Dus wederom mag je aan de zijlijn toekijken en jezelf kapot ergeren aan de air die de DB hier tentoon spreid. Helaas hebben we een dikke rekening courant dus overstappen in deze tijd naar een andere bank zit er helaas niet in voor ons. Dus we zijn verplicht om te blijven en zijn dus over geleverd aan deze praktijken.

En we zijn met de DB in de tijd terug gegaan, iDEAL hebben we niet meer, hoe belachelijk kan dat zijn in deze tijd! Ik denk dat de meeste hier niet een gedacht hebben, SCHIJNBAAR DE DB OOK NIET!

Zo blijkt maar eens te meer dat je niets kunt doen, behalve dan hier de frustraties van je af te schrijven.
Wanneer wordt de Nederlandse regering nou eens wakker en legt deze witte vorm van kriminaliteit eens aan banden. Bonussen zijn regelrechte diefstal, meer niet.

En triest is heel zacht uitgedrukt, een ramp dekt de lading meer!

Ook leuk is dat is dat bij iedere IBAN omvormer die er is je bankrekening omgevormd wordt tot ABN AMRO IBAN. Ook een overmaking van een ABN AMRO rekening naar het zakelijk omgevormd nr lukt niet.Herkent het rek nr niet.

Ook ik ben via een ongevraagde migratie van de ABN-AMRO bij de Deutsche Bank Prutsers terecht gekomen. Na een week kan ik nog steeds niet betalen.. Volgens de helpdesk een 'rechtenprobleem'. Na meer dan 3 uur met de helpdesk te hebben gebeld werkt het nog steeds niet. De helpdesk doet z'n best, maar de applicatie is gewoon te slecht. Zoals Adkil stelt is deze nog lang niet klaar voor productie. Om nog maar niet te spreken over de gebruiksvriendelijkheid van het interface. Het is ongelofelijk dat een Bank dit presteert. Meer dan schandalig. De Deutsche Bank zal hiervoor verantwoording moeten afleggen. Ik stap vandaag over naar een andere bank.

Ook wij zijn onvrijwillig gemigreerd naar de DB. Het internetbankieren gaat echt nergens over. En dit is niet even de gewenning! Totaal onoverzichtelijk. Bij betalingen komen soms de voor geinstalleerde crediteuren wel maar soms ook niet. Ik heb een foutmelding (links bovenin in het rood) maar ik heb geen idee waar ik de details van de melding kan zien om maar wat te noemen. Maar wat echt triest is is dat DB de laatste 3 cijfers van de bankrekening niet laat zien op de site en die 3 cijfers zijn juist DIE cijfers waarmee je de rekening herkent; let wel wij hebben meer dan 15 rekeningen met de diverse bv's. Hou ze maar uit elkaar want de begin cijfers van de rekeningen zijn dezelfde....

Ik heb een aantal sites gezien (ABN, Rabo, ING, Barclays, HSBC om wat te noemen) en op alles is wat aan te merken maar het internetbankieren van DB is verreweg de slechtste, langzaamste, gebruikersonvriendelijke etc. dat ik heb gezien. Wellicht advies van hierboven opvolgen en overstappen naar ING voordat ik alle debiteuren ons nieuw iban heb geadviseerd.

Vandaag 2 minuten moeten wachten na inloggen aleer ik iets van de rekening kon zien. Het lijkt wel steeds trager te worden.
De melding "Het script is nog bezig of is gestopt" zie ik nagenoeg chronisch in beeld komen.

Zeer vervelend dat de betalingskenmerken niet bij betaalde bedragen staan. Aan de hand van bedrijfsnamen moet ik het bijbehorende factuurnummer zelf maar opzoeken in mijn bestanden.
Pintransacties worden zonder de pindatum vermeld, zoek het zelf maar weer uit.
Ik lees in meerdere postings "Overgestapt naar een andere bank", kan dit zomaar?

Heb vandaag De Nederlandsche Bank schriftelijk verzocht bij de Deutsche Bank in te grijpen.

De software zit nog steeds boordevol met fouten. Daarnaast zijn bij de migratie de nodige gegevens verloren gegaan, of zijn tabellen domweg niet gevuld. Ik heb de Deutsche Bank hiervan een overzicht toegezonden.

De problemen zijn zodanig dat deze niet binnen een paar dagen zijn op te lossen.

Ben benieuwd naar het vervolg.

We zijn inmiddels bijna 3 weken na de conversie en nog steeds is de kwaliteit van de Deutsche bank software beneden pijl.

Naast diverse schoonheidsfouten en functionele fout zijn voor mij de grootste problemen wel uit de lucht en kunnen we met bepaalde work arounds ons werk doen.

Blijft verbazingwekkend hoe slecht de kwaliteit en functionaliteit is van de software ten opzichte van andere banken. De inmiddels grootste bank van de wereld loopt echt mijlen ver achter op ICT gebied.

Daarnaast blijven wij wel security warning krijgen. Op zich niet dat het onveilig zou zijn (laatste probleem wat wij hebben is een certificaat probleem) maar wel erg slecht dat deze warnings naar voren komen en een slecht gezicht naar je klanten.

De Deutsche bank heeft vorige week zelfs op haar eigen website uitleg gegeven over security warnings en de betekening daarvan. Volgens mij is het beter te zorgen dat je ze gewoon niet krijgt zoals bij andere banken.

Het laatste probleem met certificaten wordt voorlopig niet erkend door de Deutsche bank (net trouwens als in eerste instantie de webbrowser security warnings, deze werden pas na meer dan een week erkend.

Graag een reactie als meer mensen een certificaat error krijgen binnen telebankieren bij Deutsche bank.

Beste Jan,

Ik zie net jou melding, ik ben zeer benieuwd naar de reactie van de Nederlandse bank. Dit met name omdatik contact had gezocht met andere instaties over het onveilig exploiteren van een betaalsite door een bank maar nergens iets te horen kreeg. Als laatste kreeg ik te horen dat ik naar de Nederlandse bank zou moeten.

Dus hou ons op de hoogte.

Arie (8/9 21:01): die scriptmelding hadden wij ook. Google Chrome was de enige browser die kwam vertellen dat er ook een Java-update moest worden geïnstalleerd. Daarna opnieuw opstarten en het was bij ons opgelost.

Blijft een dramatisch sloom systeem trouwens. Had net de IBAN wijzigingen gecommuniceerd, maar als dit voor het eind van het jaar niet is opgelost komt er nog een achteraan...

PAS OP PAS OP
Beste Arie, het klopt ook de DB geeft aan een upgrade te doen naar de laatste JAVA versie.

Ik heb ze al gewaarschuwd dit niet hun klanten te adviseren want er zit een security lek in die laatste JAVA versie.

http://blog.trendmicro.com/java-runtime-environment-1-7-zero-day-exploit-delivers-backdoor/

Niet normaal dat een bank zo slecht met hun security om gaan. Inmiddels heb ik vernomen dat ze dit weekend weet patches gaan uitbrengen mn op security vlak.

Lekker toch een bank met lekke website die al 3 weken operationeel is.

Helaas nog steeds niets gehoord, niet van De Nederlandsche Bank en niet van de Deutsche Bank.

DNB heeft toch echt haar eigen verantwoordelijkheid als toezichthouder van het Nederlandse bankwezen!

Wordt vervolgd.

DB software blijft irritant: iedere keer dat je gaat werken moet je weer aangeven dat je de Nederlandse taal wilt, schermen kun je wijzigen maar wijzigingen worden niet vastgehouden. Maar je moet wel betalen vor internetbankieren alsof het een goed werkend pakket betreft.

Ook irritant: IBAN code past niet in het veld, dat snap ik dus niet. Waarom is dat nog niet in orde? We moeten toch over op IBAN?? Alla, maar laat dan het volledige nummer zien en kap het nummer af aan het begin. Bij meerdere rekeningnummers is dus lastig te zien welk nummer je wilt hebben.

Waar blijft reactie van Deutsche Bank?

Ah, ik dacht, ik heb wat problemen met de Deutsche Bank online site, even Googelen (want geen antwoord op mijn vraag, die bovendien een TAN-code kost). Ben dus niet de enige. Hoewel mijn problemen wat anders zijn, ik heb een rekening als privé-persoon in Duitsland bij de Deutsche Bank, maar kan al een tijd geen transacties meer zien die gebeurd zijn in de online banking omgeving. Ik was op vakantie in September, dus ik weet niet precies wanneer het probleem begonnen is, maar het zou me niets verbazen als het toch met deze migratie te maken heeft.

nu 21 september 5 weken nadat mijn ABNAMRO rekening is overgenomen door DB. 1 groot drama, iedere dag bellen met de bank en met helpdesk of wat dan ook..TOT OP HEDEN nog steeds niet kunnen internetbankieren!!!! kortom geen overzicht in de rekening geen inzicht wie wel of niet betaald heeft..WAARDELOOS!!

30 september....knoop doorgehakt. Het is en blijft een zooitje met inloggen en/of verwerken. Nu maand verder en nog niks veranderd. het is net alsof we terug naar 1990 zijn gesprongen, zo traag en/of niet werkend. We leven 2012....Heb nog even afgewacht maar kost nu veel te veel tijd en geld telkens weer.Komende week afspraak ABN voor nieuwe rekening en weg bij DB.

04-10-2012. Gisteren heb ik voor het eerst alle transacties vanaf 27 augustus kunnen zien en verwerken. Sinds de migratie heb ik geen aanmaningen kunnen doen, moest zelf bijhouden welke crediteuren wanneer betaald waren, heb met Excel-sheets batchbetalingen gedaan waarvan er een gewoon vergeten werd door de bank, een andere batchbetaling bleef hangen omdat er één rekening niet klopte, er zijn noch omschrijvingen, noch namen van crediteuren te zien op de afschriften terwijl die toch netjes waren ingevuld, enz. enz. enz.

Op 5 september heb ik voor het eerst kunnen inloggen. Wij werden meteen met foutmeldingen geconfronteerd. Ik heb in de eerste week zeker 10 uur doorgebracht met wachten op de helpdesk en vragen aan de helpdesk. Geregeld werd waren noch de helpdesk noch het regiokantoor bereikbaar. Toegezeggingen om terug te bellen werden niet nagekomen.

Toppunt was wel dat de helpdesk mij de "strikvraag" stelde of ik via de eigen serveromgeving naar internet ga, want dan liggen de problemen uiteraard bij de klant. Ik begin nu al met het riedeltje: ik gebruik Google Chrome en ga rechtstreeks naar het internet ... Na veel navragen bleek dat geen van onze passen voldoende rechten had om te authoriseren. Daarna duurde het een hele week voordat dit probleem was opgelost.

Op 4 oktober, tijdens het invoeren van transacties ben ik meerdere malen uit het programma "gegooid". Uw sessie is verlopen. De dame van de helpdesk vroeg eerst of er iemand in de buurt was die handig met computers was (wat een ongelofelijk kleinerende opmerking). Uiteindelijk vertelde zij mij dat ik cookies en alle andere temporary bestanden van mijn pc moet verwijderen. Nadat ik dit zelf (zo maar en dat als vrouw!) had gedaan was er geen verbetering merkbaar. Ik heb maar niet meer gevraagd waarom de software van de DB dit eist.

Daarnaast is het scherm gebruikersonvriendelijk, blijk je popup schermen te moeten vergroten om alle informatie in te kunnen voeren (bij rapporten bijv.) en duurt alles eindeloos.
Ik ben er echt klaar mee.

Zijn alle Deutsche Bank-problemen nu opgelost en is het online pakket inmiddels net zo goed als dat van ABN Amro? Deutsche Bank hoor je niet...

Ik ben nu 30 jaar directeur van een software ontwikkel bedrijf met een 100% tevreden klantenkring, waarvan de meesten al meer dan 20jaar.
Ik dacht dat dat normaal was.

Natuurlijk heb ik goede en minder goede websites gezien, maar internetbankieren bij Deutsche Bank tart mijn meest negatieve belevenissen !!

Een week nodig gehad om te kunnen inloggen, twee weken om mijn (vroegere) permissies te verkrijgen. Nu al weer een week bezig om een overzicht van de mutaties van een hele maand op papier te krijgen en ik slaag er niet in.

Vast weer een paar bankbonzen die een bevriend ICT bedrijf voor een godsvermogen een voor hen onhaalbare opdracht hebben gegeven. Slecht ontwikkeld, vol met kinderziektes, 4 talen door elkaar, onbegrijpelijke logica, waardeloze beeldscherm lay-outs, gebruikers-onvriedelijk, kortom: om te huilen!!

Ik ga terug naar de ABN en als iedereen dat doet, dan vraag ik me af wat DB eigenlijk wat van wie "gekocht" heeft.

Frans Bitter

De kern ligt in de beslissing op Eurpees niveau om te laten zien hoe machtig ze zijn, denk ik.Er is een geforceerde verkoop tot stand gebracht van een commerciele bank die het MKB prima bediende naar een bank die alleen echt grote klanten heeft en daar naar werkt.

Een 100% mismatch kwa bedieningsniveua dus. DB is zo stom geweest(excusé le mot) om hier in te trappen.

Maar het had ze gesierd om hierover te communiceren. Niemand moet zich verbazen als 32.500 van de 34.000 klanten weglopen, om de eevoudige reden dat DB ze niet kan bedienen als gevolg van hun infrastructuur die niet matcht met de behoefte van deze klanten.

Of is het anders DB???

Laat dat dan weten voor al die klanten die nu met hun ziel onder de arm(weg) lopen.

Heb inderdaad zes weken niet kunnen online bankieren. Ben overgestapt naar Rabobank (in vier werkdagen geregeld). Ik heb de Deutsche Bank opdracht gegeven om een aanzienlijk bedrag over te boeken naar de Rabobank en wat gebeurt....... wel afgeschreven maar niet aan gekomen. Ben al vijf weken aan het leuren met de bank maar die geven niet thuis. Ben blij als ik over een tijdje helemaal weh ben bij mijn Deutsche vrienden.

G.D

We zitten intussen alweer een maand verder, de website is op zich wel benaderbaar maar het design is hopeloos.

Ik heb lopen zoeken, maar van mijn afschrijvingen kan ik op de website echt niet zien wat de tegenrekening / tegenpartij is.
Pas als ik exports maak naar PDF krijg ik deze details te zien...

De conclusie van Andre kwam ook al bij mij op, waarschijnlijk werken de grote klanten met rechtstreekse koppelingen naar SAP en/of andere pakketten, en is de website helemaal niet van belang.

Voor het MKB is DB echt niet te doen.

JP

Wij zijn tot onze wanhoop overgeboekt van ABN AMRO. Er is destijds wel een vrachtlading aan papier binnengekomen maar wij dachten dat het reclame was en niet ingekeken. Bovendien was het zomerperiode en bij ons de topmaanden. Opvallend is de slechte service. Internetbankieren is ronduit slecht; het begint al met een inlognaam van 30 karakters. He verzin je het. Paswoord van de bankpas is niet te wijzigen. Bovendien worden ons nu kosten in rekening gebracht die we nooit bij ABN AMRO betaald hebben. Ergste is nog dat wij onze adminstratie van ABN AMRO van voor de verhuizing kwijt zijn. Dit zou wel te herstellen zijn maar al een maand biets meer gehoord. We hebben een klacht ingediend en het enige dat men zegt is dat het moest van de EU. Men is slecht voorbereid geweest op de overgang. Het ergste is de noncommunicatie. Niet terugbellen etc. Ook de zg heldesk gaf aan het ook niet meer te weten. Daar zit je dan. Mijn belangrijkste vraag is eigenlijk. Kan men dit zo maar doen Wij hebben nooit een overeenkomst getekend. Deutsche Bank weigert die ook te geven (ws omdat ze hem niet hebben).
Tijdens een van de telefoongesprekken gaf iemand aan dat het maar het beste was terug te gaan naar AA. Zij gaven ook toe veel duurder te zijn dan ABN AMRO !! Dat hebben we inmiddels gedaan maar de rekening houd ik aan om juridisch niet het loodje te leggen. Bovendien ben ik dan het rekeningnummer kwijt dat nu vermeld is op ons briefpapier. Opgenomen is in betaalsystemen etc. Ik heb nu klachten ingediend bij het KiFiD, Bescherming persoonsgegeven en de Europese Commissie. Ben benieuwd. Ondank de bankencrisis blijkt maar dat Banken gewoon hun gang kunnen gaan. Welk bedrijf kan dat. Gedwongen winkelnering en automatisch je rekening voor kosten belasten zonder daarover iets te zijn overeengekomen. Het wordt echt eens tijd dat deze arrogantie wordt aangepakt.

Ook ik ben met mijn bv, die niet actief is, verkocht aan Deutsche Bank.
Dat heeft me deze zomer vaak geërgerd.
Toen in augustus de migratie daar was kon ik nergens bij; niets werkte.
Tip van een medewerkster: inlognaam in een doc. gezet, geen typefouten meer. Slechts een enkele keer kon ik bij mijn rekening maar betalen lukte dan weer niet.
Brief gestuurd met eis het geld over te maken naar een nieuwe rekening en geen reactie.
Ja, ik had heel snel een nieuwe rekening bij ING, maar bij DB houdt het dan weer op.
Wel kosten nota en weer een afschrift.

ik ben ook bij Deutsche Bank en kon ook niet bankieren etc. Wil nu over stappen naar ABN. Zou volgens mijn accountmanager op rentevervaldag kosteloos over kunnen stappen.
Nu kreeg ik de afrekening en stond er een boeterente van 1% op. Ik gebeld, zegt de accountmanager dat dan wel de rente gewijzigd moet zijn.
Dus nu kan ik niet weg of ik moet 4000 euro boete betalen.
Hoe hebben jullie dat gedaan graag tips.

Waardeloos DB. Ik lees her en der dat we wisten dat we overgingen. OK, dat was waar. Maar hoe konden wij weten dat het hele systeem op de schop ging, dat alles van ABN weg was, dat het hele systeem van DB onwerkbaar is en onoverzichtelijk. Ik heb de rekening nog aangehouden omdat sommigen dat nummer nog gebruiken bij betalingen. Kost mij veel tijd dat allemaal weer door te geven ect. Mag ik dus betalen. Nu lees ik dat ondernemers die een krediet hebben er uitgedonderd worden want ze leveren niet genoeg op, en dan ook nog een boete moeten betalen? Wat een arrogantie van die Bank. Werkelijk zum kotzen!

Deutsche Bank. Het duurt even , maar nu is het ook bij de kamer doorgedrongen http://www.telegraaf.nl/feed/21512915/__Kamer_ontevreden_over_Deutsche_Bank__.html

Vergelijk het met: je verkoopt niets , maar vraagt achteraf op het moment dat de klant vertrekt: he gast je moet nog ff afrekenen hoor.
Ik ken Duitse bedrijven die wel goed met hun klanten omgaan.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-08-31T13:17:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.