SCH verkoopt distributeur ETC aan Tech Data

Britse computerconcern stoot al zijn distributieactiviteiten af

Hardwaredistributeur ETC uit Bodegraven komt in handen van de Amerikaanse equivalent Tech Data. ETC is nu nog onderdeel van de Britse SCH Group, waarvan ook de infrastructuurdienstverlener SCC deel uitmaakt. Naast ETC neemt Tech Data ook nog de distributieonderdelen van SCH in Groot-Brittannië en Frankrijk over. Bij de bedrijven werken in totaal zo'n zeshonderd man, waarvan ruim 150 bij ETC. De totale omzet ligt op circa 1,4 miljard euro.

De transactie moet nog wel door de regelgevende instanties van de EU worden goedgekeurd. Naar verwachting gebeurt dit uiterlijk eind oktober. Tot die tijd mogen de partijen niet met elkaar samenwerken.  

Tot de distributiebedrijven van SCH die Tech Data wil overnemen behoren naast ETC in Nederland, SDG, IQ Sys en ISI Distribution in het Verenigd Koninkrijk en ETC en Bestware in Frankrijk. Tezamen vormen deze onderdelen de Specialist Distribution Group (SDG), de distributiedivisie die goed is voor een gezamenlijke omzet van zo'n 1,4 miljard euro. Circa 40 procent daarvan komt van datacenterproducten (inclusief servers, opslag en netwerken), 20 procent van software (onder andere virtualisatie en beveiliging) en circa 40 procent bulkproducten (inclusief pc's en randapparatuur).

Vijf jaar

Het Britse Specialist Computer Holdings (SCH), een niet-beursgenoteerde technologiegroep met een hoofdkantoor in Birmingham, heeft een omzet van 3,5 miljard euro. Het bedrijf, geleid door ceo en chairman Peter Rigby, heeft er nu voor gekozen om zich volledig toe te leggen op systeemintegratie en ict-diensten aan het midden- en kleinbedrijf en overheden en de distributietak af te stoten. De beslissing valt in een tijd waarin het distributielandschap in de ict wordt gekenmerkt door een consolidatieslag. SCH denkt dat de groeiambities van zijn distributieonderdelen beter tot zijn recht komen bij een wereldwijde speler als Tech Data.

Volgens Tech Data (omzet 26,5 miljard dollar) versterkt de acquisitie van de SDG-bedrijven het specialistisch aanbod van zijn werkmaatschappij Azlan (netwerk- en datacommunicatie) en het standaardaanbod van de Tech Data-operatie in Europa. Ook breidt de computerdistributeur door de overname zijn leveranciers- en klantenbestanden uit en versterkt het zijn pan-Europese infrastructuur. Verder is bij de transactie afgesproken dat SCH de komende vijf jaar de inkoop van computerspullen via zijn wederverkoper SCC bij Tech Data doet. Naar schatting gaat het hierbij om een jaarlijkse verkoopomzet van vierhonderd miljoen euro.

In Nederland is ECT in Bodegraven op dezelfde locatie gevestigd als zijn (nu nog) zusterbedrijf SCC. Volgens een zegsman van ECT blijft zijn bedrijf de komende jaren opereren vanuit dit kantoor en gaat het niet verhuizen naar een vestiging van Tech Data. Naar verwachting kunnen alle medewerkers over naar het Amerikaanse concern en zullen er geen gedwongen ontslagen vallen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-09-06T11:17:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.