Prinsjesdag 2012

Defensie investeert in ICT ondanks bezuinigingen

Ondanks de zware bezuinigingen die bij het ministerie van Defensie moeten worden doorgevoerd, zijn er verschillende ict-ontwikkelingen. Dit blijkt uit de miljoenennota die tijdens Prinsjesdag 2012 werd gepresenteerd. Zo gaat het Defensie Computer Emergency Response Team media 2013 van start, wordt het Defensie Cyber Expertise Centrum opgericht, gaan de MIVD en AIVD samenwerken op het gebied van 'cyber' en 'signals intelligence' en wordt binnen de Defensie Materieel Organisatie het Joint IV Commando opgericht.

Het Defensie Computer Emergency Response Team (Defcert) zal medio 2013 volledig operationeel zijn. Dit team gaat 24 uur per dag en zeven dagen per week de beveiliging van de meest kritieke defensienetwerken ondersteunen. Defcert wordt hier mede verantwoordelijk voor. Dit team is hard nodig, want de kwetsbaarheid van ict neemt toe, zo staat in de begroting van Defensie. Misbruik van ict-systemen wordt steeds professioneler georganiseerd en wordt bovendien eenvoudiger en goedkoper.

Defensie Cyber Expertise Centrum

Het digitale domein is, naast het land, de lucht, de zee en de ruimte, inmiddels het vijfde domein voor militair optreden. Defensie zal zijn digitale weerbaarheid de komende jaren moeten versterken. Dit jaar zijn een aantal stappen gezet. Zo is een programmamanager Cyber aangesteld. Tevens is de Taskforce Cyber opgericht. Eind 2013 wordt het Defensie Cyber Expertise Centrum (DCEC) opgericht. De totstandkoming van een Defensie Cyber Commando (DCC) is voorzien voor eind 2014. Dit commando wordt onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het militaire vermogen om cyber operations uit te voeren.

De militaire inlichtingendienst MIVD gaat tot 2015 zijn inlichtingencapaciteit op gebied van cyberspace versterken. Volgend jaar wordt de staf uitgebreid. Verder intensiveren de MIVD en de AIVD hun samenwerking op gebied van 'cyber' en 'signals intelligence'. Dit moet leiden tot de oprichting van een gezamenlijke Sigint-cybereenheid. Gezocht wordt naar samenwerking met andere partijen in binnen- en buitenland. Te denken valt aan partners in landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen.

Joint IV Commando

De reorganisatie van de Defensie Materieel Organisatie (DMO), onder meer belast met de beschikbaarstelling van ict-middelen, heeft dit jaar een aanvang genomen. Volgend jaar wordt het Joint IV Commando (JIVC) opgericht. DMO/JIVC gaat de defensiebedrijfsvoering ondersteunen. Vanaf dit jaar is er minder budget voor informatievoorzieningen binnen de onderdelen van de krijgsmacht.

Het ministerie van Defensie gaat ook in 2013 3700 randapparaten van het C2000-communicatienetwerk vervangen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ben benieuwd of Defensie met Speer ook een rol kan spelen in het nieuwe Europesche leger (http://www.nu.nl/politiek/2395314/bezuinigingen-defensie-leiden-europees-leger.html) dat eraan zit te komen.
Of zou het project, dat inmiddels al 500 miljoen gaat kosten, dan grotendeels kunnen worden afgeschreven ?

Het ministerie van defensie bereid zich voor op cyberaanvallen en cyberoorlogsvoering.
Ik ben benieuwd of er in die C2000 randapparatuur ook componenten komen te zitten voor signals intelligence. Big Brother is watching, following and eavesdropping you.

@Willem,
die "aanpassing" is al voor ze gebeurd, recent was in het nieuws dat in China chips ongevraagd aangepast werden. Niet alleen de software, maar zelfs op hardware niveau......

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Defensie

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-09-19T13:13:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.