KPN zet volledig Nederlandse cloud op

KPN heeft onder de naam CloudNL een volledig Nederlandse cloud voor bedrijven opgezet. CloudNL wordt beheerd vanuit Nederland en draait in Nederlandse datacenters. KPN verzekert dat klanten die diensten van CloudNL afnemen hiermee voldoen aan de voor hun branche geldende wet- en regelgeving. Dit wordt gerealiseerd door het toepassen van het Cloud Compliance Framework dat in samenwerking met Deloitte wordt geïmplementeerd. De eerste diensten die worden aangeboden vanuit CloudNL is Microsoft Exchange Server 2010, Sharepoint Server 2010 en Lync Server 2010.

'We zien een toenemende zorg van klanten over compliance in relatie tot clouddiensten', zegt Hans Bootsma, cloud assurance leader bij Deloitte. 'KPN onderkent deze zorg en investeert nu in cloud-diensten waarmee klanten eenvoudiger de risico's kunnen managen wanneer zij vertrouwelijke informatie naar de cloud brengen.'

Single sign-on

CloudNL biedt de mogelijkheid om vanaf elke locatie toegang te hebben tot Exchange (e-mail en agenda's), samen te werken via Sharepoint (documenten delen en beheren) en gebruik te maken van de communicatiemogelijkheden van Lync (chat, video en online vergaderen). Klanten die deze dienst afnemen hebben geen investeringen in eigen hardware en expertise meer nodig. KPN garandeert dat de data wordt opgeslagen in meerdere Nederlandse datacenters om hoge beschikbaarheid te kunnen bieden. CloudNL biedt Exchange, Sharepoint en Lync via single sign-on, inloggen kan vanaf elk willekeurig apparaat vanaf elke plek.

Alle diensten binnen CloudNL zijn op en af te schalen en er wordt alleen betaald voor gebruik. CloudNL heeft een directe koppeling met het wide area network (wan) van KPN waardoor de diensten een veilige verbinding hebben met het klantnetwerk. Door het Cloud Compliance Framework kunnen via CloudNL branchespecifieke applicatiediensten worden aangeboden. Zo is voor de zorgsector het Digitaal Zorg Archief beschikbaar. Het CloudNL-platform biedt een infrastructure as a service (IaaS) waarop klanten hun eigen applicaties kunnen hosten zonder zich zorgen te maken over compliance van het platform.

UWV

CloudNL is geschikt voor grotere organisaties met minimaal vijfhonderd gebruikers die belang hechten aan de zekerheid van data in Nederland onder Nederlands beheer. Dit zijn veelal organisaties in de zorg, de financiële sector of de overheid. De eerste klant binnen dit segment is het UWV met twintigduizend gebruikers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Slim initiatief van KPN en als eerste in de markt. Als ze dit nu nog koppelen aan Office 365 heb je een volledige standaard werkomgeving in de cloud tegen aanvaardbare kosten, althans dat zou zo moeten zijn. De google desktop kan natuurlijk ook:-)

KPN is niet de eerste, CSC biedt bijvoorbeeld een clouddienst (IaaS) vanuit Nederlandse datacenters in de vorm van BizCloud en CloudCompute.

Volgens mij gaat het bij KPN niet - alleen - om datacenters in Nederland, maar om de assurance van een derde partij die continu monitort of de KPN cloud wel compliant is.

KPN is te optimistic. De UWV klant is zeker nog niet binnen als CloudNL klant!

http://www.connexie.nl/actueel/5431/kpn-blundert-met-uwv-referentie.html

@pim compliant waaraan ?

Is het zo bijzonder dat de PTT servers in een Nederlands Datacentre zet ?
Dat doe ik ook hoor ! Vind het maar vreemd dat niet meer bedrijven op dat idee zijn gekomen, ligt toch wel heel erg voor de hand.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-09-21T10:21:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.