Rijk realiseert geen twee maar vier datacentra

Dit artikel delen:

In het kader van het programma Consolidatie Datacenters starten dit jaar Rijkswaterstaat en Dienst Uitvoering Onderwijs in samenwerking met Dienst Justitiële Inrichtingen elk met de realisatie van een rijksdatacentrum. In 2013 volgen er nog twee. De Belastingdienst rondt in 2013 de inrichting van een nieuw computercentrum af, terwijl het shared service center SSC-ICT Den Haag begint met de start van een nieuw rijksdatacenter. Dat project loopt door tot in 2014. Computable sprak eerder over twee nieuwe rijksdatacentra, maar dat bericht had alleen betrekking op 2013.

In het kader van de berichtgeving over de Miljoenennota 2013 meldde Computable dat de rijksoverheid zijn rekencentra zou consolideren van 64 tot twee in plaats van het eerder genoemde vijf. Die informatie was gebaseerd op de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor 2013. Daarin wordt melding gemaakt van het realiseren van twee rijksdatacentra.

Woordvoerder Vincent van Steen van Binnenlandse Zaken licht toe dat het hier niet gaat om het totaal maar om twee deelprojecten. Als onderdeel van het programma Consolidatie Datacenters worden twee rijksdatacentra gerealiseerd in 2012 en twee in 2013. In 2012 zullen Dienst Uitvoering Onderwijs en Rijkswaterstaat in samenwerking met Dienst Justitiële Inrichtingen elk starten met de realisatie van een rijksdatacenter met een doorloop in 2013. In 2013 zal Shared Service Center ICT Den Haag starten met de realisatie van een rijksdatacenter met een doorloop naar 2014. De Belastingdienst rondt in 2013 de realisatie van haar rijksdatacenter af.'

Het Shared Service Centrum ICT Den Haag is de werkplekbeheerder van de kerndepartementen in Den Haag. Ook neemt het ict-centrum het beheer van de nieuwe standaardrijkswerkplek voor zeven ministeries op zich.

De zegsman gaf geen informatie over mogelijke andere rijksdatacentra die nog zijn gepland in het kader van de consolidatieplannen. Defensie bijvoorbeeld wil een groot deel van de ict, waaronder de infrastructuurbeheerdiensten, uitbesteden.

RWS en DUO

Rijkswaterstaat en Dienst Uitvoering Onderwijs zijn inmiddels bezig met de aanbestedingen. Rijkswaterstaat heeft een aanbesteding uitgeschreven waarin gezocht wordt naar een nieuwe locatie voor het datacenter. Zodra de locatie gevonden is, kan Rijkswaterstaat overgaan tot aanbesteding van het megacontract, waarvan de heraanbesteding al in 2010 werd aangekondigd. Het datacentercontract heeft een looptijd van tien jaar, met optie tot twee maal verlengen met maximaal tien jaar. Rijkswaterstaat gaat zijn datacenter delen met DJI.

Rijkswaterstaat had een paar jaar terug zijn rekencentrumdiensten uitbesteed aan Capgemini. De migratie werd een fiasco. Het contract met de toenmalige datacenterleverancier Getronics (inmiddels KPN Corporate Market) werd verlengd. De voorbereidingen voor de heraanbesteding lopen alweer enige tijd. Omdat het KPN-contract halverwege 2012 afliep is dit opnieuw verlengd tot april 2013 (waarde: ruim een miljoen euro).

Dienst Uitvoering Onderwijs, die onder andere de studiefinanciering regelt, wil samen met partners in Noord-Nederland (gemeenten, provincie, Gasunie, Belastingdienst, Dienst Justitiële Inrichtingen) via een aanbesteding een nieuw datacentrum in gebruik nemen. Nu huurt het nog diensten bij Datacenter Groningen aan de Zernikelaan. In het aanbestedingsdocument gaat het om een contractduur van twintig jaar (tien jaar met twee keer vijf jaar verlenging) tegen een maximumprijs van dertig miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-09-28T11:42:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.