'Numeriek toetsenbord belast werknemers onnodig'

Dit artikel delen:
S-board 860 Bluetooth Rechargeable

Een standaard toetsenbord is voor veel beeldschermwerkers belastend, doordat het numerieke deel aan de rechterzijde voor rechtshandigen de reikafstand naar de muis vergroot. Een compact toetsenbord kan deze extra belasting van de onderarmen voorkomen. Ergonomisch specialist BakkerElkhuizen uit Almere introduceert een oplaadbaar draadloos toetsenbord met een compacte lay-out.

Veel beeldschermwerkers gebruiken een standaard toetsenbord met numeriek deel aan de rechterkant, terwijl zij dit negen van de tien keer niet gebruiken. Dit toetsenbord heeft als nadeel dat het de reikafstand naar de muis vergroot, wat belastend is voor de onderarmen. Veel werkgevers zijn zich volgens BakkerElkhuizen onvoldoende bewust van de gezondheidsrisico's hiervan.

'Een timmerman geef je ook geen botte zaag', zegt marketingmanager Tom van Maris van BakkerElkhuizen. 'Beeldschermwerkers zitten vaak de hele dag achter de computer en hebben het beste gereedschap nodig. Wij zijn ervan overtuigd dat het werken achter een computer comfortabeler kan.' Zijn onderneming adviseert bedrijven bij het inrichten van werkplekken en levert bijbehorende producten als laptophouders, ergonomische muizen en compacte toetsenborden.

BakkerElkhuizen introduceert de compacte S-board 860 Bluetooth Rechargeable (adviesprijs 69,99 euro). Dit toetsenbord is het eerste ergonomische toetsenbord dat draadloos en op elk moment oplaadbaar is. Het past in elke laptoptas, is licht, dun en compact en heeft heldere cursortoetsen.

Lichte toetsaanslag

Het S-board 860 heeft de lichte toetsaanslag die gebruikers gewend zijn van een laptop. Het bord is ook te gebruiken in combinatie met een tablet als de iPad of Samsung Galaxy Tab, die door hun touch-bediening niet zo ergonomisch zijn. En voor mensen die toch een numeriek deel nodig hebben, is er een apart product, de S-board 840 Design Numeriek, dat aansluit bij de S-Board 860, ook qua design.

Specificaties

• Universeel: werkt op pc als op tablets
• Geen batterijen nodig: eenvoudig direct oplaadbaar, terwijl je werkt
• Mobiel: Draadloos via Bluetooth, licht, dun en compact formaat; past in elke laptoptas
• Lay-out: lichtkleurige toetsen met donkere opdruk, extra brede spatiebalk, makkelijk vindbare cursortoetsen
• Ergonomisch: lichte laptop-toetsaanslag: schaarmechanisme in plaats van membraan
• Afmetingen: 305 x 20 x 165 mm
• Gewicht: 480 g

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

'Geen batterijen nodig'
Nee?
Maak er een usb-kabel aan en dan heb je echt geen batterijen of accu's meer nodig.

Eh? Lekker tegenstrijdig!
Een draadloos toetsenbord met usb-kabel! Hoezo draadloos? Het wordt ook niet draadloos opgeladen... dus die uitspraak klopt ook niet.
En die miniatuur cursortoetsen zijn absoluut NIET ergonomisch. Ook de kleine Enter-toets is nou niet bepaald prettig.

BTW: als je de muis met je linkerhand gebruikt, zit een nummeriek keypad van een volwaardig toetsenbord helemaal niet in de weg.

Zelf veel last van RSI-klachten gehad. Met allerlei meetapparaten getest hoe spierspanning is. Al heb je alleen maar je hand op je muis naast het toetsenbord liggen (links or rechts) dan is je arm 80 procent belast. Ga je ook nog muizen dan stijgt dit naar 100 procent.

Oplossing is heel simpel, van een van onze designers geleerd:

1. Schuif toetsenbord iets naar voren
2. leg muis (liefst draadloos) 90 grader gedraaid voor je
3. Leg je hand voor je op de muis in de zelfde stand alsof je een mitella draagt
4. Leer zo muizen. Kost even omdat je muis gedraaid is, half uurtje oefenen en je hersenen hebben het door
5. Meet spierspanning, in rust is deze 0, muis je dan gaat deze minimaal omhoog

Werkt voor mij al jaren, kan met ieder toetsenbord en met iedere muis, hoewel dat draadje soms een beetje in de weg zit, vandaar de draadloze muis.

Gebruik ook een kwalitatief goede laser muis die niet hapert op een goede ondergrond. Je kan dan zo soepel mogelijk muizen.

Succes!!

PS: en heb je echt last van RSI, kan dan naar de Bikram yoga (www.bikramyoga.nl). Doe dit aantal keren per week en je zal zeer snel verbetering bemerken.

Het is goed dat het geen membraam-toetsenbord is, want zo'n rubber-dome toetsenbord is niet bepaald een pretje om op te typen.
Liever had ik echter bijvoorbeeld Cherry-switches gezien i.p.v. zo'n laptop-schaarmechanisme.

Ik heb die klacht bij financiële mensen nog nooit gehoord... Zeg die maar eens dat ze een toetsenbord zonder nummeriek gedeelte krijgen.

Gewoon een verkooppraatje.
Echte coders willen een Happy Hacking kbd
Voor het gewone werk is er 'Das Keyboard'
en wil je design koop je zo'n apple ding.
Ieder zijn eigen keuze.

@Moose en EH:

Het toetsenbord is draadloos en kan als de oplaadbare batterijen leeg zijn, heel snel opgeladen worden via een usb. Zie hier het filmpje waarin dat wordt voorgedaan (demo), bij +/- 0:55 sec: http://www.youtube.com/watch?v=GdA7m3s8FSw

Dat is dus waarom er staat 'met usb-kabel'.

@Andre: klopt, bij mensen die in de financiële sector werken wordt een numeriek gedeelte wel vaker gebruikt. Maar de gemiddelde computergebruiker, doet dit dus bijna nooit.

Gr, Mark (i.o.v. BakkerElkhuizen)

Dit is toch niet nieuw meer! Ik werk al jaaaaren met een Logitech diNovo Edge-toetsenbord en bevalt me uitstekend.
Het bericht lijkt wel een reclamefolder.

Ik heb me overigens al jaren geleden aangeleerd om met links te 'muizen'. Dan kun je (met) rechts ook gewoon je aantekeningen blijven maken. Gewoon een kwestie van wennen.

... daarbij werk ik ook al weer jaren met een bedraadde muis. Deze zijn veel lichter dan de draadloze muizen. Al dat nodeloos gewicht moet je toch telkens heen en weer slepen en is natuurlijk een RSI-verhogende factor.

Typisch gevalletje 'Wij van WC-eend adviseren WC-eend'.

Je maakt een product, vervolgens introduceer je een probleem dat het product nodig maakt.

Als it'er zit ik hele dagen op mijn toetsenbord te rammen. Ja, ik heb een laptop. Nee, ik gebruik het toetsenbord van de laptop niet. Veel te compact, ik zit helemaal verkrampt achter dat kleine ding. Dus ik gebruik een groot extern toetsenbord.

@Henri: BakkerElhuizen ontwikkelt juist producten die computerongemakken kunnen voorkomen, daarvoor vormen wetenschappelijke studies en ervaringen bij eindgebruikers altijd de basis. En nu heeft het Berliner Ergonomic Institute, dat ook Europese ISO-normen opstelt, het gebruik van dat numerieke deel onderzocht. Daaruit bleek dus dat 90% dit deel niet gebruikt. Vandaar dat BakkerElhuizen dit product in haar portfolio heeft opgenomen.

Ouder internationaal onderzoek dat aan de basis staat van dit product:

"Compacte toetsenborden (toetsenborden zonder apart numeriek deel aan de rechterzijde) verlagen de reikafstand naar de muis (Cook C, et all, 1998) en verlagen de belasting voor de onderarmen en worden als comfortabeler dan standaard toetsenborden ervaren (van Lingen, et all, 2003)."

Mark (i.o.v. Bakker Elhuizen)

Iemand vroeg wat komt er na touch? Door dit artikel kom ik op het antwoord om te kijken naar invoer van dat zonder handen, via spraak, gedachten, of via schuif en select opties.
Achter een tablet heb je geen muis meer nodig, dus de muis kan je klaarblijkelijk vervangen.
Verder zat ik nog te denken aan combinaties van automatische invoer op basis vande context van de gebruiker. Per gebruik wordt een profiel vastgelegd van het woordgebruik en bij invoer worden suggesties gedaan, niet alleen voor woorden , maar ook voor zinnen. Net als de autocorrectiecode, maar dan pre suggestie. Je schrijft vaak in eenzelfde stijl, dus waarom dit niet profileren.

Op het artikel weinig op te merken, het is een uitstekend verkooppraatje, met prijzen en het lost een probleem op.

@Mark
Dat kan wel zo zijn maar dergelijke kleine toetsenborden zonder numerieke toetsen bestaan al jaren. Ik heb er zelf een al een jaar of 3. Mooi ding in aluminium en een stuk goedkoper dan die van jullie. Ik kocht het omdat ik een moest hebben die samen met een laptop in een tas kon.
M.i.is dit "verhaal" gewoon marketing. Mag wel maar probeer het aub niet te ontkennen.

@Pascal:
"Echte coders willen een Happy Hacking kbd
Voor het gewone werk is er 'Das Keyboard'
en wil je design koop je zo'n apple ding."

De doelgroep is natuurlijk niet 'echte coders'.
Bovendien zijn de HHKB en de Das nagenoeg onbetaalbaar voor 'gewoon' gebruik. Wat zo'n Apple-ding kost weet ik eigenlijk niet - maar het gaat natuurlijk niet zozeer in design (uiterlijk) om dezen; meer of ie lekker tikt. Vandaar mijn pleit voor een (Nederlands) tenkeyless met Cherry-switches (i.i.g. de blauwe; maar bijv. de bruine en rode switches zullen vast ook gretig aftrek vinden). Zo'n (Cherry-)switch tikt gewoon het beste. Het toetsenbord wordt dan wel iets dikker, maar dat mag de pret niet drukken. 'Lekker tikken' is veel belangrijker dan de dikte van het toetsenbord.

Ik tik momenteel op een tenkeyless met blauwe Cherry-switches, maar het schijnt een kloon te zijn van een ander merk toetsenbord en dat heeft wellicht het gevolg dat de keycaps niet goed uitwisselbaar zijn, omdat de switch mee van de printplaat af komt omdat de keycaps veel te strak om de switches heen klemmen. Wil ik beter spul dan zal ik bijv. een oude Chicony moeten vinden maar die zijn weer niet tenkeyless. Of je komt inderdaad bij de Majestouch / Das Keyboard / HHKB / poker-achtigen keyboards, die allemaal hartstikke duur zijn.

Er is volgens mij niet één toetsenbord die voor alle typen gebruikers geschikt is. Mijn eerste kennismaking met een laptop was een ramp voor armen, nek en schouders. Dit was zo'n compacte IBM thinkpad met een (voor mij) veel te klein toetsenbord, waardoor ik helemaal verkrampt zat te werken. (net als Henri).

Sindsdien werk ik het liefst op een ergonomisch toetsenbord (zo'n gebogen geval waar een "ruimte" zit in het midden.
Thuis heb ik een laptop met numeriek gedeelte. Geen probleem met afstand muis, want ik gebruik de muispad daarbij.

Zwaar gewend aan numeriek toetsenbord (heeft te maken met vroeger bijbaantje) heb ik dan ook een hekel aan laptop van het werk; deze mist het numeriek gedeelte. Nog erger voor mij is de laptop van mijn kinderen, dat is zo'n mooi compact 12" geval, maar daardoor ook met kleine toetsen. Voor me te klein, voor hen perfect.

Maar het meest mis ik nog m'n oude IBM mainframe toetsenbord (die met 24(!) function keys). Dat was nog eens echt lekker tikken.

Zo'n lightweight toetsenbord is leuk, maar als je wat grote handen en/of dikke vingers hebt, gaat er (zo is mijn ervaring) niets boven een full size toetsenbord.

Echter, wat je fijn vindt is en blijft natuurlijk persoonlijk.
En of het helpt tegen RSI? Na ruim 15 jaar veelvuldig achter het toetsenbord zitten heb ik daar zo m'n bedenkingen bij. Kijk ik naar de illustratie bij dit artikel, krijg ik al bijna pijn in m'n nek. Dat beeldscherm staat zo laag, dat je constant naar beneden moet kijken in plaats van recht vooruit. Daar helpt geen toetsenbord van €69 aan!

De toetsenborden die hier genoemd worden hebben allemaal de layout van een mechanische typemachine. Als je een toestenbord wilt hebben dat ontworpen is voor menselijke handen kun je beter een Kinesis Ergonomic Keyboard kopen.

Het probleem is de muis, zoals Van Bentum schrijft. Dan los je dat toch op met een Logitech Trackman Marble (of zoiets van een ander merk), een kogel waarbij je arm stil ligt.

Ik ben jaren geleden overgestapt, het koste me een paar uur wennen maar ik wil nooit meer een muis.

Dat onderste plaatje toont inderdaad een dame waarbij het scherm veel te laag zit. Onze CEO wilde opeens voortaan alleen nog maar op een laptop werken. Ik zeggen dat dat niet ergonomisch is. Hij toch proberen. Niet lang daarna moest ie mij gelijk geven: inderdaad last van schouders (of ie ook last van de nek kreeg, weet ik niet meer).

"Maar het meest mis ik nog m'n oude IBM mainframe toetsenbord (die met 24(!) function keys). Dat was nog eens echt lekker tikken."
Ah, da's buckling spring. Helaas is dat wel wat zwaar tikken. Cherry switches tikken lichter maar hebben even goede response.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-10-12T09:32:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.