Apple pakt uit met elf nieuwe producten

Apple heeft elf nieuwe producten aan vier bestaande productlijnen toegevoegd. Het gaat om vier nieuwe iMac’s, drie Mac mini’s, twee MacBook Pro’s, een iPad en de al veel besproken iPad mini. Op de iPad mini na worden alle nieuwe systemen door Apple ingeschaald als topproducten van de respectievelijke productlijnen. Belangrijkste extra kenmerk van de nieuwe iMac's is het gebruik van Fusion Drive. Deze opslagvorm biedt de capaciteit van een harde schijf met de snelheid van flashopslag

Op desktopniveau brengt Apple vier nieuwe iMac's op de markt, die eigenlijk alleen qua beeldscherm formaat en cpu van elkaar afwijken. De ‘kleinste' van de twee nieuwe 21,5-inch iMac's draait op een 2,7 GHz quad-core i5-processor en Nvidia Geforce GT 640M grafische processor. Zijn broertje heeft een 2,9 GHz i5 aan boord en een Geforce GT 650M. De 27,5-inch lijn kent eenzelfde soort uitbreiding. Daar draait de kleinste op een 2,9 GHz i5 met Nvidia Geforce GTX 660M als grafische ondersteuning en vormen een 3,2 GHz i5 quad core met Geforce GTX 675M het hart van het topmodel.

Belangrijkste extra kenmerk van de nieuwe iMac's is het gebruik van Fusion Drive. Deze opslagvorm biedt de capaciteit van een harde schijf met de snelheid van flashopslag. De Fusion Drive is een compbinatie van 128 GB flashgeheugen en een harde schijf van 1 TB of 3 TB, met als resultaat één opslagvolume met intelligent bestandsbeheer. Het past zich aan aan de manier waarop de iMac wordt gebruikt. De meest gebruikte bestanden en programma's worden in het flasgeheugen geladen, waardoor verwerking sneller verloopt.

De aangekondigde Mac mini's vallen bij Apple in principe ook onder de desktopmodellen. Van de nieuwe Mac mini's zijn drie verschillende versies beschikbaar die op processorniveau en opslag van elkaar afwijken. Het basismodel beschikt over een Intel i5 2,5 GHZ dual core-processor en 500 GB harde schijf. Daarnaast is er een model met 2,3 GHz i7 en harde schijf van 1 TB verkrijgbaar en eenzelfde uitvoering met twee harde schijven van 1 TB aan boord. Deze laatste wordt standaard geleverd met OSX server als besturingssysteem.

Retina

Belangrijkste kenmerk van de nieuwe MacBook Pro's en iPad  zijn de Retina-displays. De toegepaste Retina-displays in de MacBook's bieden meer dan vier miljoen pixels, bijna het dubbele van een hd-tv. De twee nieuwe MacBook's wijken alleen qua opslagcapaciteit van elkaar af. Zo is er een MacBook Pro met 2,5 GHz i5 aan boord en 128 GB flasgeheugen en één met 256 GB flasgeheugen. Daarnaast is het mogelijk om de centrale processor op te waardeneb naar een i7 quad core.

De nieuwe iPad heeft als hart de nieuwe A6X-processor en 9,7-inch Retina-scherm. De nieuwe processor is volgens Apple twee keer sneller dan de A5X.

Mini

Tot slot heeft Apple de iPad mini voor de markt vrijgegeven. Deze 7,9-inch tablet draait op een A5X-chip en is met 7,2 millimeter 23 procent dunner en met 308 gram 53 procent lichter dan zijn grotere broers. Andere interessante kenmerken zijn de 5-megapixel iSight-camera waarmee ook 1080p hd-video's kunnen worden gemaakt en de dual-band 802.1 1n Wi-Fi waarmee de iPad mini met draadloos netwerkverkeer twee keer sneller wordt dan de vorige iPad-modellen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ipad Mini heeft een A5 chip, geen A6X....

iPad mini heeft een A5, geen A6X. iPad mini heeft geen retina-display. En zo staan er nog een paar onzorgvuldigheden in... Moest het snel-snel gepubliceerd worden?

De iPad mini heeft GEEN retina-scherm en GEEN A6-chip. Was het maar waar.

Leuk artikel, maar toch even een (belangrijke) correctie doorgeven.
De iPad Mini heeft een Dual-Core A5 chip, Niet de a6X.
Dat was even voor de volledigheid en om correct te zijn :-)

@redactie,

Aangepast maar nog steeds onjuist. De ipad mini is niet 2x zo snel als vorige modellen. Dat is de ipad4 die ook aangekondigd werd.

Veel oude wijn in nieuwe zakken, de iPad (mini of niet) blijft hangen op het nivo consumer gadget.

De ipad 4 is 7 maanden na de ipad 3 uitgekomen waardoor de lifecycle kennelijk opeens en stuk korter is en eigenaren van een iPad 3 per saldo met en nie geanticipeerd resalevalue verlies zitten.
Domme zet van Apple en schadelijk voor het merk. ipv het melden van de specs is het journalistiek best nuttig om ook wat duiding te geven van de Apple-strategie.

Eens met Ralph. Apple heeft 30 miljoen iPad 3 eigenaren in hun hemd gezet.
Als Apple haar faam van een groot merk wil doorzetten zou het chique zijn als ze met een soort van omruil-actie komen. ipad 3 inleveren en tegen bijbetaling 50-100 euroeen ipad 4 meekrijgen. Mensen die in de afgelopen 2 weken een iPad hebben gekocht zouden die sowieso terug kunnen brengen en een iPad 4 moeten meekrijgen. Dat is geloof ik zelfs wettelijk geregeld.


@Ralph/Marcel.

Valt wel mee heren. Ik heb net een nieuwe iPad3 gekocht maar heb niet het gevoel dat ik veel mis. De iPad3 is snel genoeg en had wat mij betreft, zeker de resolutie van de camera's, datgene moeten zijn wat verkocht is als "iPad2". Die camera's zijn echt helemaal flut. De iPad4 heeft ook een groot nadeel, namelijk de nieuwe slim line (or whatever the name) van de nieuwe aansluiting. Ik hoef nu in ieder geval niet veel extra geld uit te geven voor allemaal nieuwe kabels/adapters.

Van wat ik heb gezien in de keynote, is er niet zoveel verschil tussen de iPad3/4, dus "who cares", er zijn maar twee keuzes: zwart of wit

:-)

De introductie is er een van "het spul" kan sneller met een nog mooier scherm. Niet een van slimmere of effectievere functies. In feite dus niets revolutionairs maar hooguit een beetje evolutionair, extrapoleerbaar dus

Enerzijds heeft de markt nog wel een paar jaar nodig om dit alles te absorberen en operationeel te maken op de werkplek, privé en vooral zakelijk.

Anderzijds is het meer dan interessant om juist een beeld te ontwikkelen op het volgende device dat een mega impact gaat hebben op de werkplekontwikkeling en de ontwikkeling van communicatietoepassingen, zodat er een kantelpunt komt dat het er in feite op gaat lijken dat communicatietoepassingen het primaire bedrijfsproces zijn geworden.

Apple presenteerde een product update, in het afgelopen jaar zijn nu alle producten opgewaardeerd naar een laatste State if The art status, Ivy bridge processoren en de A6X, behalve dan voor de iPad mini en de iPad 2.

Iedereen doet hier een beetje neerbuigend over, maar je ziet nog maar heel weinig Ivy bridge procesors in Windows PC's als standaard aanbod.

Verder zie je een verbetering van de grafische prestaties, alles gaat richting retina displays. Ook dit is een ontwikkeling die nog weinig volgers kent.

De fusion drive is interessant, een combi van ssd en hdd in een behuizing met een automatische controller die zorgt dat de data op de snelste omgeving staat. Dit is op deze schaal, consumenten markt, wel innovatief te noemen.

Wat ontbraken was de 802.11ac wifi upgrade

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-10-24T11:58:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.