CIO zoekt enterprise architectuur-kennis

Dit artikel delen:
CIO

Vaardigheden op het gebied van enterprise architectuur staan bovenaan het wensenlijstje van de Nederlandse cio. 45 procent geeft aan dat dit de vaardigheid is waar ze op dit moment naar op zoek zijn. Andere vaardigheden die in Nederland gevraagd worden zijn business analysis (29 procent) en technical architectuur (27 procent). Dit blijkt uit de IT Leadership Strategic Survey van professional recruitment- en outsourcingdienstverlener Harvey Nash.

Ook wereldwijd geven cio’s aan dat er het meest vraag is naar kennis over enterprise architectuur en business analysis. Daarnaast is de vraag naar kennis van mobiele oplossingen en social media wereldwijd opvallend gestegen. Het belang van kennis van mobiele oplossingen is de grootste stijger en groeide met 7 procent in vergelijking met vorig jaar: 14 procent in 2011 en 21 procent in 2012.

‘Omdat Nederland voorop loopt in de ontwikkelingen op het gebied van social media en mobile, is er veel vraag naar specialisten op dit gebied’, zegt Jan-Leen ’t Jong, algemeen directeur van Harvey Nash Nederland. ‘In de laatste twee kwartalen merkten wij al een flinke stijging van de vraag naar online professionals en met de huidige ontwikkelingen in de markt zal dit alleen maar verder stijgen. Organisaties willen de online beleving van het merk zo sterk mogelijk maken en dat zal blijven leiden tot een toenemende vraag.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Erp-architecten hebben, zodra zij niet meer dagelijks werken met- of practische ervaring hebben met de hedendaagse producten, een zeer beperkte houdbaarheid.

Kees, een ERP architect is niet hetzelfde als een enterprise architect. Daarnaast kun je je afvragen of iemand die beperkt houdbaar is wanneer hij niet dagelijks werkt met producten, niet eigenlijk "ontwerper" zou moeten heten in plaats van architect...

@Jan, helemaal mee eens.
Maar aan de andere kant is het natuurlijk de vraag wat onze vrienden van Harvey Nash verstaan onder Enterprise Architectuur. Of de CIO's die ze hebben benaderd. Ik verbaas me overigens wel over het feit dat (als het echt waar is) er in ene enorme interesse in EA is. Van mobiele toepassingen en social media (en wat mij betreft Big Data) kan ik me dat voorstellen, omdat dat omzetverhogend kan zijn.
EA is een manier om elk aspect van je onderneming te adresseren. De uitkomsten van een goed ingebedde EA hoeft niet direct omzet of winstverhoging te zijn. Ik noem er even een paar: risico minimalisatie, continuïteit waarborgen en kwaliteit boost.

Persoonlijk verwacht ik van de architect van mijn huis niet dat hij ook weet welke smaken cv-ketels er heden ten dage allemaal zijn. Al herken ik wel dat er enterprise architecten zijn die losgezongen zijn van de hedendaagse werkelijkheid - op een private wolk zitten zeg maar.

TOGAF kent 4 dimensies van architectuur, het deel van de enterprise, de mate van detail, het domein en de tijdshorizon.

Een architect dient buiten zijn eigen scope te kunnen kijken en die binnen zijn scope toe te passen en te concretiseren.

Dat betekent dat de mate van detail die een architect moet begrijpen altijd hoger zal moeten zijn dan die van het nivo waarop hij architectureert. Hij kent dus kleinere details dan hij beschrijft) Een ERP architect zal dus de inhoud van zijn ERP moeten begrijpen. En dat kan alleen door er actief mee bezig te zijn.

Innovatie en verbetering is ook het nemen van kleine stapjes, en dat gaat alleen met je voeten in de modder.

Het si dus zeker van belang om te weten wat de geinterviewden onder EA verstaan en hoe ze die zien in de eerder genoemde 4 dimensies.

En in reactie op Mendel: Nee, hij hoeft niet alle details te kennen, maar hij moet wel in staat zijn in het huis ruimte te reserveren voor alle benodigde infrastructuur voor de ketel. En zodanig dat het voor een redelijk prijs aan te leggen en te onderhouden is en dat het je huis warm houdt. En daarvoor moet hij dus ook een idee hebben van het warmteverlies van je huis, het aantal bewoners etc. Kortom, niet tot in de tetails, maar zeker niet los van de werkelijkheid in de abstractie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-11-27T15:41:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.