Atos wil kooldioxide-uitstoot halveren

Elektriciteit

Ict-dienstverlener Atos wil de uitstoot van kooldioxide in 2015 halveren ten opzichte van de uitstoot in 2008. Al eerder slaagde het bedrijf erin een reductie van 34 procent in drie jaar tijd te realiseren. Maatregelen zijn nodig om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar klimaatneutrale hostingdiensten door klanten.

Om in de toenemende vraag naar energie-efficiënte datacenters in Europa te voorzien heeft Atos een nieuw cloud-datacenter in Finland laten bouwen met een vloeroppervlak van 2100 vierkante meter en een vermogen van twintig megawatt. Het staat in de wijk Viikinmäki in het Noord-Oosten van de Finse hoofdstad Helsinki. Het is gebouwd door datacenter- en netwerkbeheerder Academica en energiemaatschappij Helsingin Energia. Het datacenter is gemeenschappelijk eigendom van de drie betrokken partijen.

Het datacenter wordt gevoed met groene elektriciteit, de warmte die het produceert wordt gebruikt voor stadsverwarming. Het datacenter wordt in maart 2013 in bedrijf genomen. Op dit moment maakt Atos al gebruik van het Suvilahti-datacenter (2400 vierkante meter, 6 MW), eveneens in de Finse hoofdstad. Dit datacenter werd in december 2011 in gebruik genomen en is ook van Academica, Atos en Helsingin Energia. De overtollige warmte is voldoende om 4500 huishoudens via stadsverwarming van warmte te voorzien. Het datacenter is gevestigd in het voormalige elektriciteitsstation van Helsingin Energia, in een  complex van 5000 vierkante meter in bezit van Academia.

EcoAct en South Pole Carbon

De klimaatneutrale hostingdiensten van Atos zijn gebaseerd op drie activiteiten. Deze bestaan in de eerste plaats uit maatregelen om de power usage efficiency van datacenters te verlagen. Ten tweede wordt een internationale kooldioxide-audit uitgevoerd bij alle datacenters van Atos. Ten slotte compenseert de ict-dienstverlener een deel van de uitstoot met de financiering van een windturbineproject in de Indiase deelstaat Tamil Nadu. Daarvoor werkt Atos samen met de Franse kooldioxidecompensatie-organisatie EcoAct en het Duitse South Pole Carbon.

Verantwoordelijke manager Eric Grall voor de datacenterstrategie: ‘Onze datacenters veroorzaken een groot gedeelte van onze kooldioxide-uitstoot. Om die te verlagen gebruiken wij virtualisatie, samenvoeging van datacenters en de verbetering van onze energie-efficiencyratio.’ 

Windturbines

Atos financiert een windturbineproject dat hernieuwbare energie produceert voor het zuidelijke elektriciteitsnetwerk in India. In het kader van het project werden in het district Tirunelveli in Tamil Nadu 22 nieuwe windturbines op het elektriciteitsnet aangesloten, elk met een capaciteit van 1,5 MW.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

ach de energie hoax, hoe efficienter en "groener" je bent ,linksom of rechtsom gaan de energie prijzen toch wel omhoog, en anders verzinnen ze wel weer een tax dus je straft uiteindelijk jezelf.

Nederland heeft voor het eerst in jaren minder stroom verbruikt, een paar weken later hoor je meteen in het nieuws dat er weer een tax moet komen.
Niet doen dus je schiet jezelf uiteindelijk in de voet.

Minder mensen stoten minder CO2 uit. Als Atos nog meer medewerkers ontslaat gaat de CO2 uitstaat nog verder omlaag. Ik hoop alleen dat ik hen niet op ideeën breng.

Ah, Atos gaat mensen ontslaan?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-12-04T11:58:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.