Tech Data lapte sociaal plan Quote aan laars

Rechtbank: Deugdelijke onderbouwing reorganisatie ontbrak

Door de integratie van de Oldenzaalse distributeur Quote Components in de Nederlandse organisatie van Tech Data hebben zeventien medewerkers hun baan verloren. Uit een uitspraak van de rechtbank in Almelo, na protest van een ontslagen werknemer, blijkt dat Tech Data zich bij deze reorganisatie niet aan het sociaal plan heeft gehouden. Opmerkelijk is ook dat de ondernemingsraad een positief advies gaf over deze sanering, terwijl een inhoudelijke onderbouwing ontbrak.

Tech Data nam in 2010 de distributeur Quote Components over en liet het onderdeel als zelfstandige businessunit voortbestaan. Het Amerikaanse ict-distributieconcern besloot dit najaar een reorganisatie door te voeren, met als argument dat de omzet fors zou teruglopen. Het verplaatste logistieke activiteiten naar Aalst in België; liet een aantal activiteiten, zoals verkoop, marketing, financiën en de receptie, voortaan uitvoeren in Utrecht en bracht de ict-ondersteuning onder in Duitsland.

Noodzaak?

Tech Data diende begin augustus een adviesaanvraag in bij de ondernemingsraad. Als reden voor de voorgenomen reorganisatie, zo blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Almelo, voerde de directie op dat de resultaten bij Quote fors terugliepen. Daardoor dreigde een winstdaling van 1,6 miljoen euro aan het einde van 2012 en zonder ingrijpen een nog verdere daling in 2013.

Voor een gezonde bedrijfsvoering bij Quote moest het productaanbod worden verbreed. Klanten van Quote zouden voortaan ook de producten van Tech Data aangeboden krijgen en vice versa. Om deze nieuwe operatie in goede banen te leiden, was het noodzakelijk om de ondersteunende activiteiten van Quote in te schuiven bij die van Tech Data, aldus de directie.

Geen onderbouwing

De ondernemingsraad bracht een positief advies uit. Zeventien medewerkers verloren medio oktober hun baan. Een getroffen medewerker van het warehouse in Oldenzaal was het niet eens met de gang van zaken en spande een rechtszaak aan. Hij meende dat van een bedrijfseconomische noodzaak tot reorganisatie geen sprake was. De cijfers van Quote lieten weliswaar een dip zien, maar voor het derde en vierde kwartaal was er herstel zichtbaar. Bovendien, wees hij er op, had Tech Data een aantal recente overnames gedaan, waaronder distributeur ETC in Nederland.

De werknemer verweet Tech Data het reorganisatieverzoek niet voldoende te hebben onderbouwd, overeenkomstig de wettelijke regels die hiervoor gelden. Ook stelde hij dat het bedrijf op meerdere punten het sociaal plan niet heeft nageleefd: het aanzeggen van het ontslag (collectief in plaats van individueel), het onderzoeken van herplaatsings- en outplacementmogelijkheden (niet gebeurd) en het in acht nemen van de wettelijke opzegtermijn (Tech Data stuurde aan op de kortst mogelijke termijn).

Nauwelijks leesbaar

De rechter stelde de medewerker op bijna alle punten in het gelijk. Wat opvalt is dat Tech Data de voorgenomen reorganisatie niet heeft onderbouwd met cijfermatige gegevens over de afgelopen drie jaar en het huidige jaar. Dat hoort volgens de beleidsregels van bij het UWV Werkbedrijf rond het aanvragen van ontslagvergunningen. Wanneer de reorganisatie zuiver strategisch is ingestoken, hoeft dit weer niet. Maar ook dit punt heeft Tech Data nergens duidelijk gemaakt.

De rechter constateerde verder dat Tech Data geen financiële stukken van de onderneming in het geding heeft gebracht. Het bedrijf dacht te volstaan met een volgens de rechtbank 'nauwelijks leesbaar A4'tje met cijfers van bedrijfsonderdeel Quote, waarvan niet duidelijk is op welke wijze die cijfers tot stand zijn gekomen en waarvan de juistheid door werknemer is bestreden.' In tweede instantie kwam het bedrijf tijdens de zitting wel met een leesbaar exemplaar over de brug.

Haastige spoed

In de uitspraak is ook het optreden van de ondernemingsraad kritisch gewogen. Volgens de rechter heeft de or 'geen gedegen, weloverwogen en breed gedragen advies' uitgebracht. Het advies moest nog snel worden uitgebracht voordat de or-voorzitter op vakantie ging. Hij bleek op dat moment ook de enige met ervaring. De andere leden waren kort tevoren benoemd en nog niet op cursus geweest. Het lijkt er volgens de rechter op dat de feitelijke beoordeling van de aanvraag alleen door de voorzitter is uitgevoerd.

Tech Data heeft de reorganisatie bij Quote er zo snel mogelijk doorheen willen jagen. De rechtbank concludeert dat het bedrijf zijn eigen sociaal plan niet correct heeft uitgevoerd. Ontslag is op een collectieve bijeenkomst aangezegd, terwijl dat in individuele gesprekken plaats hoorde te vinden. Ook hield het bedrijf zich niet aan de opgenomen opzegtermijn en is er geen onderzoek gedaan naar herplaatsingsmogelijkheden voor het getroffen personeel.

Nu geen reactie

De inzet van de medewerker bij de rechtszaak was een hogere ontslagvergoeding. Die kreeg hij ook, al kende de rechter aan hem wel een lagere vergoeding toe dan wat hij zelf voor ogen had.

Tech Data wilde niet reageren op een aantal vragen over het sociaal handelen van het bedrijf naar aanleiding van deze rechtszaak. Een woordvoerder meldde dat het momenteel niet de juiste tijd is om een reactie te geven, maar pas in januari. Dan zou er meer bekend zijn over de nieuwe strategie van het bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-12-11T10:27:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.