Also-Actebis aast op Scholten Awater en Alpha

Intentieverklaring met Saphin-holding over overname getekend

NEC en Scholten Awater

Scholten Awater is hoofdsponsor N.E.C. Nijmegen

Het Zwitserse ict-distributieconcern Also-Actebis wil de meerderheid van de aandelen van Saphin overnemen. Dat is de holdingmaatschappij van hardwaredienstverlener Scholten Awater en distributeur van printertoebehoren Alpha International uit Nijmegen. Ook heeft Saphin een belang van 50 procent in de printerdienstverlener OSN uit Nieuwegein. Volgens Also-Actebis is er een intentieverklaring ondertekend maar zijn de onderhandelingen nog niet afgerond.

Meer informatie wil de in het Zwitserland aan de beurs genoteerde onderneming verder niet kwijt. Het hoofdkantoor van Also-Actebis staat in het Zwitserse Hergiswil. De meerderheid van de aandelen is in handen van het Duitse familiebedrijf Droege Group.

Also-Actebis is ontstaan uit een fusie begin 2011. Het distributieconcern heeft vestigingen in twaalf Europese landen en een omzet van 6,2 miljard euro. Het noemt zich 'de nummer 3 it-, telecommunicatie- en consumentenelektronica-distributeur in Europa' (achter de Amerikanen Tech Data en Ingram Micro). In Nederland is het concern onder de naam Actebis Computers actief als leverancier van componenten, computers en randapparatuur, netwerkproducten, software en opslagproducten. Standplaats is Nieuwegein met een distributiecentrum in Utrecht. Deze maand nam Also-Actebis al Atomblock over, een Nijmeegse distributeur van online software, waaronder veel games.  

Saphin

De Saphin Investment Groep is opgericht in 1995. Het bedrijf behoort in Nederland tot de top van de zakelijke wederverkopers en distributeurs. In 2011 realiseerde Saphin een omzet van 780 miljoen euro. Het grootste deel daarvan is afkomstig van Alpha International, een distributeur van A-merken als HP, Epson, Lexmark en Canon op het gebied van elektronische office supplies (cartridges, toners, data storage, papier, peripherals etc.). Het hoofdkantoor staat  in Nijmegen; er zijn verkoopkantoren in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. De producten worden verspreid vanuit het Europees distributiecentrum in Wijchen.

In 2010 draaide Alpha een omzet van 535 miljoen euro. De cijfers over 2011 en 2012 zijn nog  niet vrijgegeven. Nijmeegs zusterbedrijf Scholten Awater realiseerde in 2010 een omzet van 143 miljoen euro.

SA en OSN

Ook Scholten Awater maakt gebruik van het distributiecentrum in Wijchen. Het bedrijf met ruim honderd medewerkers voorziet middelgrote en grote organisaties van hardware en ondersteunende diensten. De publieke sector is een belangrijke markt voor Scholten Awater. De hardwaredienstverlener is gedurende de huidige voetbalcompetitie hoofdsponsor van eredivisieclub N.E.C. uit Nijmegen.

In 2011 nam Saphin een belang van 50 procent in OSN uit Nieuwegein. Dit bedrijf (veertig man) biedt als een van weinige dienstverleners in Nederland printbeheeroplossingen voor meerdere merken. De dienstverlener is een aanvulling op het aanbod van Scholten Awater, dat klanten die behoefte hebben aan managed print oplossingen doorverwijst naar OSN.

Saphin heeft ook nog een belang van 60 procent in Coops Kunststoffen, een bedrijf uit Nijmegen dat actief is op het gebied van verkoop en distributie van kunststoffen, met name plexiglas.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-12-19T02:57:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.