Het Rijksbedrijvencentrum is al in gebruik voor bedrijfsmatige werkzaamheden, opslag en depot. Na toetsing op technische, bouwkundige en omgevingsaspecten is dit pand geschikt bevonden om er een datacenter in te huisvesten in een deel van het pand. De huidige gebruikers kunnen in het pand blijven werken.
SSC-ICT is de Haagse dienstverlener voor de ict-werkplekdiensten van vier ministeries: Infrastructuur en Milieu, Volksgezondheid, Welzijn & Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daar komen de komende jaren nog beheertaken voor de ministeries van Veiligheid & Justitie, Algemene Zaken, Buitenlandse Zaken, Financiën en Economische Zaken bij.
Het shared service centrum is onderdeel van het directoraat-generaal Organisatie en Bedrijfsvoering Rijk (OBR) van het ministerie van BZK. SSC-ICT voert de opdracht voor dit datacenter uit voor diverse overheidspartijen binnen de zogeheten Haagse vierkante kilometer. Het nieuwe datacenter heeft voor een deel ook een functie als uitwijkcentrum.
Consolideren
Een van de onderdelen van het Uitvoeringsprogramma Compacte Rijksdienst is het programma Consolidatie Datacenters. In het kader hiervan zullen 64 datacentra van het rijk worden samengevoegd en gebundeld tot vier of vijf grote datacentra. Dit moet leiden tot forse kostenbesparingen en een efficiëntere manier van werken. Vorig jaar werd al bekend dat KPN het eerste nieuwe geconsolideerde rijksrekencentrum in Noord-Nederland gaat inrichten. Op 1 juli 2013 gaan de deuren open van dit Overheidsdatacenter Noord.
Naast de bouw van ODC Noord en het datacenter van SSC-ICT loopt er nog de aanbesteding van Rijkswaterstaat in samenwerking Dienst Justitiële Inrichtingen voor een (eventueel nieuw) computercentrum. Verder gaat de Belastingdienst zijn rekencentrum in Apeldoorn uitbouwen en moderniseren.
Reacties
Dit is toch mooi. We gaan van 64 datacenters naar 5. Hier gaat de overheid besparen op gebouwen, hopelijk komt er tegelijkertijd een stap die naast fysieke consolidatie ook de andere lagen bekijkt. Vanuit licentie oogpunt alleen al kan dit weer een paar mooie Euro's opleveren.
Als dan ook nog eens de nivo's qua dienstverlening beter worden gaan we een mooie toekomst met de overheid tegemoet op dit vlak.
Geschikt bevonden ???
Het is onder een aanvliegroute, aan een snelweg, naast een woonwijk, bij een 150KV kabetrace en onder zeeniveau.
Ik ben erg benieuwd op grond van welke argumenten men de locatie 'geschikt' heeft bevonden.
Uit een willekeurige overheidstender kan ik zo 10 eisen halen waardoor deze niet lokatie nooit geschikt zou zijn bevonden.
@ Data Kritisch,
Heel veel DC's liggen onder zeeniveau. En dan hebben we ook nog de DC's die vlakbij Schiphol liggen. Ja, je hebt gelijk maar het blijft lastig om dat te voorkomen.
@ Mickel,
Ik sluit me aan bij je reactie. In mijn optiek zijn er al veel te veel DC's en is iedere vorm van consolidatie/samenwerking al goed.
Mooi initiatief. Vraag is natuurlijk wel wat er van terecht gaat komen.
Het DataCenter consolidatie loopt reeds bijzonder lang. Er zit geen centrale sturing en commitment achter het sluiten van de oude DCs. Kan dus goed zijn dat er straks niet 64 maar 65 DataCenters zijn en er dus ook geen kostenreductie zal plaatsvinden. Kan het meteen mee in de aan ICT projecten kamer enquete.
@ Ruud
met IP is alles afstandsonafhankelijk, meer dan 50% van NL ligt de komende 50 jaar boven zeeniveau
@ Maarten,
Dat gaat niet helemaal op bij het repliceren van storage. Dan kom je zo nu en dan toch tegen de beperkingen van IP.
@ Ruud
Er is ook meer dan IP om te communiceren, dark fiber geeft veel meer vrijheidsgraden..., tot op verschillend kleur niveau kan je dan werken.
Daarnaast IP is tenslotte al bijna 40 jaar oud... dus ja beperkingen...
Lijkt mij niet de meest ideale locatie, ook kwa randstad prijs niet goedkoop.
Boven zeeniveau zou voor de overheid toch een absolute must moeten zijn.
Zoals aangegeven zijn er elders in Nederland meer mogelijkheden.
Laten we het niet hebben over afstanden van 250 km die we met IP moeten overbruggen, in de States is het heel gewoon om een datacenter in Texas te hebben en een in North Carolina.
Oh ja....
van 64 datacenters naar 4 en dan wordt "gemakshalve" maar een nieuwe gebouwd. Zouden er bij die 64 "oude" datacenters dan geen enkele zijn die geschikt is om wat van die anderen "60 overtollige" in te integreren. Daarnaast binnenkort komen er door de bezuinigingen ook nog een aantal gevangenissen leeg. Met een beetje aanpassen zouden dat toch om te bouwen zijn naar perfecte datacenters. De fysieke beveiliging is er al voorbereid.
Maarten,
Goede toevoeging. Je zou toch denken dat er 1 a 2 nog geschikt zijn of mogelijk aan te passen zijn naar de nieuwe wensen en eisen.
Anders is het nu voor het oog een leuke besparing maar de realiteit is misschien dat er 60 DC's vervroegd afgeschreven moeten worden. Dus praten we dan nog wel over geld besparen?
Ruud,
ik denk niet dat het voor de eerste jaren een besparing zal zijn, daarna wellicht als het moet komen uit schaalgrootte voordelen en minder versnippering. Daartegenover staat weer een wat groter afbreukrisico. De vraag is wat een natuurlijk afstervingsproces, in bv 5 jaar gekost zou hebben. Dan kan de uitfasering van die "data" centers op een natuurlijke wijze gebeuren.
Daarbij komt dat het verplaatsen van de apparatuur uit de "oude" niet altijd eenvoudig is, omdat het vaak "7*25" applicaties zijn. Kortom positief gezegd, interessante BC/TCO berekening. Zou iets zijn voor de redactie om die op te vragen in het kader van de WOB.
Maarten,
Ik ben net als jij ook zeer benieuwd naar de TCO/ROI berekeningen. Misschien kan de redactie daar over meer vertellen.
Mooie discussie heren. Complimenten over wat er allemaal besproken wordt.
Zouden de heren die hierover beslissen bij de overheid dit soort reacties volgen. Ik zie in deze trail al meer goed advies staan dan waar een advies club mee terug komt en waar de overheid wat mee zou kunnen doen.
En waarom weer het wiel uit vinden als naar mijn inziens hier genoeg ervaringsdeskundigen zitten die graag en wellicht als hobby met charitatieve inslag deze mensen zouden willen ondersteunen.
Ik zeg: Computable voor Open source advies:-)
@ Ruud,
Als voorbeeld kijk eens naar de research redactie van RTL 4, die maakt met regelmaat gebruik van de WOB, Wet Openbaar Bestuur, om informatie van de overheid te krijgen, te analyseren en over te rapporteren, dat zou iets voor Computable red. kunnen zijn, maar dan alleen op ICT gebied.
@Maarten,
Bouwen van een nieuw DataCenter is op zich geen verkeerde keuze. De techniek (Green DC ed.) is de laatste jaren met sprongen vooruit gegaan. Een oud gebouw geschikt maken is vaak veel duurder dan nieuwbouw. Een DC gaat immers pas echt groen (efficient) worden als je er high density systems in gaat plaatsen. Dat vraagt veel van de onderliggende infrastructuur (power/cooling etc..). Blijft wel dat het alleen zin heeft als de overheid ook echt oude DCs gaat sluiten. Daar wringt de schoen. Zoals al eerder geschreven, het heeft allemaal geen zin als er straks 65 ipv 64 Overheid DCs zijn.
@ Edwin,
Het is ook geen verkeerde keuze lijkt me, maar om daar meer duidelijkheid in te krijgen zou er meer informatie beschikbaar moeten zijn. Van scratch iets nieuws doen is namelijk niet defacto goed koper en beter noch allebei tegelijkertijd.
Er zijn wel wat bestaande gebouwen die goed renoveerbaar zijn. Ik heb de indruk dat men gewoon voor 4 nieuwe getenderd heeft zonder de oude in de voorloop van de tender, de businesscase te betrekken, om te zien wat kosteneffectief is. Op zich zou het leerzaam zijn voor de Computable lezer als er een tipje van de sluier opgelicht zou worden.