Xerox ziet omzet licht en winst harder dalen

Nederlands hoofdkwartier van Xerox in Breukelen

De totale omzet van printerconcern Xerox in 2012 kwam uit op 22,39 miljard tegenover 22,63 in 2011. Dat betekent een daling van 1 procent. Op jaarbasis viel de terugval in winst met 8 procent zwaarder uit. Tegenover een winst van 1,33 miljard dollar in 2011 boekte Xerox een 2012 een winst van 1,22 miljard dollar. De omzet uit diensten liep vorig jaar goed; de verkoop van printer- en kopieerapparatuur viel tegen. Er werken ruim 147.000 mensen bij Xerox wereldwijd.

Printerconcern Xerox heeft in het laatste kwartaal van 2012 een omzet behaald van 5,92 miljard dollar. Dat is net als bij de jaaromzet een daling van 1 procent ten opzichte van de omzet van 5,96 miljard in het slotkwartaal van 2011. De nettowinst zakte in het vierde kwartaal van 2012 met 10 procent van 383 miljoen naar 343 miljoen dollar.

Diensten in de lift

Volgens het bedrijf was er in 2012 groei te zien aan de dienstenkant. De omzet steeg daar met 7 procent naar 11,5 miljard dollar. De dienstenbusiness is goed voor 52 procent van de totale omzet. Ursula Burns, de topvrouw van Xerox, zegt dat de extra focus op de dienstenkant zich in 2012 heeft uitbetaald. Vooral it-uitbesteding en business process outsourcing deden het goed met omzetstijgingen van respectievelijk 15 en 8 procent. Wel meldt de topvrouw dat hoewel het totaal aantal outsourcingdeals groeide in 2012, het aandeel megadeals daarin terugliep.

Aan de dienstenkant bleef document outsourcing met een stijging van 2 procent hierbij wat achter. Al is het beeld vertekenend omdat de partneromzetten hier niet in zijn verdisconteerd. Veel document outsourcing loopt via het partnerkanaal.

Printers in een dip

De opbrengsten van de activiteiten rond documenttechnologie (producten, technische ondersteuning en financiering) liepen met 6 procent terug tot 9,5 miljard dollar, goed voor 42 procent van de totale omzet. In deze cijfers zijn de verkopen van printer- en kopieerapparatuur meegerekend. Die vielen door de economische omstandigheden terug, in het vierde kwartaal zelfs met 14 procent.

Met name de printerverkoop van midrange apparatuur, zowel zwart/wit als kleur, zakte weg, en dan vooral op de Amerikaanse thuismarkt. Bij high-end apparatuur zag Xerox in het vierde kwartaal een toename van kleurenmachines, in het bijzonder de Xerox Color 770, en een afname van de verkoop van de zwart/wit-printers. In het goedkope segment liepen de zwart/wit-afdrukapparaten (vooral de WorkCentre 3045) en de multifunctionals goed, terwijl de inkomsten uit het OEM-kanaal van de verkoop van kleurenprinter flink daalden.

Overige activiteiten ook in de min

De omzet uit overige activiteiten, circa 1,4  miljard dollar, viel ook terug. Het handelt hierbij onder andere om de Xerox Supplies Business Group (met name papier), Wide Format Systems, licentie-omzet, gis-netwerkintegratie-oplossingen en elektronische presentatiesystemen.  Met name de omzet uit papier, dat ongeveer de helft van de omzet vertegenwoordigt, en licenties daalden in 2012.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-01-29T09:04:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.