Imtech verliest 100 miljoen in Polen

De beursgenoteerde ict-dienstverlener en bouwer van technische installaties Imtech boekt circa honderd miljoen euro af op vier projecten in Polen. Het bedrijf onderzoekt of het slachtoffer is geworden van fraude. Hangende het onderzoek is het lokale management geschorst. In verband met de financiële onzekerheid stelt Imtech de publicatie van de jaarcijfers tot nader order uit.

Omdat op dit moment de exacte omvang van de afwaardering nog niet kan worden vastgesteld, kan Imtech de jaarcijfers over 2012 niet opstellen. De geplande publicatie van de cijfers en de aandeelhoudersvergadering worden daarom uitgesteld. Ook waarschuwt het management dat over 2012 waarschijnlijk geen dividend aan aandeelhouders wordt uitgekeerd.

De problemen in Polen hebben verstrekkende gevolgen voor Imtech, dat door het onverwachte verlies de gemaakte afspraken met zijn financiers niet kan nakomen. Dat betekent dat er opnieuw zal moeten worden onderhandeld met de banken. Imtech heeft Rabobank benoemd als financieel adviseur voor dit overleg.

De afwaardering van tenminste honderd miljoen euro betreft drie projecten voor Adventure World Warschau en een project betreffende energieopwekkende biocentrales, eveneens in Warschau, met een gezamenlijke waarde van 757 miljoen euro.

Vooruitbetaling

Imtech heeft geconstateerd dat de vooruitbetalingen voor de vier Poolse projecten niet volgens de met de opdrachtgever gemaakte afspraken ter beschikking van Imtech staan. Dit komt doordat de opdrachtgever zijn financiering niet rond heeft.

Na een voorlopig onderzoek en de jaarlijkse controle door accountant KPMG, heeft de directie besloten een forensisch onderzoek uit te laten voeren naar de omstandigheden waaronder de betrokken projecten zijn aangenomen en uitgevoerd. Fraude bij deze of andere projecten van Imtech in Polen wordt niet uitgesloten.

Teta

Het is niet voor het eerst dat een ict-dienstverlener wordt geconfronteerd met ‘boekhoudkundige onregelmatigheden’ bij zijn Poolse dochterondernemingen. Zo ontdekte de eveneens beursgenoteerde softwareleverancier Unit4 uit Sliedrecht in augustus 2012 een omvangrijke fraude bij dochterbedrijf Teta in Polen. Daardoor was het bedrijf genoodzaakt over de eerste zes maanden van het jaar een bedrag van één miljoen euro aan kosten voor advocaten af te boeken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Die ICT bedrijven hebben het maar moeilijk. In Nederlands vinden ze geen betaalbare ICT-ers gekwalificeerd genoeg. In Polen zijn ze weer niet te vertrouwen.
Maar misschien is men over de Nederlandse juristen meer te spreken.. En wellicht valt er ooit wat bij te beunen. Juristen met ICT-kennis.

Adventure World Warschau :-)
Waarom dan niet gelijk ook vastgoed in Spanje ?

Crisis ? ik zeg kansen !

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-02-04T11:39:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.