KPMG: Chipfabrikant richt pijlen op VS

Amerikaanse vlag

Producenten van halfgeleiders zien het belang van de Verenigde Staten als afzetmarkt voor hun producten toenemen. Door de afnemende economische groei in China en het verwachte economische herstel in de Verenigde Staten moet China terrein prijsgeven en zien steeds meer bedrijven de Amerikaanse markt als de belangrijkste markt voor groei in de komende drie jaar. Uit jaarlijks internationaal onderzoek van adviesorganisatie KPMG onder honderdvijftig bestuurders van chipfabrikanten blijkt dat de helft van de bedrijven de meeste groeipotentie ziet in de Amerikaanse markt, gevolgd door China (46 procent) en Europa (34 procent).

Hoewel consumentenelektronica en mobiele telefonie van groot belang blijven voor de bedrijven in de sector, geven de bestuurders aan dat nieuwe mobiele toepassingen steeds belangrijker worden voor het succes van de onderneming. Zo verwachten de ondernemingen vooral nieuwe toepassingen op het gebied van mobiel betalen en draadloos energiebeheer. Daarnaast gaan de bedrijven ervan uit dat met name de medische sector en de automobielbranche nieuwe toepassingen voor halfgeleiders zullen introduceren.

NFC en RFID

Meer dan de helft van de onderzochte bedrijven denkt dat mobiel betalen binnen twee jaar de meest belangrijke vorm van betalen wordt. Qua technologie verwacht bijna de helft dat betaalsystemen waarbij de betaalkaart zonder lezer kan worden gebruikt de beste oplossing biedt.

Bijna 40 procent ziet mobiel bankieren als het ideale systeem, gevolgd door de mobiele wallet (30 procent). De onderzochte bedrijven vinden dat NFC (Near Field Communication) het beste platform biedt voor mobiele betalingen, gevolgd door RFID (Radio Frequency Identification).

Nieuwe investeringen

De bestuurders van de bedrijven geven aan dat de grootste dip achter hen ligt en dat de komende maanden nieuwe investeringen zullen worden gedaan die moeten leiden tot een duurzame toekomst. Bijna 80 procent van de bedrijven geeft aan dat de investeringen in onderzoek en ontwikkeling dit jaar zullen toenemen en ruim 70 procent verwacht nieuwe investeringen in zowel de productiecapaciteit, zoals fabrieken en machines, als in nieuwe software.

Driekwart van de ondernemingen gaat ervan uit dat de omzet dit jaar zal toenemen en ruim 70 procent voorziet een toename van de winstgevendheid. Meer dan 20 procent van de bedrijven ziet de winstgevendheid zelfs met meer dan 10 procent toenemen. Twee derde van de bedrijven verwacht bovendien dit jaar het personeelsbestand te zullen uitbreiden, 20 procent verwacht een toename van het aantal werknemers met meer dan 10 procent.

Fusies en overnames

Het optimisme over de nabije toekomst zal volgens de onderzochte bedrijven dit jaar zowel tot uitdrukking komen in het aantal fusies en overnames als in het totale werknemersbestand. Eén op de vijf bedrijven verwacht een toename van het totale werknemersbestand van meer dan 10 procent, bijna de helft van de bedrijven voorziet een groei van het aantal werknemers tot 10 procent. Een meerderheid van de bedrijven verwacht bovendien dat het aantal fusies en overnames dit jaar zal toenemen. Ruim de helft van de bestuurders verwacht dit jaar in ieder geval één transactie te zullen realiseren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-02-04T14:23:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.