Fujitsu schrapt wereldwijd 5000 banen

De Japanse beursgenoteerde ict-leverancier Fujitsu heeft een reorganisatie aangekondigd waarbij wereldwijd vijfduizend banen komen te vervallen. Tegelijk worden nog eens 4500 werknemers werkzaam in het ontwerp en de ontwikkeling van chips ondergebracht in een nieuw te vormen joint-venture met branchegenoot Panasonics. Wat de gevolgen zijn voor Fujitsu in Nederland kon een woordvoerder van het concern in Duitsland niet zeggen.

Aanleiding voor de reorganisatie is een verlies van 90,12 miljard yen (zevenhonderd miljoen euro) over de eerste negen maanden van het lopende boekjaar. Volgens eigen zeggen stevent Fujitsu af op een verlies van 746 miljoen euro. Eerder werd door het bedrijf nog gerekend op een winst van een kleine tweehonderd miljoen euro. Het bedrijf kampt met een tegenvallende afzet, als gevolg van de economische crisis in Europa. Bij het concern werken wereldwijd honderdzeventigduizend mensen.

In Europa is Fujitsu actief vanuit dochteronderneming Fujitsu Technology Solutions, met in totaal dertienduizend medewerkers. Naast de activiteiten in continentaal Europa vallen hieronder ook activiteiten in het Midden-Oosten, Afrika en India. Wat de gevolgen van de reorganisatie in Europa zijn, wil een Fujitsu-woordvoerder in Europa niet zeggen. ‘Wij zijn nu in gesprek met de ondernemingsraden in de verschillende landen. De uitkomst daarvan willen wij eerst afwachten.’ Fujitsu Technology Solutions heeft als doelstelling om de jaarlijkse operationele kosten met honderdvijftig miljoen euro te verlagen. Het is het grootste bedrijfsonderdeel van Fujitsu buiten Japan.

Fujitsu Technology Solutions stuurt het bedrijfsmodel richting diensten en oplossingen. Fujitsu zet in Europa in op die markt voor diensten en ict-oplossingen. Het marktaandeel hierin is relatief en biedt volgens Fujitsu groeikansen. De fabriek in Augsburg wordt daarbij gezien als een aanzienlijk concurrentievoordeel. Die blijft dan ook gehandhaafd.

Zelfde koers

Ceo Rod Vawdrey van Fujitsu Technology Solutions zegt: ‘Fujitsu blijft dezelfde koers varen: een wereldwijde provider van end-to-end services, solutions en technologie die de waardepropositie aan klanten als strategische partner wereldwijd versterkt. Door zijn omvang en een wereldwijd bereik en dankzij het brede portfolio, variërend van hardware, software en solutions tot ict-diensten, is Fujitsu een van de weinige bedrijven die deze complete end-to-end oplossingen kan leveren.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

5.000 is natuurlijk wel veel.
Als je in procenten omrekent is dat globaal 3%
Dat zijn 3 medewerkers op de 100.
Betekent voor Europa, Afrika, India en MiOo van 13.000 naar 12.610
Zo uitgerekend valt het mee - nu maar hopen dat het via de natuurlijke weg kan verlopen.
Verwachte verlies: 746 miljoen, ik neem aan dat dit world wide is.
Dat is een verlies van ruim 4.300 euro per werknemer over 12 maanden (bijna 360 per maand per werknemer).

Brainwave: Het wordt weer eens tijd dat Microsoft EN overige weer een besturingssysteem maken waarbij iedereen een nieuwe workstation nodig heeft - 'back to the nineties' ~;D

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-02-07T11:57:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.