Utilitec breidt R-iX modulair uit met datazaal

Datacenterbouwer Utilitec heeft recent voor de Rotterdam Internet Exchange (R-iX) een nieuwe datazaal opgeleverd van vierhonderd vierkante meter. De uitbreiding is bovenop de bestaande capaciteit. R-iX zocht een partner voor de uitbreiding van zijn datazaal om de groeiende behoefte aan rack-ruimte en datavloer het hoofd te kunnen bieden.

Rotterdam Internet Exchange is een onafhankelijk en carrierneutraal internetknooppunt. Het biedt onderdak aan nieuwe ict- en breedband-infrastructuurinitiatieven. Voor de uitbreiding door Utilitec waren een paar belangrijke voorwaarden. Zo moest de uitbreiding plaatsvinden in het bestaande gebouw, moest het boven de bestaande datazaal gebouwd worden, was een eigen toegang noodzakelijk, moest er modulair worden ontworpen en er werden hoge eisen gesteld aan de duurzaamheid en efficiëntie van de uitbreiding. Daarnaast wilde R-iX een korte doorlooptijd van het project en moest de uitbreiding van de bestaande elektrotechnische installatie ‘live’ worden uitgevoerd. Utilitec heeft inmiddels de eerste (fase)oplevering afgerond.

Ashrae-standaard

Utilitec heeft in de uiteindelijke oplossing gezorgd voor een schaalbaar ontwerp met een lage initiële investering, gecombineerd met een efficiënte bedrijfsvoering. Utilitec heeft voor de opdrachtgever een N+1-situatie ontworpen met een modulaire opbouw die zonder uitbreiding van de energiecapaciteit kon worden gerealiseerd. De serverracks worden op een verhoogde vloer gekoeld door vrije luchtkoeling volgens de Ashrae-standaard met gescheiden koude en warme luchtstromen, de zogenaamde cold corridors. Deze koeling stelt de opdrachtgever in staat de temperatuur zeer nauwkeurig te regelen en bovendien is de installatie heel goed schaalbaar.

Vooral in de koeltechnieken van de datacenters valt veel winst te behalen op het gebied van duurzaamheid. De door Utilitec gekozen manier van directe vrije koeling betekent een efficiënte en eenvoudige manier van energie besparen. De benodigde energiecapaciteit is laag aangezien het grootste deel van het jaar vrije koeling kan worden toegepast.

Omdat de installatie niet alleen modulair is ontworpen maar ook modulair wordt opgeleverd, is de initiële investering laag. Utilitec leverde een turn-key oplossing van ontwerp tot onderhoud waarbij alles N+1 is uitgevoerd. De eerste fase is in een effectieve realisatietijd van drie maanden opgeleverd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-07T15:17:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.