Alweer moeder gezocht voor PSInet

De Engelse internetdienstenleverancier Claranet nam afgelopen 12 juli voor 9,3 miljoen dollar een aantal onderdelen van Via Networks over, te weten de activiteiten van Via Networks in Nederland, de Verenigde Staten en Portugal, en de Amen Group. In september 2004 nam Claranet de Engelse activiteiten van Via Networks al over. Beide partijen onderhandelden verder over de overname van de overgebleven activiteiten van Via Networks, te weten de vestigingen in Duitsland en Spanje en dochtermaatschappij PSInet Europe. Deze onderhandelingen ketsten begin deze maand om onduidelijke redenen af. De Britse moedermaatschappij, die deze week van de Nasdaq werd verbannen, zegt in gesprek te zijn met andere partijen.

Sander Scholten, directeur PSInet Nederland, verwacht deze of volgende week witte rook over de nieuwe eigenaar van PSInet Europe. Hij maakt zich geen zorgen over de goede afloop. "Dit soort ontwikkelingen zoemen boven je hoofd, daar heb je weinig directe invloed op. Bovendien draait PSInet Europe goed: het is een winstgevend bedrijf met een groeiende omzet en een gezonde kasstroom. Klanten lopen ook niet weg." In het uiterste geval wordt PSInet afzonderlijk verkocht, is zijn verwachting. Mocht er toch een doemscenario in werking treden, dan is de dienstverlening aan klanten via backup-voorzieningen gewaarborgd, meldt hij.

PSInet Europe (250 man, met datacenters in Amsterdam, Berlijn, Genève, München en Parijs) kwam in augustus 2004 voor 18 miljoen euro in handen van Via Networks. Deze nieuwe eigenaar bleek toch niet de uiteindelijk gehoopte vertrouwde moederschoot, want het concern raakte in financiële problemen en besloot in maart dit jaar tot algehele uitverkoop.

Van een integratie tussen het Amsterdamse PSInet Nederland (35 man) en het Eindhovense Via Networks Nederland (ruim 40 man) is het nooit gekomen. Scholten is er niet rouwig om. "De twee organisaties verschillen behoorlijk. Via Networks richt zich puur op het verkopen van connectiviteit. Voor ons is dat een bijproduct. Wij verdienen veel meer met dedicated hosting en co-locatie. Daarbij bedienen wij de grootzakelijke markt, en is Via Networks vooral met consumenten bezig."

Nathan Wajsman, directeur Via Networks Nederland, is blij met de nieuwe eigenaar Claranet, die financieel wél gezond is. Zijn bedrijf houdt voorlopig de eigen merknamen aan: Via Networks, Internet Access Eindhoven (IAE) en bART (internetdienstverlener in Den Haag en Rotterdam). Het bedrijf beschikt in Eindhoven over een datacenter van 1000-1500 m2.

Lees ook: Consolidatieslag datacentra begint

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-19T18:13:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.