Oud-Philips-topman Adri Baan overleden

Adri Baan

Oud-bestuurder Adri Baan van Philips is op zeventigjarige leeftijd overleden. Bij het elektronicaconcern gaf hij een tijd leiding aan de divisies Consumer Electronics en Business Electronics. Baan was sinds 2006 voorzitter van de raad van commissarissen van informatieconcern Wolters Kluwer. Ook was hij commissaris bij onder andere technisch dienstverlener Imtech en bekleedde hij die post bij printerfabrikant Océ.

Baan overleed vrijdag 5 april 2013 in Amsterdam.

Adri Baan (1942) was sinds 2002 lid van de raad van commissarissen van Wolters Kluwer; in 2006 werd hij voorzitter. Volgens Wolter Kluwer was Baan nauw betrokken bij de transformatie van het uitgeefbedrijf naar een informatieconcern met vooral online vakinformatie en software. Zijn taken worden voorlopig waargenomen door vice-voorzitter Peter Wakkie.  

Bij Imtech had Baan vanaf 2008 zitting in de raad van commissarissen. Volgens het bedrijf heeft hij door zijn grote kennis op het gebied van het internationale zakenleven en algemeen management een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Imtech.

Philips

Bij Philips maakte Baan van 1998 tot 2001 deel uit van de raad van bestuur. De Eindhovenaar was verantwoordelijke voor de divisie Consumer Electronics. Ook gaf hij een tijd leiding aan de divisie Business Electronics. Baan hield zich bijvoorbeeld bezig met Ambi, een apparaat om pc's met tv's te koppelen, en het sluiten van joint ventures met Hosiden en LG en voor de productie van lcd-schermen. Ook kreeg hij activiteiten als spraaktechnologie, breedbandnetwerken en digitale videosystemen onder zich.

De natuurkundige Baan gold rond de eeuwwisseling als kandidaat voor de opvolging van Cor Boonstra als topman van Philips. Hij werd het uiteindelijk niet; de keuze viel op Gerard Kleisterlee. De eigenlijke kroonprins was de eerder binnengehaalde ict-topman Roel Pieper. Die zei echter zoveel tegenwerking te hebben ondervonden, onder meer van Baan, dat hij al snel weer vertrok.

Nadat Baan de strijd om de macht had verloren, vertrok hij bij Philips. Al benadrukte hij zelf dat hij nooit de ambitie had gehad om de hoogste baas van het elektronicaconcern te worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-04-09T09:35:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.