CB en Ciber bouwen e-bookplatform bibliotheken

Bibliotheek.nl (BNL) heeft na een aanbestedingstraject de bouw van het e-bookplatform voor alle bibliotheken in Nederland gegund aan logistiek dienstverlener CB uit Culemborg en ict-dienstverlener Ciber Nederland uit Eindhoven. CB neemt de repository en beveiliging van de digitale bestanden op zich, Ciber bouwt de mobiele applicatie. BNL zorgt zelf voor de infrastructuur bij de bibliotheken.

Een repository is een database, die het mogelijk maakt digitale bestanden te beheren en via een bibliotheek voor een breder publiek beschikbaar te stellen. Doordat BNL zelf zorgt voor de infrastructuur bij de bibliotheken, kunnen zij zelf e-booktitels opnemen in de catalogus en worden zaken als het verifiëren van een geldig lidmaatschap mogelijk. Met deze gunning zet BNL een belangrijke stap om de infrastructuur te realiseren voor het uitlenen van e-books aan leden van de openbare bibliotheken. BNL wordt ook verantwoordelijk voor het centraal inkopen van e-books voor de bibliotheken.

De samenwerking is erop gericht om het voor uitgevers zo eenvoudig mogelijk te maken hun titels aan de bibliotheken aan te leveren. Hierdoor kan het aanbod van e-books zowel kwantitatief als kwalitatief snel groeien. Voor bibliotheekleden betekent dit dat zij in het najaar vanuit huis e-books kunnen lenen en lezen op tablet, smartphone, e-reader en computer. Bij aanvang zal het daarbij naar verwachting gaan om zo’n tweeduizend e-booktitels.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-04-17T10:21:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.