Amsterdams softwareproject haalt 1 miljoen op

I amsterdam

De Software and Network Engineering (SNE)-groep van het Instituut voor Informatica aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) krijgt samen met een aantal partners een half miljoen euro aan subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), om te onderzoeken hoe software en hardware optimaal op elkaar kunnen worden afgestemd om datacentra groener te laten opereren. In het project doen naast de UvA ook de Hogeschool van Amsterdam (HvA), de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU), Surfsara, GreenIT Amsterdam en de commerciële bedrijven SIG, Schuberg Philis en Equinix mee. Deze organisaties hebben de subsidie verdubbeld waardoor het budget één miljoen euro is.

Het project wordt gefinancierd door EFRO en staat onder toezicht van de Amsterdam Economic Board. De Amsterdamse deelnemers onderzoeken en valideren nieuwe ideeën die leiden tot groenere en duurzamere computing in datacentra. De SNE-groep onderzoekt de optimale integratie van software en virtuele infrastructuren voor groene ict-diensten om dit in werkelijke scenario’s te valideren door de faciliteiten die in dit project beschikbaar zijn te gebruiken.

Resultaten publiekelijk delen

De officiële kick-off van het softwareproject moet nog plaatsvinden, volgens universitair docent aan de SNE-groep Paola Grosso worden daarvoor nu de puntjes op de i gezet. ‘Al hebben we natuurlijk wel al een projectplan geschreven. Nu gaan we het daadwerkelijke onderzoek starten en naar verwachting ronden we dat in oktober 2014 af. De resultaten zullen we publiekelijk delen.’

Dat uitgerekend een Amsterdams onderzoek naar groenere datacenters deze subsidie krijgt, verbaast Grosso niet. In en rond de hoofdstad zijn namelijk de meeste datacentra van Nederland terug te vinden. Grosso: ‘Datacentra spelen een zeer belangrijke rol, zowel in de ict als in de maatschappij. Daarom denk ik wel dat het EFRO er rekening mee heeft gehouden dat dit een Amsterdams initiatief is. Nu moeten we er nog voor gaan zorgen dat onze bevinden daadwerkelijk overgenomen gaan worden, want dit moet niet een ‘one time thing’ worden.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Fantastisch initiatief, kan niet anders zeggen. Eindhoven (ook wel Amsterdam-Zuid genoemd) kom op. Met dit soort initiatieven kan Nederland een belangrijke rol binnen Europa en wellicht de wereld blijven spelen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-04-19T10:40:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.