Cisco houdt netwerk Alpe d’HuZes in de lucht

Cisco levert Webex-verbinding voor Alpe d’HuKids

Alpe d’HuZes, de jaarlijkse fietsklimactie om actie om geld bijeen te brengen in de strijd tegen kanker, krijgt netwerkondersteuning van Cisco. Drie system engineers hebben in Frankrijk bij de Alpe d'Huez een draadloos netwerk aangelegd en via telepresence een interactieve videoverbinding voor de live-feeds van omroep NCRV. Ook is voor Alpe d’HuKids, een project van middelbare scholen in Nederland, de online conferencing-oplossing WebEx aangelegd.

Op 5 en 6 juni vindt in het Franse Alpengebied voor het dertiende achtereenvolgende jaar de Alpe d'HuZes plaats. Dit is een actie waarbij deelnemers, alleen of in een team, geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. Onder het motto ‘Opgeven is geen optie’ wordt op één dag de legendarische Alpe d'Huez tot 6 keer toe op de fiets beklommen. De jaarlijkse opbrengst van het evenement steeg in zeven jaar tijd van 370.000 euro naar ruim 32 miljoen euro in 2012.

Over de berg

Het evenement trekt ook veel vrijwilligers die meehelpen om de technische en logistieke zaken in goede banen te leiden. Cisco Nederland vaardigde drie system engineers man af: Luc van Deuren, Bert-Jan Brouwer en Sven Voormolen. Deze medewerkers hebben nu voor de tweede keer namens Cisco Nederland gezorgd voor een vast- en draadloos netwerk en video- en telepresenceverbindingen tussen de verschillende locaties en met Nederland, waaronder een interactieve videoverbinding voor de live-feeds van de NCRV.

'Vooral het werkend krijgen van alle videofunctionaliteit, zoals koppeling met de NCRV en het transporteren van streams over de berg bracht verrassingen met zich mee', laat Van Deuren weten. 'Ook waren we wat aan het stoeien met stroomgenerators en onstonden er discussies met Orange Telecom over de internetkoppeling. Maar alles werkt!'

Voor Alpe d’HuKids, een project van middelbare scholen in Nederland, is dit jaar Cisco WebEx ingezet. Deze online conferencing-oplossing maakt het mogelijk voor de leraren en ouders van kinderen die meefietsen, om contact te leggen met leerlingen op de diverse scholen in Nederland, waar flinke inzamelingen plaatsvonden.

Qr-codes en rfid-tags

De behoefte aan een betrouwbare en snelle it- en telecominfrastructuur was groot. 'Iedereen vroeg om internettoegang: deelnemers, journalisten, artsen, de NCRV wilde live beelden naar Nederland sturen, het Nederlandse consulaat kwam met verzoeken, etcetera. We hebben gezorgd voor een straalverbinding van de finish naar beneden in het dal, naar de grote tent waar iedereen zat. We hadden telepresenceverbindingen en interactieve videofeeds tussen startpunten en de finish', vertelt Van Deuren.

Hij geeft als voorbeeld nog de catering. Het voedsel wordt tijdens Alpe d’HuZes gesponsord; deelnemers en gasten kunnen bonnetjes kopen om daarmee het eten te betalen. Die bonnetjes zijn voorzien van een QR-code, die via een app in de cloud op de verschillende punten werden gescand. 'Die app is door een andere partij ontwikkeld, maar er is natuurlijk wel een internetverbinding nodig om dat werkend te krijgen.' Verder waren de fietsers waren voorzien van rfid-tags, waarmee de voortgang langs de route live kon worden gevolgd. Ook zoiets kan niet zonder netwerkverbindingen', stelt Van Deuren vast.

Technologie

Voor het vaste netwerk gebruikte Cisco twee Catalyst 3850 Unified Access stacks en tien Catalyst 3560 switches met PoE, met ongeveer tweehonderdvijftig clients, uiteenlopend van pinautomaten en tijdregistratiematten tot scanners en videoapparatuur van de NCRV.

Voor het draadloze netwerk werd een WLC5508 WLAN Controller ingezet, in combinatie met twintig Aironet 3600 Access Points. Gemiddeld zijn er zo’n tweehonderd devices verbonden met het draadloze netwerk.

De distributie van de videobeelden werd verzorgd door twee Cisco media encoders. Hiermee werden videofeeds van de NCRV opgepikt en vervolgens via multicasting gedistribueerd over het Alpe d'HuZes netwerk. Er waren ook interactieve videomogelijkheden, via acht Cisco telepresencesystemen met HD-camera’s. Deze genereerden live feeds bij de start (onderaan de berg) en bij de finish in Alpe d’Huez, waarbij interactieve verbindingen werden onderhouden tussen de start en het Palais du Sport aan de finish.

Voor het aansturen van de tientallen beeldschermen op en rondom het evenement, voor informatieverstrekking en het uitzenden van NCRV-producties en live-feeds, werden Cisco Digital Media Players 4310 ingezet.

Orange Telecom leverde een internetverbinding van 60Mbps.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-06-06T14:42:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.